Mocions del Ple de setembre: camps nazis, taula de mobilitat i suficiència econòmica dels ens locals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Una declaració institucional, una moció institucional i tres dels grups de l’oposició han marcat l’inici de curs del Ple. En fem un repàs a continuació. També pots repassar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Declaració institucional en memòria als deportats als camps nazis

El Ple ha fet una declaració institucional en memòria dels santcugatencs deportats als camps nazis, que inicialment s’havia previst fer a la primavera i amb un seguit d’activitats de la mà del Memorial Democràtic però que finalment s’ha hagut de postposar per la COVID-19. En la declaració l’Ajuntament es compromet a fer actes d’homenatge com una exposició al Museu i la instal·lació de plaques stolpersteine als habitatges dels santcugatencs represaliats pel nazisme. Els actes tenen l’objectiu de no caure en l’oblit 75 anys després de l’alliberament de Mauthausen i d’Auschwitz. Pots llegir la declaració completa aquí.

Es convocarà la Taula de Mobilitat per tractar les mesures aplicades i començar a treballar la modificació del Pla de Mobilitat

En forma de moció institucional, presentada inicialment per Junts per Sant Cugat, totes les forces del Ple han acordat convocar la Taula de Mobilitat per valorar de la mà dels actors implicats les mesures aplicades pel govern municipal en matèria de mobilitat com ara l’anella verda o la Zona de Baixes Emissions (ZBE). L’òrgan participatiu també ha de servir per treballar la modificació del Pla de Mobilitat Urbana (PMU), que caduca al 2024 però ja té moltes mesures que no es poden aplicar.

Doble debat sobre la suficiència financera dels ens locals

Després que el govern retirés aquesta mateixa moció presentada en forma de decret, Junts per Sant Cugat ha presentat la moció proposada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Cataluya sobre la proposta del govern espanyol per desbloquejar els romanents de tresoreria dels ens locals. Es demana l’accés directe al superàvit del 2019 i al romanent acumulat. La proposta també demana al govern flexibilitzar la regla de la despesa i modificar la llei d’estabilitat pressupostària perquè les administracions locals tinguin més marge davant la crisi econòmica i social generada per la COVID-19. Alhora, s’insta a la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari amb el món local amb una dotació mínima de 300 milions d’euros entre el 2020 i el 2021. Tot i aquest punt a l’ordre del dia, Junts per Sant Cugat ha mantingut una moció en el mateix sentit. Finalment s’ha aprovat amb el vot favorable de totes les forces polítiques. El govern havia retirat la moció tenint en compte que el decret del govern espanyol ja havia estat tombat pel Congrés.

Rebutjada la moció de Ciutadans sobre l’ocupació d’immobles

Només el grup proposant i Junts en la majoria de punts han votat a favor de la proposta de Ciutadans en què es demana la creació d’un pla municipal contra l’ocupació il·legal d’immobles, prendre mesures davant els possibles problemes de convivència que puguin generar les ocupacions, elaborar un cens d’immobles ocupats, incrementar la presència policial, instar a la Generalitat a la retirada del Decret llei 1/2020 sobre accés a l’habitatge, instar al govern espanyol i al Congrés a prendre reformes legals per protegir la propietat privada, autoritzar l’accés dels cossos de seguretat als immobles ocupats i contemplar el Fons Social d’Habitatges a nivell estatal.

Acord polític contra el transfuguisme

Tots els grups polítics han votat a favor de la moció de Ciutadans per rebutjar el transfuguisme, que qualifiquen de pràctica de corrupció política i frau a la voluntat dels ciutadans. Amb la resolució el Ple també insta al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública a dotar de caràcter estable la comissió de seguiment del Pacte Antitransfuguisme. Junts havia presentat una esmena per diferenciar el transfuguisme dels regidors no adscrits; s’ha aprovat amb el vot contrari de la CUP-PC.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article