Josep Lluís Lolo: “El govern tenia el compromís d’estudiar la forma de fer viable la coberta de la pista de Mas Gener”

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Un informe desfavorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha provocat la marxa enrere del govern en el projecte de cobertura de la pista de Mas Gener i aquest fet ha estat el detonant perquè la junta de l’associació de propietaris i veïns del barri hagi optat per la dimissió. Cansats de mantenir reivindicacions que no es concreten i de rebre crítiques per part del veïnat, han optat per fer un pas enrere. Hores d’ara Josep Lluís Lolo es manté com a president de l’associació fins que es pugui celebrar una assemblea general. Acompanyat de Josep Martí, que també ha renunciat a la vocalia a l’associació, explica els motius de la renúncia i en quin punt queden les reivindicacions que mantenien des de l’entitat. Per esclarir-ho a tots els associats, també han elaborat un document explicatiu.

La cobertura de la pista és el detonant de la vostra dimissió. Quin seguiment n’havíeu pogut fer?

– Josep Lluís Lolo [JLL]: Nosaltres érem conscients de l’informe de l’ACA, sobre el qual vam parlar a una reunió el passat 15 de juliol. Allà vam dir que l’informe de l’ACA no era clar i que calia presentar-hi al·legacions. Duch va dir textualment que calia fer un estudi per mirar les possibilitats de superar l’escull i fer viable el projecte. Es va comprometre a fer un estudi tècnic per intentar aconseguir un informe favorable i va assegurar que es faria una reunió amb l’ACA. Aquest és el seu compromís amb el grup de treball.

Al darrer Ple es va dir que no es podia fer la coberta tenint en compte l’informe de l’ACA però que el govern prenia el compromís d’escoltar els veïns i fer millores a la pista. No és veritat! El seu compromís era fer un projecte per intentar que fos viable.

No vau saber res més des del juliol?

– JLL: Res. Tot sovint tenim la informació a través dels mitjans de comunicació. Ens molesta molt que al Ple no digués res del seu compromís amb el grup de treball. Quan els veïns van llegir als mitjans el que es va dir al Ple automàticament vam tenir un munt de Whatsapps als membres de la junta: que per què no defensem la pista, que som uns passerells, que sempre ens prenen el pèl... Tot això ve a conseqüència d’una mala informació.

No només no es va dir que es tenia el compromís de fer un estudi sinó que tampoc sabem si es farà o si ja s’ha fet. Intuïm que no es farà pel que es va dir al Ple. Llavors, per què es dona la raó a l’ACA? La seva tasca ha de ser arreglar la riera, amb un projecte aturat des de fa un any i mig. Per què ningú del govern, la presidenta del Consell de Barri, per exemple, va defensar Mas Gener?

Considereu, per tant, que es podia compensar l’informe de l’ACA?

– JLL: Només cal veure l’entorn de la pista!

– Josep Martí [JM]: No demanem un poliesportiu, només uns pilars amb una coberta. No afecta en res a una possible inundació.

Estaven preparant un projecte més ambiciós?

– JLL: No, s’havia previst un projecte de 270.000 euros. Per fer-lo viable es van fer unes catacions, de 15.000 euros; uns forats que van servir per dir que el projecte era viable perquè es podien instal·lar els pilars. Els forats estan a més de tres metres de la riera i al marge cap on no aniria l’aigua en cas d’una riuada, que en qualsevol cas, s’emportaria per davant els vestidors abans que afectar a la coberta. Per això considerem que es podia lluitar més pel projecte.

Van treure la partida pressupostària sense comprometre’s a recuperar-la si finalment s’aconseguia fer la coberta. L’únic compromís que prenen és el manteniment de la pista. Però això no és cap compromís, és una obligació! Però com això hi ha moltes altres qüestions que hem conegut per la premsa o pels socis.

Qui seguirà amb les reivindicacions?

– JLL: Ara estem en funcions perquè la COVID-19 ens impedeix fer una assemblea general de socis, que és el que hauríem de convocar per formalitzar la renúncia i aconseguir una nova junta. Per tant, intentem defensar el que podem però hi ha poc a fer. Des de fa un any i mig l’evolució és clara.

