Veïns Progressistes proposa resoldre el contracte del Complex Esportiu i l’empresa els emplaça a fer un debat públic

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes ha presentat un dictamen jurídic amb què proposen resoldre el contracte de gestió del Complex Esportiu vuit anys abans del seu venciment i iniciar un nou procés de contractació. La proposta arriba després que el passat mes d’abril el Ple de l’EMD de Valldoreix decidís no presentar cap recurs d'apel·lació a la desestimació del recurs a la sentència del 2016 que anul·lava la modificació.

El president valldoreixenc, Josep Puig, ha explicat en diverses ocasions que no prendrà cap mesura fins que es resolgui el nou recurs que interposarà l’empresa concessionària, Eventing Sports Cinc SL. Tot i que l’entitat demandant ha presentat el dictamen al govern i a l’oposició, Puig manté el seu posicionament. Considera la proposta de l’associació com una forma de tirar enrere un conveni que funcionava i tornar a un acord que qualifica de pitjor i que “ells van aguantar durant els 8 anys de govern de la Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix (CPCV)”.

Puig també defensa que la decisió de canviar el contracte tal com es va fer al 2012 en lloc de buscar una altra fórmula va ser purament tècnica. Mentrestant el propietari de la concessionària, Miguel Durán, emplaça l’entitat veïnal a fer un debat públic sobre els beneficis de la modificació del 2012 i el perjudici per a la vila que al seu parer suposaria tornar a la situació del 2003.

En una roda de premsa celebrada el dimecres al matí, la presidenta de l’entitat, Roser Casamitjana, ha explicat que el recurs de l’empresa té poc recorregut, tal com considera la seva advocada i un informe dels serveis jurídics de l’EMD. Els progressistes apunten que no es pot recuperar el contracte anterior perquè havia generat molts problemes i havia propiciat la modificació del 2012, que malgrat estar fora de llei segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya millorava alguns dels aspectes.

Amb el dictamen pretenen resoldre la situació “de la millor manera possible”, explica Pau Alonso, membre de l’entitat i vocal per la CPCV quan va interposar el recurs. Per això demanen l’elaboració d’un estudi econòmic financer que ha de preveure quina indemnització s’ha de pagar a Eventing per acabar el contracte vuit anys abans del seu venciment i, alhora, preparar les bases del nou concurs públic. L’entitat considera que l’administració valldoreixenca no hauria d’esmerçar-hi gaire recursos tenint en compte que “l’empresa sempre diu que no guanya diners” i, per tant, el lucre cessant és inexistent.

Malgrat plantejar una proposta clara, Olga Lacoma, secretària de l’entitat veïnal, diu que el dictamen és un punt de partida per establir una negociació entre el govern i la resta de forces polítiques amb representació a l’EMD. L’associació considera que no s’hauria d’haver presentat el recurs a la primera sentència, del 2012, ratificada amb la resolució del 2016 i amb la desestimació del recurs a aquesta. Per això demanen al president Puig que deixi “l’actitud d'inacció” i treballi per trobar una solució.

Durán diu que és “víctima del joc polític”

Amb el nou capítol del conflicte pel Complex Esportiu, el propietari d’Eventing considera que s’utilitza el conveni i la seva empresa per atacar el govern valldoreixenc: “És lamentable que les empreses privades que oferim serveis de forma eficient siguem víctimes del joc polític”. Per això demana a l’associació que els deixin “treballar amb tranquil·litat” i els emplaça a fer un debat públic a la sala de plens de la Casa de la Vila.

Davant la possibilitat de resoldre el contracte abans del seu venciment, Durán diu que l’EMD hauria d’indemnitzar-los pels vuit anys d’antelació. També posa en dubte l’opció de tornar al conveni del 2003 (que es va signar just en el canvi de mandat): “Per a nosaltres pot ser collonut però per a l’EMD és fatal perquè ens hauria de tornar la pista verda, retornar els consums que hem hagut de pagar, abonar-nos les obres de les pistes de pàdel i fer-se càrrec de les obres de manteniment que fins ara hem realitzat nosaltres”.

Durán fa referència a alguns dels canvis de la modificació del 2012. En aquell moment l’empresa mantenia el pagament de les despeses de subministrament però va passar a rebre una subvenció de 50.000 euros anuals pel gas i l’electricitat i l’EMD va seguir pagant l’aigua però fins a un límit de 8.800 metres cúbics. Alhora, la modificació preveia que l’empresa deixés de pagar un cànon del 20% del resultat positiu i, alhora, que s’eliminés la clàusula que permetia resoldre el contracte en cas de dèficit continuat.

El conveni del 2012 va posar les bases perquè Eventing construís amb fons propis quatre noves pistes de pàdel al que era una pista verda pública així com fer altres obres de millora. També s’introduïa la prestació gratuïta del servei de natació escolar. Tot i que els governs de Puig sempre han defensat que hi havia un interès públic en la modificació –que calculen en un estalvi de 200.000 euros anuals per a l’EMD–, la sentència del 2016, ratificada enguany, deixa clar que l’interès públic no estava prou justificat.

L’argumentació jurídica dels Veïns Progressistes

El dictamen jurídic presentat per l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix fa un repàs als fets i descarta tornar al conveni del 2003. Hi recull un seguit de motius per extingir el contracte com ara l’incompliment del contracte o la decisió de recuperar el servei en mans públiques.

S’acullen al punt G de l’article 233 del Reial Decret Legislatiu 3/2011 que recull el text refós de la llei de contractes del sector públic, on es preveu poder resoldre un contracte sempre i que no es pugui executar en els termes pactats inicialment o que aquesta execució suposi una lesió greu a l’interès públic. Això donaria dret a Eventing a una indemnització del 3% de l’import de la prestació deixada de realitzar, segons es recull al propi document presentat per l’entitat veïnal.

Segons la proposta de l’entitat hi ha dos motius per optar per la resolució del contracte: la impossibilitat de modificar-lo i la impossibilitat d’executar-lo en els termes recollits al 2003. Demanen, per tant, que l’EMD iniciï l’expedient de resolució fent un examen exhaustiu de les circumstàncies que la porten a fer un nou concurs.

Dediquen part del document a l’anomenat principi de risc i ventura que ha de suportar qualsevol empresa adjudicatària: “Veiem, doncs, que un concessionari no pot apartar-se de les condicions d’un contracte pel fet que s’hagin frustrat les seves expectatives de negoci, ni si hi ha hagut mala gestió i incompliments del contracte, circumstàncies que –insistim– en el nostre cas han de constar a l’expedient”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article