L’AMI confirma que Sant Cugat seguirà formant part de l’entitat “mentre tingui voluntat política”

per Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

Sant Cugat Fake News és una secció que tracta d’ampliar i/o desmentir notícies, declaracions i informacions virals referents a la ciutat que o bé són falses o poden ser malinterpretades per manca de context o seguiment de l’afer que expliquen.

El pressupost del 2020 no incorpora la partida de 8.300 euros que cada any reservava l’Ajuntament per pagar la quota de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Aquest canvi ve marcat per la sentència donada a conèixer al febrer per la qual es declarava il·legal el pagament de la quota del 2013 i, per tant, posava en dubte qualsevol altre pagament. Tenint en compte aquesta resolució, el grup municipal de Ciutadans ha presentat una al·legació al pressupost del 2020, que finalment ha estat acceptada per motius jurídics, per deixar sense efecte les properes quotes.

Aquest fet ha estat presentat pel partit taronja i per diversos mitjans de comunicació com una exclusió de Sant Cugat de l’entitat independentista. En canvi, l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha defensat a través de les xarxes socials que l’Ajuntament seguiria adherit tot i no pagar la quota.

Tot i que els estatuts de l’entitat recullen el pagament de la quota com una obligació, fonts de l’AMI confirmen a elCugatenc que, devent-se a un motiu judicial, no s’expulsarà el municipi de l’entitat: “És cert que els estatuts recullen que entre els requisits per formar part de l'AMI hi ha el pagament de la quota, però en el cas de Sant Cugat es deixa de pagar per ‘culpa’ d'una decisió o sentència judicial i, en cap cas, per una decisió política”. En aquest sentit, l’entitat confirma que Sant Cugat seguiran formant part de l’AMI mentre hi hagi voluntat política per fer-ho.

És mèrit de Ciutadans?

Tot i que Ciutadans ha estat el grup polític que ha presentat l’al·legació a la partida, l’anul·lació ve marcada per la sentència emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al desembre del 2018 (refermant una del 2015) i que va quedar refermada definitivament després que el Tribunal Suprem no acceptés el recurs interposat per l’Ajuntament. La sentència no està promoguda per Ciutadans ja que la denúncia va ser presentada per la Delegació del Govern Espanyol a Barcelona al 2014, és a dir, sota la comandància política de María de los Llanos de Luna (PP) en pel govern de Mariano Rajoy.

Com el recurs era a la quota i no a l’acord d’adhesió del Ple, fet al 2011, la resolució judicial no deixava sense efecte la participació de Sant Cugat a l’AMI. En els fonaments de dret la magistratura del TSJC desenvolupa els arguments jurídics per respondre a les dues bandes, evidenciant que el recurs presentat fa referència a la quota i no a l’adhesió tot i que reconeixent que el dret a l’associació dels municipis, segons la Carta Europea de l’Autonomia Local, s’ha de limitar a l’exercici de les seves competències.

La sentència només anul·lava la quota del 2013 i no obligava a retornar-ne cap més. Si bé, quan Ciutadans va conèixer la sentència ja va advertir que estarien atents per assegurar-se que el pressupost del 2020 no incorporés la partida, el que s’ha convertit en una al·legació acceptada després de la corresponent consulta als serveis jurídics municipals. Davant l’aparició de la sentència i les imprecisions que es van dir en aquell moment, aquest diari va publicar un article a la secció Sant Cugat Fake News explicant els detalls de la resolució i els termes del debat polític general, així com publicant íntegrament la resolució judicial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article