Heu notat el canvi de govern?

– JLL: Nosaltres no som polítics. Som veïns que defensem mesures davant les necessitats del nostre barri. Clar que hi havia un projecte i uns diners reservats per fer la coberta, com també hi havia compromisos sobre les pantalles acústiques, el soterrament de la torre d’alta tensió... Però tot està aturat! Entenem que hi ha una pandèmia però sembla que anem enrere.

Deixadesa?

– JLL: No ho crec. Més bé, manca d’informació. Quan has de defensar un projecte, has de conèixer les actes i l’evolució. Amb tota la informació pots exigir. Si no la tens, vas perdut. Potser és això el que els passa.

Més reivindicacions. Pantalles acústiques per minimitzar els sorolls de l’AP7.

– JLL: Som conscients que depèn del Ministeri de Foment. Per això al 2018 vam fer una reunió amb tècnics municipals i un regidor a Madrid. Vam aconseguir tota la informació del projecte de Foment, que es va aprovar per la delegació a Barcelona. També vam aconseguir que fos una obra prioritària. Però, de sobte, un dia ens trobem a la premsa que ja no és un projecte prioritari. Ostres, si tens el compromís que sigui prioritari, defensa-ho! Però, a més, ni se’ns va comunicar.

Va haver un temps en què es parlava de solucions provisionals amb arbrat.

– JLL: No era viable perquè no hi ha prou espai. Sí es va fer un estudi geotècnic per part de Foment i l’Ajuntament va prendre el compromís de facilitar els accessos per a les màquines. De fet, hi havia terrenys que s’havien de recular per poder instal·lar les pantalles.

Sembla que se soterrà la torre d’alta tensió que queda al tocar de l’AP7. Es van fer reunions amb l’Ajuntament de Rubí i amb Endesa.

– JLL: No s’ha avançat més. Ja sabien el cost i només faltava arribar a un acord per deduir els pressupostos. Quedava pendent una reunió a tres bandes per acabar-ho de parlar però no sé res de nou. Era molt car, 1,2 milions, perquè calia passar el cablejat per sota de l’autovia però ja tenien el vist i plau de Foment.

Us van convidar a les reunions amb l’Ajuntament de Rubí i amb Endesa?

– JLL: No, ens informaven a través dels Consells de Barri i als grups de treball.

El mateix passa amb la connexió a peu per sota de l’autopista?

– JLL: Sí. És un pas que la gent ja feia servir i que, amb l’estació de Renfe a Rubí, esdevé un trajecte habitual. Era una reivindicació històrica però no s’ha concretat. Sembla que hagi d’haver un mort perquè s’hi actuï. Ens va passar alguna cosa semblant en la petició d’il·luminar aquell mateix pas. Fins que no va haver un accident de moto fa un parell d’anys no es va instal·lar la llum.

Però no ho fem per molestar. La nostra obligació és anticipar-nos perquè veiem quines problemàtiques tenim com a veïns. Ens avancem i així, si s’actua, podem evitar accidents. Al juliol es va fer una reunió de Qualitat Urbana i sembla que ja hi ha un projecte, però no se’ns ha explicat encara.

I queda: la poda de l’arbrat, el manteniment de voreres i l’arranjament de la riera.

– JLL: Exacte. Som conscients que un arbre és un ésser viu però s’ha de saber gestionar. Tenim arbres molt grans i molts estan malalts. Per això demanem que es rebaixi la copa. Ens diuen que les podes generoses són cada quatre anys però aquí fa prop de sis anys que no es fa. No és l’única cosa curiosa que ens passa amb els arbres. A l’agost els van fumigar sense avisar-nos prèviament. És molt perillós perquè molta gent era al jardí.

L’aturada del Consell de Barri encara ho ha dificultat més?

– JLL: S’han fet sessions virtuals però no té sentit fer un Consell de Barri si abans no s’han reunit els grups de treball. Evidentment la pandèmia ens ha anat malament a tothom però això no treu que ens hagin d’informar. Insisteixo, no ens hem d’assabentar de les coses per la premsa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article