Mocions del Ple de juliol: suport a les entitats esportives i unitat de la llengua

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

El Ple de juliol ha tingut cinc mocions dels grups municipals de l’oposició tot i que dues d’elles finalment s’han retirat. En fem un repàs a continuació. També pots repassar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Retirada la moció per implementar una setmana medieval

Ciutadans ha optat per retirar la seva moció per fer una setmana medieval a Sant Cugat. En aquesta proposaven iniciar els treballs per dissenyar i programar un fira anual medieval a Sant Cugat que se celebrés a l’entorn del Monestir. Es demanava la participació d’entitats i associacions. Un cop realitzat l’estudi Sant Cugat s’hauria d’adherir a les associacions de fires i mercats a escala estatal i internacional. Els proposants, però, han optat per retirar la moció conscients que no prosperaria.

Rebutjada la moció de Ciutadans per deixar sense efecte l’anella verda

Junts i el grup proposant han votat a favor de la proposta de Ciutadans per deixar sense efecte l’anella verda. Amb aquesta proposta es preveia revertir tots els canvis realitzats i posar en marxa un estudi d’implementació i la consulta amb entitats veïnals, educatives, de comerciants i amb la plataforma contra l’anella. La proposta tenia esmenes de Junts per Sant Cugat, que proposava canviar els acords principals per refermar el compromís municipal en la lluita contra el canvi climàtic però condicionant la posada en marxa de l’anella al consens entre els actors implicats i els grups polítics i a la realització d’un informe tècnic. La proposta, però, s’ha debatut tres dies després que el govern hagi anunciat que es manté l’anella verda.

Aprovada amb modificacions la proposta de Junts per fer suport a les entitats esportives

Només els grups de govern han votat a favor de les esmenes del propi govern a la proposta de Junts sobre el suport a les entitats esportives, fent que la proposta finalment s’hagi aprovat incorporant aquestes modificacions, és a dir, preveient que el suport sigui a través dels ajuts acordats en el marc de les comissions informatives especials per la COVID-19 i canalitzant totes les actuacions en espais de debat per no establir actuacions paral·leles.

La modificació proposada pel govern venia marcada perquè Junts preveia, entre d’altres, la posada en marxa d’un pla de rescat. Tot i haver retirar el primer dels acords, que demanava la creació d’una comissió per a l’esport ja aprovada en el marc de les comissions informatives especials, Junts no ha aconseguit l’aprovació de la seva proposta sense modificacions i ha acabat abstenint-se amb Ciutadans. La proposta inicial també preveia l’avançament de les subvencions –les pendents i les properes–, fer públics els criteris d’atorgament de la propera convocatòria, definir un marc de suport a les empreses per garantir l’esponsorització i valorar l’impacte econòmic de la crisi actual.

Retirada de la moció de Junts per fer un banc municipal de patrocinis

Junts per Sant Cugat ha anunciat la retirada de la proposta per crear un banc municipal de patrocinis tenint en compte que és un de les mesures acordades en el marc de les comissions informatives especials. Es preveia que aquest òrgan servís per sensibilitzar les empreses de al ciutat a fer donatius a una Fundació pública que decidís destinar els diners recollits a entitats i causes socials del municipi, facilitant així el finançament i visibilitzant les empreses donants. El govern havia presentat les mateixes esmenes que en la moció anterior.

El Ple defensa la unitat de la llengua catalana

El govern i el grup proposant han votat a favor de la proposta de Junts per Sant Cugat per reconèixer la unitat de la llengua catalana. Prenent la proposta que Junts per Catalunya va presentar al Senat, el grup municipal demanava reconèixer la unitat de la llengua, rebutjar impediments normatius i administratius –com la sentència del Suprem que impedeix les comunicacions en català amb el País Valencià ja que el seu estatut reconeix el valencià com a llengua pròpia– i instar el govern a reconèixer la unitat de la llengua.

La proposta tenia esmenes del PSC en què demanava que la instància fos al govern de l’Estat i demanant que el Congrés avanci en la creació d’una llei orgànica per reconèixer la pluralitat lingüística espanyola. També proposa l’establiment de converses entre els governs de Catalunya, Aragó, País Valencià i Illes Balears per crear un espai lingüístic de col·laboració. Les esmenes han estat incorporades gràcies als vots favorables del govern –excepte la CUP, que s’ha abstingut a un dels punts– i de Junts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article