Més de 600.000 euros en contractes menors apurant el límit legal durant el primer any de mandat

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Durant el primer any de mandat –del 15 de juny del 2019 al 15 de juny del 2020– l’Ajuntament ha tancat 29 contractes menors amb un cost total de 631.570,91 euros que apuraven el topall màxim per poder emprar aquesta formula de contractació. Els contractes menors són aquells que per tenir un cost baix, l’administració pot adjudicar directament a una empresa sense passar per un concurs públic. El topall màxim en els contractes menors d’obres és de 40.000 euros i en els de serveis de 15.000 euros. Per fer aquest article, hem incorporat tots els contractes menors de serveis que es trobaven entre 13.000 i 15.000 euros i els d’obres entre 35.000 i 40.000 euros. Totes les xifres d’aquest article no incorporen l’IVA.

Aquestes són les dades que s’extreuen de revisar el Registre de Contractes Públics de Catalunya, una eina que recull que en l’any precedent, és a dir, el darrer any del mandat de PDECAT-Demòcrates al govern i amb Carmela Fortuny d’alcaldessa, l’Ajuntament va tramitar un total de 51 contractes menors apurant el màxim legal per un valor total de 847.408,34 euros. El tripartit, per tant, ha reduït el nombre de contractes menors que apuren el topall màxim. Tot i així, no podem fer una comparativa completa respecte al primer any del mandat anterior –amb Mercè Conesa com a alcaldessa– ja que les dades d’aquell període no estan completes.

El tripartit ha tramitat un total de 20 contractes menors de serveis apurant el topall màxim durant el primer any de mandat. Cal dir, però, que dos d’ells es van produir el mateix mes en què l’alcaldessa Mireia Ingla va prendre possessió del càrrec. Molts d’ells superen els 14.000 euros i s’aproximen als 14.900 però n’hi ha diversos que apuren al màxim el topall: 14.999,99 pels serveis veterinaris d’esterilització, desparasitació i control sanitari de gats de colònies, 14.999,99 pel protocol i accions de prevenció de les violències i agressions sexuals infantils, 14.999 pel servei de vigilància i control d’accessos en l’Envelat del Nadal del 2019 i 14.999 pel servei de vigilància en pavellons i activitats recreatives de pública concurrència. Pots consultar el conjunt de contractes menors que freguen els 15.000 durant el primer any de mandat a continuació:

Pel que fa als contractes menors d’obres que apuren el topall de 40.000 euros, el tripartit n’ha tramitat un total de nou, dos dels quals tancats el mateix mes en què Ingla va esdevenir alcaldessa. En total sumen 343.375,58 euros i n’hi ha tres que apuren al màxim el topall: 39.446,55 pel desviament dels col·lectors de clavegueram de la parcel·la del carrer Pearson, 17, 39.425 per el obres de condicionament del camí Crist del Treballador i 39.354,15 pels treballs de protecció del col·lector d’aigües residuals de la riera de Can Cabassa al seu pas pel carrer Pompeu Fabra (amb tramitació d’emergència). Pots consultar el conjunt de contractes d’obres que apuren el topall màxim a continuació:

El darrer any del mandat anterior

En comparació amb el darrer any del mandat anterior, el tripartit ha reduït hores d’ara tant el nombre de contractes menors que apuren el topall com la quantitat total d’aquests. És especialment significatiu en els contractes de serveis, ja que en el darrer any de Carmela Fortuny a l’alcaldia es van tancar un total de 46 contractes apurant el topall màxim i amb un cost total de 654.810,33 euros, el que ja és més que el conjunt de contractes d’obres i serveis que apuren sengles topalls en el primer any del tripartit.

Com en el primer any del tripartit, també hi ha diversos contractes que apuren al màxim el topall màxim. N’hi ha quatre de 14.999,99: per bustiades i distribucions, les tasques de coordinació de seguretat i salut de les obres en fase d’execució del servei de parcs i jardins, prestació de serveis postals per la campanya de Nadal i inactivació i retirada de nius de vespa velutina de l’espai públic. En aquest cas també destaquen algunes empreses que repeteixen contractació menor tot i apurar el topall en els dos casos com Marbres Bruguera i Team Partners, aquesta darrera amb un contracte vigent pel servei de l’OMET. Pots consultar el conjunt de contractes de serveis que van apurar el topall de 15.000 euros durant el darrer any del mandat anterior a continuació:

En canvi, pel que fa a obres, durant el darrer any del mandat de Fortuny, l’Ajuntament va tramitar cinc contractes que apuren el topall, quatre menys que durant el primer any del tripartit. En aquest cas només n’hi ha dos que superen els 39.000 euros: 39.872,50 pel subministrament i instal·lació de la tanca perimetral de la pista d’hoquei patins del PAV2 de la rambla del Celler i 39.629,32 per les obres d’adequació del pavelló poliesportiu de Valldoreix. Pots consultar el conjunt de contractes d’obres que van apurar el topall de 40.000 euros durant el darrer any del mandat anterior a continuació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article