Consell de la Vila, avinguda Baixador, processos judicials..., un primer any de mandat més dialogat però amb temes encallats

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Les diferències polítiques entre les forces amb representació a l’EMD de Valldoreix no disten tant quan es posen sobre la taula quins són els reptes del mandat. El govern i l’oposició tenen clar que la reactivació del Consell de la Vila, les urbanitzacions de l’avinguda Baixador i la Colònia Montserrat, els processos judicials del Complex Esportiu i de les tres cases del carrer Sant Francesc i la seguretat són els punts més claus del primer mandat sense majoria absoluta des del 2011.

Sobre la taula hi ha altres interrogants dels quals, per ara, no es tenen gairebé detalls. D’una banda, la renovació del conveni econòmic entre l’EMD i l’Ajuntament de Sant Cugat. D’altra, la possible incompatibilitat laboral del president Josep Puig, sotmesa a un informe de la Diputació demanat l’estiu passat i que hores d’ara encara no ha arribat a la Casa de la Vila. En aquest article recollim les mirades dels cinc grups amb representació a Valldoreix.

Una valoració general

El president Puig considera que el primer any de mandat ha estat més difícil que els anteriors des d’una lògica de majories, ja que sense majoria absoluta l’aposta per diàleg s’ha hagut de reforçar. A més, posa sobre la taula que la COVID-19 ha condicionat gairebé el darrer mig any amb mesures que també han tingut el suport de l’oposició. Reconeix que la diferència de color polític amb l’Ajuntament esdevé un repte afegit però es mostra satisfet per seguir afrontant els problemes que sorgeixen en la gestió del dia a dia.

No ho veu així l’oposició. Els dos grups de Guanyem Valldoreix amb representació (ERC-MES i CUP-PC) van fer una roda de premsa la setmana passada en què van criticar el govern per no tenir un projecte de mandat clar, reforçant així el model de vila que ja s’ha instaurat i que lamenten que s’allunya dels eixos de treball que plantejava la seva candidatura: habitatge, participació, bon govern i un model de poble sense gentrificació. El cap de l’oposició, Lluc Cahís (ERC-MES), valora que el primer any ha tingut una paralització continuada tot i les mostres de diàleg i col·laboració, especialment per la COVID-19. A més, assegura que la pèrdua de la majoria absoluta no garanteix res ja que “Ciutadans té un comportament de vot estrany”.

Anna Cano, vocal de Ciutadans, diu que el seu grup sempre ha estès la mà al govern per buscar acords en benefici de la vila però reconeix que la diferència política amb l’Ajuntament dificulta alguns avanços: “L’inici d’aquest mandat és lent i en molts casos una decepció, mancat d’iniciatives”. Sobre la crítica que li llença Guanyem, assegura que mai es casa amb ningú sinó que se suma i fa propostes en benefici de Valldoreix.

La vocal del PSC, Susanna Casta, valora positivament la mirada més dialogant del govern, que creu que ha entès que més enllà de necessitar suports per assolir la majoria ha assumit la participació de la resta de grups com un fet enriquidor. Diu que en la tornada del confinament està costant recuperar-la. També considera que sense un pla d’acció de mandat, cada vocal de govern treballa la seva àrea de forma independent, mancant objectius i organització.

La reactivació del Consell de la Vila

Tot i que, tal com es va comprometre el govern, s’han iniciat les comissions per fer un nou reglament de participació i engegar un nou model de Consell de la Vila com a òrgan màxim de participació de Valldoreix, els avenços s’han aturat. Puig ho reconeix i diu que la COVID-19 n’és la culpable principal però assegura que l’objectiu és reprendre les reunions.

Jaume Sanmartí (ERC-MES, Guanyem) es mostra preocupat perquè no s’hagi fet cap nova convocatòria per reprendre el diàleg. Una mirada que comparteix el seu company de candidatura Ferran Margineda (CUP-PC), que veient el bloqueig tem que no s’arribi a repensar el Consell de la Vila. Per això proposa fer una trobada amb totes les entitats i així fer una embranzida al procés.

Cano considera que el govern no té una intenció real de reactivar l’òrgan però també adverteix: “Qui pretén que el Consell de la Vila sigui un contrapoder s’equivoca, perquè no és la seva funció”. Casta, que va ser la que va acordar les primeres trobades bilaterals per reactivar l’òrgan, explica que el PSC va proposar un esborrany sobre el qual començar a treballar. Diu, però, que cal reactivar l’afer per seguir treballant el text i arribar a una proposta final que, assegura, estava quasi enllestida.

