Quines dades hi ha sobre l’ocupació d’immobles a Sant Cugat?

per Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News és una secció que tracta d’ampliar i/o desmentir notícies, declaracions i informacions virals referents a la ciutat que o bé són falses o poden ser malinterpretades per manca de context o seguiment de l’afer que expliquen.

Durant les darreres setmanes l’ocupació d’immobles a Sant Cugat s’ha situat al debat polític i social. D’una banda, el grup municipal de Ciutadans ha presentat mocions a Sant Cugat i Valldoreix en què deien que la ciutat havia experimentat un increment de les ocupacions durant els darrers anys. D’altra, el cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, Manel Rodríguez, va dir a Cugat Mèdia que des de principis d’any s’han registrat 26 noves ocupacions a la ciutat, un 69% de les quals des del juny.

Aquests fets van portar un ampli debat al plenari municipal, on es va rebutjar la moció de Ciutadans per fer un cens de cases ocupades i per prendre mesures per reduir el nombre de casos amb el vot desfavorable del govern a tota la proposta i de Junts en alguns punts, i al de l’EMD de Valldoreix, que va aprovar la moció amb el vot favorable de Ciutadans i de Junts al conjunt de la proposta. Però més enllà de les 26 ocupacions noves anunciades per Rodríguez, quines són les dades a Sant Cugat?

L’Ajuntament ha facilitat el recull d’ocupacions detectades del 2017 al 2020, unes xifres que agrupen les ocupacions detectades per tots els cossos de seguretat. Hores d’ara hi ha detectats 60 habitatges ocupats a Sant Cugat, suposant un increment de 10 respecte a l’any anterior però amb una davallada important respecte als dos anys precedents amb 79 i 90 habitatges ocupats respectivament.

Tot i que la majoria de cases ocupades es troben al nucli, proporcionalment amb la població destaquen les Planes i la Floresta, amb 13 i 11 ocupacions aquest 2020 respectivament. Aquest és el primer any que es detecta una casa ocupada a Can Barata. A continuació el gràfic amb l’evolució global i per barris:

Aquestes són les úniques xifres facilitades i anunciades al Ple pel govern municipal. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) no actualitzen les dades de nombre d’habitatges des del 2011, quan a Sant Cugat hi havia censats un total de 33.336 habitatges, 2.264 dels quals buits. L’INE té previst actualitzar aquesta xifra al 2021. Des del 2011 i fins al 2019 –no hi ha les dades del 2020 encara–, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha registrat la finalització de 1.769 habitatges.

Sumant aquests dos indicadors podem extreure la dada aproximada de número d’habitatges que hi havia al 2017, 18 i 19. Amb aquesta xifra hem calculat l’evolució del percentatge d’habitatges ocupats respecte al conjunt d’habitatges existents a la ciutat cada any, una percentatge que ha decrescut fins al 2019 –el darrer any amb dades d’habitatges acabats–. Aquest 2020 –prenent les dades d’habitatges acabats del 2019–, el percentatge d’habitatges ocupats seria del 0,17%.

Tot i que aquest mitjà no ha aconseguit les dades en clau local, les ocupacions d’immobles propietat de persones físiques representen un percentatge baix. La Marea va fer una anàlisi aquest agost amb les dades d’organismes públics i de grups i instituts privats en què va concloure que prop d’un 80% de les ocupacions a l’Estat són d’habitatges d’entitats financeres. En aquesta mateixa anàlisi apunten que les ocupacions que generen conflictivitat són entre un 10 i un 25% del total en funció de l’estudi.

Les xifres locals que hem explicat en aquest article són les úniques facilitades per l’Ajuntament. Quan el govern les va presentar al darrer plenari municipal amb un gràfic de colors, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, les va qualificar de “pinta y colorea” i en va demanar un seguiment més exhaustiu.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article