Peticions per reforçar l’anella verda i d’altres per eliminar-la a la darrera Audiència pública del curs
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Prop de 35 persones s’han manifestat a les portes de l’Ajuntament convocades per Families for Future, Fridays for Future, Bicicleta Club de Catalunya, l’Assemblea de la Bici, l’Horta Alliberada, l’Assemblea pel Cima, Extinction Rebellion, Teachers for Future i BikeVidrera durant la celebració de l’Audiència pública del Ple de juliol. El seu objectiu ha estat visibilitzar la reivindicació d’aprofundir i millorar mesures en favor de la mobilitat sostenible com l’anella verda, tenint en compte la reducció dels vehicles privats a motor i, alhora, reforçant el comerç local.
La concentració s’ha centrat en fer suport a Marta Vidal, activista ecologista que ha parlat en representació de tots aquests col·lectius. Mentre ella exposava els motius de la reivindicació, les persones concentrades han mostrat cartells amb el lema l’“Anella verda necessita millorar” aprofitant el vidre de l’exterior de la Casa de la Vila.
Els col·lectius ecologistes demanen el manteniment de l’anella verda i la implementació de mesures paral·leles en dos sentits. D’una banda, millorar la connectivitat en bici dels diferents barris de la ciutat amb el centre. D’altra, tenir en compte la mirada dels comerciants per garantir una mobilitat més sostenible que potenciï els petits comerciants i penalitzi els grans comerços. Vidal ha demanat al tripartit que sigui conseqüent amb la declaració de l’emergència climàtica.
L’aportació no ha acontentat una de les assistents a la sala de plens, que ha aixecat una pancarta en contra de l’anella verda. Ella havia acudit a l’Audiència pública per fer just la reivindicació contrària. La primera de les intervencions ha estat la de la Plataforma No a l’Anella Verda, que assegura que la mesura perjudica el comerç, que la majoria de clients estan descontents i que, a més, no s’ha consultat la ciutadania per prendre la decisió. Han fet la seva intervenció amb cartells amb lemes com “Volem ciutat i comerç. No a l’anella verda” i “La gent gran no pot anar en bicicleta”.
Davant la diversitat d’opinions, el regidor de Mobilitat, José Gallardo, ha defensat que l’anella verda es va implementar com una prova pilot i que, després de parlar amb comerciants i altres actors implicats, s’ha decidit implementar algunes millores com la instal·lació de més punts de càrrega i descàrrega, pintar els encreuaments de color vermell o retirar el carril per calçada de l’avinguda Ribatallada.
Com ja va explicar en una roda de premsa el divendres passat, amb aquests canvis consoliden l’anella verda i caminen per millorar-ne la connectivitat amb projectes de carrils bici que es puguin enllestir durant aquest any i el vinent, a excepció del de Rius i Taulet que va dir que podria trigar una mica més.
Als col·lectius ecologistes els ha respost amb un agraïment pel suport crític i explicant tant les futures connexions, la instal·lació de zones de càrrega i descàrrega i d’aparcament comercial així com comprometent-se a fer millores al transport públic; de moment una prova pilot de transport a demanda. En definitiva, defensa, es tracta també de fer un canvi de mentalitat sobre la mobilitat a les ciutats.
El debat s’ha repetit poc després amb una moció de Ciutadans per deixar sense efecte l’anella verda i, a partir del seu desmantellament, iniciar el debat amb tots els actors implicats per definir la mobilitat sostenible al centre. El portaveu taronja considera que la mesura és un greu perjudici per als comerciants mentre la regidora Cristina Paraira, de Junts per Sant Cugat, diu que cal prendre mesures complementàries que facin més fàcil el canvi de model de mobilitat. A ulls de Gallardo, però, la mesura s’ha pres en el moment adequat, escoltant diversos actors i comprometent-se a fer canvis i millores paral·leles. El govern ha tombat la proposta de Ciutadans.
El tribut metropolità torna a l’Audiència
Al marge del debat sobre l’anella verda, la darrera Audiència pública del curs polític ha estat marcada per la intervenció de Mireia Sanjuán en nom de la Plataforma No al Tribut Metropolità. Després de desvincular-se de Ciutadans davant les afirmacions del tinent d’alcaldia Pere Soler plens enrere, han criticat les mancances en el sistema de càlcul i la falta de bonificacions socials del tribut metropolità. Per això han demanat que sigui l’Ajuntament qui pagui amb fons propis els rebuts del 2020 perquè no es girin a la ciutadania.
Davant l’afirmació, només Ciutadans els hi han donat un suport total. Junts per Sant Cugat ha reconegut el tribut com a inequitatiu, ha cridat a buscar un nou càlcul i a obrir un debat sobre el finançament de l’Àrea Metropolitana. La CUP-PC considera que l’Ajuntament no pot pagar el tribut directament però que cal una revisió del càlcul i aconseguir que sigui el més redistributiu possible. ERC-MES ha dit que Sant Cugat no pot ser l’excepció en el pagament del tribut mentre Soler ha defensat que quasi no han rebut reclamacions, que el tribut és un acord metropolità, que anteriorment ja el pagaven els municipis de la zona 1 i que l’Àrea Metropolitana estudia subvencionar alguns casos en motiu de la COVID-19.
Sanjuán no ha quedat satisfeta amb la resposta del tinent d’alcaldia i l’ha rebatt dient que s’havien presentat 115 queixes a l’Oficina d’Atenció al Consumidor i diverses al Síndic de Greuges, que l’any passat va impulsar una actuació d’ofici. També ha recriminat que es trigui tant a posar en marxa la taula de diàleg aprovada al Ple passat. Soler s’ha compromès a tenir-la operativa al setembre.
Les escoles de música i dansa privades demanen suport davant la crisi
Amb l’activitat aturada durant mesos, l’Escola Fusió i l’Aula de So han acudit a l’Audiència pública per demanar suport públic per mantenir la seva activitat. Cada any demanen que s’avanci el cobrament de la subvenció per garantir que a l’estiu, quan no tenen gairebé ingressos, no trontolli el seu projecte. Enguany, però, la situació és més greu per la COVID-19 i per això insten el govern municipal a no deixar-les de banda.
La regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha reconegut que enguany es va tard en el desencallament de les subvencions però que ja s’han previst un seguit de mesures de suport a les entitats. En el seu cas, com a escoles autoritzades per la Generalitat, també tindran accés a ajuts específics. Per ara no s’han concretat els tràmits per accedir a aquests ajuts.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari