El govern acaba el curs presentat el Pla d’Actuació Municipal, consolidant l’anella verda i anunciant mesures per la COVID-19

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual. Gràfic: Ajuntament

Queda tot just una setmana per acabar el curs polític i el govern municipal ultima un seguit de presentacions de propostes, com ara el Pla de Reactivació Econòmica o el servei de mediació del lloguer; iniciatives que concretaran la setmana vinent en roda de premsa. Abans, però, ja han anunciat tres grans mesures a tenir en compte: el Pla d’Actuació Municipal (PAM), la consolidació de l’anella verda i un nou paquet de mesures per la COVID-19. L’accelerada de final de curs tindrà una cita important al Ple de dilluns, quan es presentarà el PAM i els documents de conclusions de les comissions informatives especials engegades per donar resposta a la crisi sanitària, econòmica i social.

Per la importància durant tot el mandat, el document més rellevant és el PAM, el document que, en base als eixos inicials marcats pel pacte de govern tripartit, marca les línies estratègiques a seguir des d’ara fins les properes eleccions municipals. El govern municipal dibuixa vuit eixos estratègics –emergència habitacional, polítiques socials, polítiques feministes, ecologisme, transformació social, desenvolupament urbà sostenible, ocupació i bona gestió– dels quals es deriven diverses línies i compromisos polítics.

Un dels 10 eixos del pacte de govern era l’emergència habitacional, que coincideix amb el PAM, on es proposen mesures concretes davant la COVID-19, crear un punt de mediació local –, que s’anunciarà el dimecres–, invertir 16 milions d’euros durant el mandat per fer habitatge públic, fer accions polítiques amb les APIs, resoldre situacions de pobresa energètica, crear un nou model d’Oficina Local d’Habitatge i reformular Promusa. El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, ha explicat en roda de premsa aquest divendres que el darrer punt suposa revisar el Pla d’Acció 2030 de Promusa tot i que no ha concretat quins canvis estructurals tindrà l’empresa.

El segon dels punts del pacte de govern era l’emergència climàtica, amb accions ja realitzades com la declaració i la taula de treball però amb altres mesures recollides al PAM com la propera implementació de la Zona de Baixes Emissions, fer projectes de generació compartida d’energia, vincular la restauració a l’alimentació saludable, el servei de silvopastura a Collserola i naturalitzar els espais verds, entre d’altres.

Pel que fa a serveis socials, que és un eix tant al pacte de govern com al PAM, es proposa incrementar els recursos, buscar una nova ubicació, convertir els ajuts en programes concrets, implementar l’anomenat carnet de renda, diverses accions pel que fa a les cures, la infància i la joventut –com renovar el Pla de Prevenció de Drogues que tot just es treballa–, crear espais joves a la Floresta i les Planes i passar del 0,7% a l’1% de la recaptació de tributs per destinar-lo a cooperació.

En quant a ocupació, eix també en comú el pacte de govern i el PAM, el tripartit preveu accions amb ara la creació d’un Pacte per a l’ocupació digna i de qualitat, potenciar el salari de referència municipal, elaborar un Pla d’impuls de la FP, implementar la finestreta única empresarial, enfortir l’economia social amb un nou Pla director, promoure l’economia circular i fer un Pla de promoció del comerç de proximitat. A continuació pots consultar el PAM complet, on també s’incorpora la relació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU que es compleixen amb les propostes plantejades:

Una mobilitat amb menys cotxes i l’anella verda connectada

Al PAM també incorpora diverses mesures que apunten cap a un canvi de model de mobilitat com ara la implementació de la ZBE o habilitar la xarxa ciclista. L’objectiu, segons l’alcaldessa, Mireia Ingla, és invertir la piràmide i fer que el vehicle a motor privat deixi de ser el protagonista per apostar en primera instància pels desplaçaments a peu i en bicicleta, seguits del transport públic i dels vehicles compartits i taxis.

Però la roda de premsa de presentació del PAM ha tingut un gran anunci en aquest sentit. El tripartit dona per acabada la prova pilot de l’anella verda i opta per mantenir-la tot i que amb adaptacions. S’eliminarà el tram de carril bici en calçada de l’avinguda Ribatallada i s’afegeixen zones de càrrega i descàrrega a Francesc Moragas i Ribatallada per evitar que els vehicles de transport envaeixin l’anella.

Segons les dades recollides als comptadors de bicicletes, la mobilitat amb aquest vehicle s’ha incrementat en un 15% a la rambla del Celler i en un 45% a Can Gatxet respecte a l’any passat. Això anima el regidor de Mobilitat, José Gallardo, a seguir fomentant l’extensió dels carrils bici i, sobretot, la seva connexió, entre ells i amb la nova anella verda. Espera que entre el 2020 i el 2021 es puguin començar accions de connectivitat tot i que reconeix que una de les principals, l’allargament del carril bici de Rius i Taulet, potser trigarà més.

100 mesures COVID-19 però sense Consell de Ciutat fins a l’octubre

Finalment, un cop acabades les comissions informatives especials per la COVID-19, el govern portarà al Ple de dilluns un document amb 100 mesures, que segons explica el tinent d’alcaldia Pere Soler han estat treballades amb l’oposició. Segons Soler, han rebut 44 propostes, 8 de les quals s’han incorporat al PAM, 32 total o parcialment al document i 4 s’han rebutjat per motius tècnics o polítics.

Tot plegat, com ja va avançar a l’aprovació definitiva del pressupost, ha d’anar acompanyat d’una mobilització pressupostària de partides que no es tenen previstes gastar, del romanent de tresoreria i de partides que ja s’havien previst –així com la previsió de deixar d’ingressar– que suposaria haver destinat un total de 15 milions d’euros en accions contra la COVID-19. Després d’accions de resposta a la vulnerabilitat immediata, especialment promogudes pels serveis socials, ara arriba el torn del Pla de Reactivació Econòmica, treballat conjuntament amb entitats empresarials i de comerciants en el marc de la Taula d’Emergència Econòmica Local, i que es presentarà el proper dimarts.

En l’àmbit tributari –l’àrea de Soler– es preveuen accions com l’ajornament de pagaments, la bonificació de taxes, la devolució d’alguns pagaments i s’estudia la possible bonificació de l’IBI i del tribut metropolità. Els serveis socials, segons explica la tinenta d’alcaldia Núria Gibert, la majoria d’accions han estat immediates per garantir que ningú es quedés sense aliments ni aïllat així com acompanyar la salut emocional i reduir l’escletxa digital, entre d’altres. L’àrea de Cultura, capitanejada políticament per la tinenta d’alcaldia Esther Madrona, també té reptes a futur en la represa de les activitats de les entitats però també de present com és la redacció de plans de contingència per a la reobertura dels equipaments.

Després del debat corresponent a les comissions informatives, aquest afer tornarà a debatre’s al Ple de dilluns amb la presentació de les conclusions. Ara bé, aquestes no van acompanyades de la posada en marxa del Consell de Ciutat, tal com s’havia anunciat en la seva aprovació, que es preveia activar aquest mes. Segons el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, l’òrgan de participació municipal no es podrà activar fins a l’octubre per tal de complir els terminis marcats pels reglaments de l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article