Les piscines comunitàries en temps de la COVID-19

per Clara Ontañón

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Ontañón

Durant els mesos d’estiu, un bany a la piscina comunitària o municipal és la solució per a combatre la calor i refrescar-se. Però mantenir les mesures de prevenció de contagi per coronavirus en aquests espais, de vegades pot resultar complicat sobretot quan no hi ha una normativa específica.

Des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Ministeri de Sanitat s’apunta que no hi ha proves que el virus de la COVID-19 sobrevisqui a l’aigua. I en el cas de les piscines, amb un nivell de desinfecció adequada (de clor o brom), és gairebé impossible. Això sí, els dos principals riscos de contagi en l’obertura de piscines són la interacció entre persones sense respectar les mesures de seguretat i no realitzar una higiene necessària de les superfícies i les zones comunes.

El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida demana a les comunitats de veïns que segueixin les mesures que va establir la Generalitat amb la Resolució del 18 de juny:

- Tant en espais tancats com a l'aire lliure, la distància física interpersonal de seguretat s'estableix en 1,5 m en general, amb l'equivalent a un espai de seguretat de 2,5 m2 per persona.

- Les persones responsables de l'organització d'aquestes activitats, han d'adoptar les mesures organitzatives que siguin necessàries per garantir el manteniment de les mesures de protecció individual. En especial: sistemes per a la neteja de mans, la distància física interpersonal de seguretat, les condicions de neteja, desinfecció i ventilació.

Pel que fa a l’ús obligatori de la mascareta, el Departament de Salut de la Generalitat indica que a la piscina sí que s’ha d’anar amb mascareta, en els vestuaris, passadissos o zones comunes, encara que es respecti la distància de seguretat. Però que no és necessari quan ens banyem o prenem el sol. Així i tot des del col·legi d’Administradors es va demanar a través d’una carta dirigida al Ministeri de Sanitat, una normativa específica per a les zones comunitàries.  

Des de Sant Cugat, l’administrador Joan Buscallà creu que aquesta “falta de criteri i de regularització” de les zones comunitàries “dificulta molt” la feina, ja que “provoca conflictes i desorientació” entre administradors i veïns.

Com s’han organitzat els veïns de Sant Cugat? 

Segons el criteri de cada urbanització s’han establert normes més o menys restrictives. Per exemple, Ramon Noguera, resident a Coll Favà, explica que a principis de juny tots els veïns van acordar fer horaris per escales i limitar el temps d’estança a la piscina a 2 hores per evitar aglomeracions: “Ha funcionat força bé, som una comunitat petita i és fàcil de gestionar”, diu. 

Amb la mateixa intenció d’evitar aglomeracions altres urbanitzacions amb més nombre de veïns han acordat baixar una vegada cada tres dies i contractar serveis de vigilància i neteja extraordinaris. Altres exemples són els de limitar o prohibir l’accés a convidats, col·locat plafons informatius recordant les mesures restrictives, disposar d’un llibre de registre perquè s’inscrigui cada banyista i fins i tot, algunes han pres mesures radicals com tancat del tot el jardí comunitari.

Les piscines municipals

Paral·lelament, les piscines municipals de Sant Cugat van obrir a l’1 de juliol i les normes que ha proposat l’Ajuntament són concretes:

- L’aforament està restringit al 75%, la piscina del Parc Central hi poden entrar fins a 275 persones –sobre el màxim de 370- i a la Floresta l’aforament és de 149 persones –sobre el màxim de 199.

- Es pot reservar i/o pagar el tiquet amb antelació per a evitar aglomeracions.

Alhora, segons el consistori, s’ha intensificat el servei de neteja, que treballa de forma continuada, i també de vigilància, per reduir les aglomeracions i recordar als usuaris la necessitat de respectar la distància de seguretat d’1,5 metres, entre altres mesures de prevenció. Les piscines estaran obertes fins al 31 d’agost. L’horari aquest mes serà d’11 a 19:30 hores (entre setmana) i d’11 a 19 hores (caps de setmana i festius).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article