Ple de juliol a l’EMD de Valldoreix: avinguda Baixador, càmeres de seguretat i Consell de la Vila

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Quatre mocions –una de les quals ha estat retirada– i diversos punts de tràmit han marcat el Ple de juliol a l’EMD de Valldoreix. El govern, entre d’altres, ha proposat la vuitena modificació pressupostària de l’exercici i l’aprovació del compte general del 2019. A continuació fem un repàs dels principals punts del Ple.

Retirada la moció per fer una empresa pública de serveis municipals

La CUP-PC ha retirat la moció per crear una empresa pública municipal que s’encarregui de gestionar els serveis públics que passin a tenir gestió directa durant els propers anys. Ho ha fet entregant una proposta de plec de clàusules –de l’Ajuntament de Navàs– per a la contractació de l’energia verda i socialment justa davant la impossibilitat d’internalitzar el servei a curt termini però posant sobre la taula l’opció de fer una empresa pública que s’encarregui de la distribució.

La proposta retirada demana que no es liciti cap servei sense un informe comparatiu previ que permeti valorar si és millor optar per la gestió directa. Per això es demana prioritzar els estudis dels serveis que es troben al final de la concessió i s’insta a fer una reunió per decidir si es licita la contractació de l’energia o si es crea l’empresa pública per “tenir la llibertat de contractar el proveïdor més net i just”. L’objectiu és que es gestionin tots els serveis internalitzats i, per això, es demana la dotació de recursos suficients.

Reducció de trànsit a l’avinguda Baixador i petició per desencallar la urbanització

Junts per Valldoreix (govern), ERC-MES i CUP-PC han votat a favor de la moció del PSC per demanar la creació d’una taula de treball i seguiment amb l’Ajuntament i el veïnat per tal d’avaluar el projecte, les inversions, les contribucions especials i la gestió administrativa del projecte de l'avinguda Baixador. Es proposa també que l’EMD faci una petició d’inversió a Valldoreix, tot criticant que els governs anteriors no en van fer, per tal d’aconseguir desencallar projectes com el de l’avinguda i introduir l’acord en el conveni econòmic entre ambdues administracions que s’ha de renovar enguany. També s’insta a trobar una solució per a les persones a les quals se’ls han denegat les llicències d’obres.

En la votació, tots els grups excepte Ciutadans, que s’ha abstingut, han votat a favor de canviar el primer acord. Inicialment es proposava la limitació del trànsit a l’avinguda Baixador al veïnat de la zona i vehicles autoritzats i així evitar els problemes que genera la circulació a una via que hores d’ara segueix sense urbanitzar. L’esmena del govern que s’ha incorporat preveu organitzar els carrers adjacents per reduir la mobilitat a l’avinguda sense limitar-la del tot.

El punt ha portat un ampli debat sobre la responsabilitat de l’aturada. El president Josep Puig considera que el govern tripartit ha estat el responsable de l’aturada durant el darrer any i, alhora, de no haver introduït cap partida per a l’avinguda al pressupost municipal del 2020 –també ho ha criticat Ciutadans–. En canvi, els tres grups que conformen el govern a Sant Cugat diuen que l’arribada del nou govern ha servit per preparar el projecte tot i que el coronavirus ho ha dificultat i asseguren que el govern de l’EMD no va arribar a signar cap pacte perquè l’Ajuntament es repartís el pagament de les obres.

Es demana, de nou, la instal·lació de càmeres de seguretat a Valldoreix

Junts per Valldoreix (govern) i el PSC han votat a favor de la moció de Ciutadans per demanar a l’Ajuntament la instal·lació de les càmeres de seguretat compromeses al mandat anterior al terme de Valldoreix. ERC-MES i la CUP-PC han optat pel vot contrari. El vocal d’ERC-MES Lluc Cahís ha dit que el pressupost de Sant Cugat del 2020 preveu una partida de 60.000 per a la instal·lació de càmeres, que serviran per llegir matrícules, controlar el trànsit, calcular la contaminació i, amb això, tenir efecte dissuasori en quant a robatoris. També ha demanat la convocatòria de les comissions de seguretat i ha recriminat el grup proposant que no hagi consultat el regidor de Seguretat Ciutadana: “Si ja està pressupostat, per què es presenta la moció?”

El president Puig ha respost que el regidor Francesc Carol també hauria de convocar la Taula de Seguretat i que la darrera notícia que tenia el govern de l’EMD és que les càmeres no serien de seguretat sinó d’altres usos. Sense tenir noves informacions, diu, no pot explicar novetats. Davant això, la vocal del PSC, Susanna Casta, ha dit que la convocatòria de la comissió de Valldoreix depèn del president. La vocal de Ciutadans, Anna Cano, ha demanat celeritat i que les càmeres tinguin caràcter dissuasori.

Avançaran els treballs per reactivar el Consell de la Vila i la participació a les Audiències públiques

Tots els grups han votat a favor de la proposta d’ERC-MES, CUP-PC i PSC per tal de reactivar diversos mecanismes de participació ciutadana. D’una banda, es proposa que es reactivin les Audiències públiques prèvies al Ple en format telemàtic. Amb la pandèmia s’ha limitat l’accés a la sala de plens i s’ha atès les peticions de la ciutadania que arriben per correu electrònic. Es proposa implantar el format digital i mantenir-lo més enllà de les restriccions per la COVID-19. D’altra, es demana reobrir les sessions de treball sobre el Consell de la Vila. El conjunt de forces s’han emplaçat a reprendre les reunions al setembre.

Modificació pressupostària per incorporar noves inversions

El govern ha votat a favor la proposta de modificació pressupostària proposada per ell mateix. Incorpora una subvenció de 23.000 de la Diputació de Barcelona per a plans d’ocupació per reforçar la brigada i la reducció de la partida de mobilitat en més de 16.000 euros. La resta de diners (815.000 euros) es prenen del romanent de tresoreria i serveixen per finançar la fase 1 de l’ampliació del carrer del Nard (565.000 euros), l’obra del pont d’accés al camp de futbol (139.000), la compra d’un camió elèctric (75.000), la compra de panells informatius per a les parades de bus (16.500), la redacció del projecte del pont al carrer Pont (14.000) i un suplement a la partida de neteja de rieres (10.000). Totes les xifres estan arrodonides. L’oposició s’ha abstingut en bloc.

Aprovat el compte general del 2019

El Ple ha donat el vist i plau al compte general del 2019, el document que incorpora la liquidació del pressupost, el patrimoni municipal i altres indicadors econòmics. El govern ha votat a favor mentre l’oposició s’ha abstingut en bloc. També ha aprovat la rectificació de l’inventari de béns.

L’EMD no cobrarà els lloguers del bar del Casalet, la floristeria de Can Cadena i el restaurant de la Casa de la Vila al juliol i a l’agost

El govern ha anunciat la decisió d’allargar l’exempció del cobrament dels lloguers del bar del Casalet, la floristeria de Can Cadena i el restaurant Momotaro, a la Casa de la Vila, ubicats a espais propietat de l’EMD. Després d’haver cancel·lat el cobrament des de l’abril i fins al final de l’estat d’alarma, el Ple dona el vist i plau perquè no es cobrin tampoc al juliol i a l’agost.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article