L’Ateneu Cooperatiu adverteix de l’aturada d’activitats durant la COVID-19 i es proposa potenciar la intercooperació

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La darrera Trobada d’intercooperació de l’Ateneu Coopeatiu del Vallès Occidental, celebrada de forma telemàtica el divendres al matí, ha servit per avançar algunes dades que es donaran a conèixer formalment quan acabi la subvenció d’enguany. Tot i que dues de cada tres empreses i entitats socials de la comarca han pogut aplicar el teletreball, un 51% han hagut de suspendre l’activitat de forma parcial o total. Alhora, hi ha hagut sectors que desenvolupen tasques bàsiques per al desenvolupament de la vida que han vist incrementada la seva feina.

Més enllà del marc de la COVID-19, el marc de l’economia social i solidària comarcal segueix sense grans canvis respecte a l’any passat. S’han detectat 557 entitats i empreses que s’engloben dins de l’economia social i solidària (33 més), un 83% de les quals no superen els cinc treballadors. Davant una realitat de petites empreses, l’Ateneu Cooperatiu fa una aposta per la intercooperació. Bona mostra n’ha estat la trobada de divendres, en què més enllà de presentar les dades també ha servit per afavorir el diàleg entre les entitats participants.

Alhora, l’Ateneu Cooperatiu s’ha sumat a l’aposta de fer un fons cooperatiu de la mà d’altres entitats com algunes Xarxes d’Economia Solidària locals, Coop57, Goteo i la Federació de Cooperatives de Treball, entre d’altres. Segons ha explicat Bet Tena, tècnica de l’Ateneu, ha explicat que s’ha aconseguit recaptar un total de 58.820 euros que s’han distribuït arreu del país entre cooperatives, associacions, fundacions, xarxes de suport, empreses d’inserció i entitats en procés de fer-se cooperatives.

Les dues primeres modalitats han estat les més beneficiades ja que s’hi van presentar 15 cooperatives i 6 associacions, que han rebut 34.750 i 13.500 euros respectivament. Dels 27 projectes beneficiats, quatre són del Vallès Occidental (dos de Terrassa i dos de Sabadell) i 15 han servit per garantir l’abastiment alimentari durant la crisi i 9 per confeccionar material de protecció davant el coronavirus.

Sota el lema Economia per a la Vida!, el fons ha començat una segona fase per recaptar més diners a través d’una campanya de micromecenatge amb l’objectiu d’aconseguir 70.000 euros, un 20% dels quals es destinaran a projectes que donin resposta a la crisi. El 80% restant s’emprarà per millorar els fons propis d’empreses de l’economia social i solidària que incrementin el seu capital social a través d’una línia de préstecs a través de Coop57 de manera que les entitats que incrementin el capital entre 3.000 i 5.000 euros rebran 1.000 euros del fons i les que l’incrementin fins a 10.000 euros en rebran 2.000. Aquest suport també es podrà destinar a cooperatives de nova creació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article