Urbanisme: avinguda Baixador i Colònia Montserrat

Puig reconeix el retard en la urbanització de l’avinguda Baixador i el bloqueig al qual es troba sotmès el veïnat de la Colònia Montserrat. El president diu que en tots dos casos resten reunions pendents amb l’Ajuntament, el que fa que el ritme sigui lent i poc concret. Tot i això, es compromet a seguir treballant i assegura que ja s’ha demanat una reunió amb la Diputació per buscar fons per a la urbanització de l’avinguda, però no sabran la quantitat a demanar fins que no es presenti el projecte.

Sanmartí lamenta que la situació de l’avinguda Baixador segueixi pràcticament igual que al 2015 i diu que l’EMD no pot desresponsabilitzar-se. Una mirada similar plantegen sobre la Colònia Montserrat. Cano considera que en tots dos casos hi ha una manca de lideratge polític proactiu que faci tot el possible per superar els esculls tècnics i legals.

Casta, finalment, diferencia el cas de l’avinguda Baixador, en què considera que el govern de l’EMD també té la responsabilitat de no haver signat un conveni amb el govern anterior que comprometés el consistori a posar els diners que s’havien aparaulat, fent que el tripartit ara no tingui cap obligació legal de destinar-hi recursos. Sobre la Colònia Montserrat, considera que caldria destinar-hi bona part del mig milió d’euros que cada any es preveu en urbanisme per a projectes que considera menys prioritaris com ara l’arranjament del carrer del Nard.

Processos judicials: tres cases i Complex Esportiu

Sobre la taula del govern de l’EMD hi ha dues resolucions judicials determinants. D’una banda, la sentència ferma que obliga a enderrocar tres cases del carrer Sant Francesc per no ajustar-se a llei tot i haver obtingut llicència d’obres. Hores d’ara el govern només ha executat parcialment la resolució enderrocant un dels habitatges. D’altra, la sentència, recorreguda per l’empresa concessionària, que obligaria a tornar al conveni de gestió del Complex Esportiu del 2003, deixant sense efectes la modificació del 2012 per no ajustar-se a llei.

Sobre les tres cases Puig assegura que es negocia entre advocats de l’EMD, el denunciant i la propietat dels tres habitatges –el denunciant ho nega– per arribar a un acord que permeti mantenir els dos altres habitatges. Sobre el Complex Esportiu diu que no es farà cap acció fins que es resolgui el recurs presentat per la concessionària. No dona més detalls de cap dels dos casos.

Guanyem denuncia que el cas de les tres cases és un greuge econòmic per a l’EMD, que segurament haurà d’indemnitzar l’empresa a més de pagar l’enderrocament. Per això demanen que es depurin responsabilitats. Sobre el Complex Esportiu es feliciten per la unió de l’oposició per evitar un nou recurs de l’EMD i, seguint la línia de l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes (denunciants i part de la candidatura), demanen una solució que no esperi a la resolució del recurs, que consideren que no té recorregut.

Per a Cano els dos casos són mostra de la lentitud de la justícia i, per tant, diu que no queda més remei que esperar mentre Casta assegura que en el cas de les tres cases no hi ha res a esperar perquè la sentència s’ha d’executar. En cas de no fer-se, recorda, l’últim responsable és el president de l’EMD. Sobre el Complex Esportiu recorda que hi ha un informe intern que diu que el recurs de l’empresa té poc recorregut i per això demana començar a treballar per trobar una solució abans que el recurs es desestimi.

Una comissaria a Valldoreix

La proposta de fer una comissaria a Valldoreix segueix sense concreció. El president Puig assegura que resten a l’espera de l’Ajuntament i que, mentrestant, no pot concretar res. A ulls de Guanyem, seguint el compromís del govern santcugatenc, la concreció arribarà al pressupost del 2021. Mentrestant es busca un espai visible on ubicar-la. Casta també diu que l’Ajuntament hi treballa i lamenta que Puig no respongui a les peticions en aquest sentit.

Cano fa èmfasi en el nombre de robatoris i la percepció d’inseguretat a la vila i per això, més enllà de la comissaria, demana més agents, càmeres i mètodes dissuasoris. Tot i la treva de la COVID-19, diu que la situació segueix sent preocupant i proposa abordar-la amb més patrullatge i controls més que amb la creació d’un espai estàtic: “Per abordar d’una manera seriosa la nova comissaria cal incrementar de forma significativa el nombre d’agents de la Policia Local i sembla evident que això no succeeix”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article