Segueix el bloqueig a les cites prèvies d’estrangeria: “Tornarem a manifestar-nos fins que se solucioni”

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més de 30 persones s’han concentrat aquest divendres al matí al davant de la delegació de la Policia Nacional a Sant Cugat per demanar el desbloqueig de les cites prèvies per fer els tràmits d’estrangeria. La convocatòria del Centre Islàmic del Vallès (CIV) i de Vallès sense Fronteres ha estat la segona realitzada per aquest motiu. La primera va ser el passat 4 de setembre, quan el vicepresident del CIV, Zoubir Mejdoubi, ja va advertir que si no se solucionava la situació tornarien a manifestar-se al mes següent, una crida que mantenen de cara a futures convocatòries.

Segons informen fonts de la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Barcelona, des del mes passat la delegació de Sant Cugat ha incorporat una persona per agilitzar els tràmits però reconeixen que la situació està lluny de desbloquejar-se. “Sempre hi ha hagut més demanda que oferta i ara, amb la COVID-19, s’han acumulat moltes cites”, reconeixen fonts institucionals, que diuen que hi haurà noves incorporacions, “però hem de garantir la formació i per això no podran ser immediates”.

Mejdoubi celebra els passos aconseguits gràcies a la pressió exercida en la primera convocatòria però diu que cal anar més enllà. Segons els han informat els agents de la delegació de la comissaria de la Policia Nacional de Terrassa a Sant Cugat, a partir del 26 d’octubre també es podran fer tràmits d’estrangeria per la tarda: “Però no ens han concretat si serà durant tota la setmana o només alguns dies”.

El vicepresident del CIV explica que no van aconseguir cap compromís municipal concret en la reunió amb l’alcaldessa, Mireia Ingla, que van celebrar un cop acabada la concentració del mes passat. Tot i això, diu que gràcies a la trobada amb el govern municipal es podrà celebrar una reunió amb la delegada del govern, Teresa Cunillera, o algun altre representant del govern espanyol a Catalunya per tal d’explicar-los una problemàtica que és comú a totes les comissaries del país.

Carme Bernal, tramitadora, i Esther Galve, advocada, que s’han trobat la manifestació de casualitat quan acompanyaven un client a fer tràmits a la delegació, expliquen que, més enllà dels compromisos municipals, la responsabilitat s’ha de buscar a la Prefectura Superior de Policia. També diuen que la incorporació de personal és insuficient perquè, d’una banda, cal dotar les instal·lacions de més terminals i, d’altra, cal aconseguir aturar el mercat de revenda de cites.

Ja en la concentració anterior diversos manifestants van explicar a elCugatenc que davant el bloqueig de cites al web oficial del Ministeri, algunes persones acudeixen a locutoris en què poden aconseguir cites amb un cost aproximat de 200 euros. Segons les expertes això és possible perquè utilitzen màquines i software de captació de cites a l’instant de fer-se públiques, de forma que poden revendre-les creant un mercat que dificulta encara més la sortida de l’atzucac perquè se suma a la falta d’oferta. Així un dret es converteix en un negoci.

Moltes persones que necessiten renovar el Número d’Identificació d’Estranger (NIE) per fer tràmits com la gestió de l’atur, aconseguir contractes laborals, renovar el contracte de lloguer... acaben acudint al mercat negre que els ven cites a altres municipis. El repte d’això és que després necessiten aconseguir una altra cita prèvia al mateix municipi per recollir el NIE un cop s’ha expedit. A Sant Cugat es pot recollir sense demanar cita prèvia però es precisa d’una primera cita per fer el tràmit que no és gens fàcil d’aconseguir.

“Hi ha persones que aconsegueixen una segona cita a un altre municipi i, com no saben que per recollir el NIE han d’acudir al mateix lloc on van fer el tràmit, es troben que s’han gastat 200 euros per a res”, explica Bernal, “a aquesta situació cal sumar-li que algunes de les cites que es venen són falses”. El bloqueig es manté i genera situacions de desempara legal per a les persones que no han aconseguit renovar els papers.

“Amb el temps es presenten situacions més dramàtiques com no poder fer viatges programats perdent els diners del bitllet o no arribar a veure els seus familiars perquè tampoc poden tramitar les autoritzacions de retorn ja que també les dona la Policia Nacional i cal demanar cita prèvia”, denuncia Madeleine Pol, voluntària del CIV. Jordi Company, de Vallès sense Fronteres, explica que, a més, cal tenir en compte que moltes persones nouvingudes estan en procés de dol per la migració i encara no tenen una xarxa social extensa, el que les deixa especialment desemparades.

Mejdoubi ha fet èmfasi en la situació d’indefensió davant l’intent de fer tràmits al Servei Català d’Ocupació (SOC) i altres institucions quan no s’ha pogut renovar el NIE. Per això, les persones que s’han concentrat aquest divendres a la delegació de la Policia Nacional han cridat càntics com “i les cites per a quan?” i “cites ja”. També portaven una pancarta a favor de la “normalització de les cites prèvies”. Els Mossos d’Esquadra han identificat una persona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article