ERC i el Jovent Republicà recorden Companys en el 80è aniversari del seu afusellament

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un any més, ERC i el Jovent Republicà han recordat l’afusellament del 123è president de la Generalitat, Lluís Companys, en mans d’un consell de guerra sumaríssim un cop acabada la Guerra Civil. El repunt de la pandèmia ha fet trontollar l’acte però, tot i que moltes altres agrupacions locals han optat per cancel·lar-lo, el partit i les joventuts santcugatenques han optat per mantenir-lo amb adaptacions, especialment perquè enguany és el 80è aniversari del seu assassinat per part del règim feixista del general Franco.

L’acte ha esdevingut una petita trobada de militants a la plaça de Barcelona, els justos per complir les restriccions sanitàries, mentre la majoria de la militància l’ha pogut seguir a través de les xarxes socials. Al davant de l’antiga casa consistorial, el president de l’agrupació local d’ERC, Oriol Cisteró, i la portaveu del Jovent Republicà, Lara Carbonell, han llegit sengles manifestos en memòria del president.

“Afusellant el president volien afusellar un poble”, ha dit Cisteró tot recordant els orígens i implicacions polítiques de Companys: fundador d’ERC i de la Unió de Rabassaires, lluitador contra la dictadura de Primo de Rivera i president durant la II República Espanyola. El president d’ERC ha recordat que Companys també va ser víctima del que ha considerat una “deriva autoritària de la República” fins que amb la victòria del Front Popular va esdevenir president.

Més enllà de la proclamació de la República Catalana, primer a l’Ajuntament i posteriorment per part de Francesc Macià al Palau de la Generalitat, i del seu crit “per Catalunya!” al darrer sospir, Cisteró ha recordat el president com un home compromès amb els valors republicans i amb la lluita obrera. “El seu crim resta impune a Espanya”, ha denunciat, tot dient que cal reivindicar la llibertat, la justícia i la reparació i, especialment en l’actualitat, seguir lluitant per l’assoliment de la República Catalana i per l’amnistia, “resistir és el triomf”.

Carbonell, per la seva banda, ha recordat que el 80è aniversari de l’afusellament de Companys coincideix amb el primer aniversari de la sentència del judici del procés, el que considera exemples de l’“intent d’aniquilar la lluita independentista”. “El Jovent Republicà segueix dempeus per l’autodeterminació i per l’amnistia”, ha reivindicat la portaveu, que, emprant el crit “fins a la victòria”, ha acabat la seva intervenció llegint el poema No passareu d’Apel·les Mestres: “No passareu! I si passeu / quan tots haurem deixat de viure, / sabreu de sobres a quin preu / s’abat un poble digne i lliure”.

L’acte, celebrat el dimecres per la tarda a la plaça Barcelona, ha clos amb els dos representants encenent dues espelmes col·locades al davant d’una fotografia del president Companys sostinguda per un cavallet. Tot i la pandèmia, ERC i el Jovent Republicà no han renunciat a recordar una de les figures més importants de la seva història.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article