Més d’una desena de persones es concentra a la Policia Nacional per demanar el desbloqueig de les cites prèvies d’estrangeria

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual (al peu de l’article, galeria d’imatges de la concentració)

“Tinc un local on facilito la tramitació de la cita prèvia per fer tràmits d’estrangeria a la Policia Nacional però fa prop d’un any que és gairebé impossible aconseguir-ne”, explica Chaaudhry Abdul Ghaffar, propietari d’un locutori del centre de la ciutat, “en canvi hi ha altres persones, generalment advocats, que revenen cites prèvies que no sé com han aconseguit amb un cost de fins a 200 euros”.

El bloqueig en l’atorgament de cites prèvies per tramitar o renovar el Número d’Identitat d’Estranger (NIE) ha comportat l’aparició d’un mercat opac que no dubta en apujar els preus davant de la desesperació de les persones que saben que quedar-se sense NIE els pot suposar perdre la feina, no poder renovar el lloguer, tenir problemes amb els tràmits administratius...

Més d’una desena de persones s’han concentrat aquest divendres al matí al davant de les instal·lacions de la Policia Nacional a Sant Cugat per demanar solucions davant d’aquesta situació. És una crida que ha sorgit a diversos indrets de l’Estat i que a la nostra ciutat ha estat convocada pel Centre Islàmic del Vallès (CIV) i Vallès sense Fronteres, entitats que no dubten a seguir concentrant-se fins trobar una solució.

“Estem farts d’esperar”, ha denunciat Zoubir Mejdoubi, vicepresident del CIV, “hem d’esperar 10 mesos per aconseguir una cita i pagant entre 180 i 200 euros”. Defensa que cal incrementar el personal per agilitzar els tràmits ja que amb el bloqueig actual es veuen obligats a agafar cita a qualsevol altre municipi, havent de fer desplaçaments a altres indrets de Catalunya i després havent de tramitar una altra cita prèvia a aquell mateix municipi per tal de recollir el NIE.

No ha calgut moure’s de la concentració per trobar un exemple clar de la mobilitat sorgida pel bloqueig de cites. Just quan el CIV i Vallès sense Fronteres es concentraves al davant de les dependències policials, una família –home, dona i dos infants– ha arribat per tramitar la renovació del NIE. El pare ha explicat com han arribat a Sant Cugat: “Venim de Manresa. Vam tramitar la cita prèvia al juny i vam tenir sort perquè la vam aconseguir. És cert que hem hagut d’esperar uns mesos però s’ha de tenir paciència”.

Fonts de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya reconeixen a elCugatenc que hi ha una problemàtica amb la concessió de cites per a tràmits d’estrangeria, el que atribueixen a l’aturada generada pels mesos de confinament. “És una problemàtica comuna a diverses comissaries”, expliquen fonts institucionals, “durant la setmana que ve s’incorporarà una nova persona a la delegació de Sant Cugat, el que confiem que serveixi per solucionar el bloqueig en part”.

Aquesta mateixa informació han transmès els agents de la delegació de la Comissaria de Policia Nacional de Terrassa a Sant Cugat als manifestants. Mejdoubi, però, es mostra prudent: “Ens diuen que han aconseguit coses gràcies a la nostra convocatòria però per ara només són compromisos així que, si en un mes no s’ha solucionat la problemàtica, tornarem amb més gent”. Just al final de la convocatòria el vicepresident del CIV i altres companys de l’entitat han anat a l’Ajuntament per explicar el bloqueig a l’alcaldessa, Mireia Ingla.

Segons Madeleine Pol, voluntària del CIV, els tràmits relacionats amb estrangeria que no depenen de la Policia Nacional funcionen correctament i amb el teletreball fins i tot han millorat. En canvi, renovar el NIE es pot convertir en una Odissea: “La gent s’ha de posar el despertador a les 2 o a les 3 de la matinada perquè és quan alliberen algunes cites. De vegades la comencen a tramitar però quan l’acaben els indica que algú ja l’ha agafat”.

Que al voltant del bloqueig de cites s’hagi generat un mercat de revenda no és cap novetat. Ja fa anys que s’ha detectat el fenomen però hores d’ara no s’ha solucionat. Això indigna la població que depèn del permís de residència que, davant el bloqueig, pot perdre tots els seus drets. “Per què soc jo qui ha de perdre la feina quan el problema és purament administratiu?”, es mostra indignat Mejdoubi.

Diversos manifestants han anat un pas més enllà per advertir que temps enrere les gestions per renovar el NIE eren més ràpides i tot sovint es podien realitzar sense demanar cita prèvia. Consideren que la Policia Nacional ha esdevingut inoperativa i que atén poques persones cada dia. Entre ells hi havia el veí Mousa Kimputu, que recorda que quedar-se sense NIE pot ser especialment problemàtic per a les famílies més vulnerables: “Amb la targeta de residència caducada tenen dificultats per tramitar l’ingrés mínim vital o qualsevol altra sol·licitud d’ajut. Si no es pot solucionar de cop, s’hauria d’ampliar el termini perquè es puguin seguir renovant els permisos de treball i la tramitació d’ajuts”.

La Policia Nacional assegura que la situació no és la mateixa en el cas de les persones que tenen Document Nacional d’Identitat (DNI), ja que s’ha ampliat en un any el període de renovació del document, una pròrroga que diuen que no es pot aplicar en el NIE. Tot i així, les fonts policials adverteixen que els tràmits per a ciutadans amb nacionalitat espanyola es podrien agilitzar si les persones amb cita prèvia la cancel·lessin quan no hi poden acudir: “Ens trobem amb entre un 25 i un 30% de cites que no es presenten però com no avisen abans no podem atorgar el torn a un altra persona”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article