Amics de Pedra i Sang reconeix Ignasi Roda en la segona nit de Lectures a la Fresca

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El director de teatre Ignasi Roda ha estat guardonat aquest dijous per l’associació d’Amics de Pedra i Sang en la quarta edició del reconeixement que entreguen en el marc de les Lectures a la Fresca a persones vinculades al món de les arts escèniques locals. Roda, que també és cantautor, actor, escriptor i pedagog, porta molts anys implicat en els Amics de Pedra i Sang. La seva presidenta, Dolors Vilarasau, ha explicat que l’artista és una mostra de la resistència de cultura, més encara en un context com l’actual.

“No sabíem si entregar el reconeixement aquest any però, precisament per la situació que vivim, té molt sentit fer-ho”, ha explicat Vilarasau, que de la carrera de Roda ha destacat la coordinació del premi Margarida Xirgu, que distingeix l’actriu més destacada de la temporada teatral barcelonina. Per als Amics de Pedra i Sang, l’entrega de l’escultura del vano a Roda suposa posar en valor la seva tasca de direcció i realització, a més d’un recorregut artístic personal que es remunta al 1968, quan va crear un grup de cançó catalana anomenat El Tricicle amb els seus germans Frederic i Àlvar.

Des de llavors ha escrit desenes d’obres de narrativa i teatre. Roda ho ha agraït fent un reconeixement a les Lectures a la Fresca i animant els professionals de la cultura a lluitar perquè el teatre sobrevisqui a l’atzucac actual. L’entrega del premi ha coincidit amb la representació de Monòlegs de parella, la seva aportació com a autor i director a les Lectures a la Fresca d’enguany. En el vídeo previ a l’obra, Roda ha explicat que, tot i la capacitat d’adaptació del teatre, tard o d’hora hauran d’acabar les restriccions de la pandèmia i tornar a tenir el fet social que suposa una representació.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha participat en l’entrega del reconeixement posant el valor el programa Sant Cugat a Escena d’aquest 2020, que en motiu de la pandèmia té aforaments limitats i retransmissions a través de les xarxes. Les Lectures a la Fresca, que acabaran el proper dijous amb una doble representació (La normalitat era el problema i Scherzo per a bandoneó), formen part d’aquest programa: “La cultura santcugatenca no s’atura i s’inventa i reinventa”.

Monòlegs de parella, la proposta de Roda a la segona nit de les Lectures a la Fresca, ha estat interpretada per l’actriu Marta Uxan, que sola sobre l’escenari ha conversat amb una veu en off feta per propi Roda, convertint discussions i diàlegs de parella en un monòleg, que ha començat amb una trucada en què s’advertia l’actriu que el seu suposat company sobre l’escenari no podia arribar per fer la representació amb ella.

En forma de petits esquetxos, Uxan ha canviat de paper per representar una estudiant, la dona d’un matrimoni consolidat i una noia jove, entre d’altres. La representació ha acabat amb Roda sobre l’escenari participant en el darrer monòleg –convertit ja en diàleg– en què una parella es discuteix sobre deixar de fumar, tirant-se les culpes i repetint el mateix diàleg en bucle fins que la música final ha clos la representació.

El confinament d’una noia que escolta el veïnat

Abans de l’obra de Roda ha estat el torn de Qui saltarà sense xarxa?, una obra de Cristina Juliana, representada per Martina Vilarasau i dirigida per Dolors Vilarasau. Una noia que passa el confinament sola a casa entre glops d’alcohol decideix escoltar i vigilar el veïnat amb un telescopi. Així va entrant a converses alienes, com la parella que discuteix sobre un quadre o la veïna que canta Nit freda per ser abril, de Manel, a la Lluna; cançó que dona el títol a l’obra i també la clou.

Envoltada de sorolls, de nadons plorant, del fruiter que li ven plàtans a domicili..., Martina Vilarasau ha hagut de posar-se a la pell d’un personatge un pèl histriònic que en alguns moments pensa en saltar sense xarxa per la finestra i en d’altres pensa que és nit massa freda per fer-ho. Jugant amb la música i el vestuari, no (només) per a canviar d’escenes ni personatges, Qui saltarà sense xarxa? ha mostrat la mateixa combinació que la primera nit de les Lectures la setmana passada; una primera obra amb més moviment i una segona més clàssica.

Les Lectures a la Fresca d’enguany tenen una doble particularitat. D’una banda, estan limitades per la pandèmia i per això se celebren al Claustre del Monestir, amb un preu de 10 euros i aforament limitat però retransmissió a les xarxes. La COVID-19 ha fet adaptar les obres, amb dues cada dia, amb com a màxim dos personatges sobre l’escenari i amb la pandèmia com a tema central. D’altra, han fet l’edició més local, fent que totes les autories, direccions i actors i actrius siguin santcugatenques.

Dijous vinent es farà la darrera representació amb La normalitat era el problema, de Josep Amoròs, i Schero per a bandoneó, de Jordi Lara. En total s’hauran representat sis obres. Tots els fons recollits es destinaran a projectes socials que lluiten contra la COVID-19.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article