El Sindicat de Llogateres celebra la llei de contenció de preus i crida a estendre-la a tot l’Estat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Carlos Aguila, representant del Sindicat de Llogateres de Rubí i implicat a nivell nacional en la lluita per una llei de regulació dels preus del lloguer, ha acudit aquest dijous per la tarda a una assemblea local en què també ha explicat com funciona la llei aprovada pel Parlament de Catalunya el mes passat. A ulls del Sindicat, es tracta d’un primer pas que cal treballar per incrementar la protecció dels llogaters.

Davant el recurs presentat pel PP davant del Tribunal Constitucional, Aguila ha explicat que ara centren esforços en traslladar la llei a l’esfera política estatal perquè abans que es pronunciï el tribunal s’hagi aprovat una llei igual o similar per a tot l’Estat. D’aquesta manera, la possible derogació judicial per un conflicte de competències entre l’Estat i la Generalitat no tindria cap efecte real.

L’activista ha explicat algunes de les claus de la nova llei catalana tot i que ha remès els assistents a la guia que ha elaborat el propi Sindicat per aprofundir en alguns aspectes. A mode de síntesi ha dit que la llei preveu que a les zones de mercat tens, com Sant Cugat, tots els lloguers per sota de 1.000 euros no es puguin incrementar un cop venci el contracte. Els superiors s’hauran d’ajustar –generalment a la baixa– a l’índex de referència del preu del lloguer de la seva zona.

Com l’índex preveu el preu per metre quadrat, el Sindicat adverteix que al saber els metres quadrats útils –excloent zones comunitàries–, una dada que es pot saber via cèdula d’habitabilitat o del cadastre. També recorda que les revisions de preus no es poden donar durant el contracte, quan només s’accepta la variació de l’IPC. Tampoc es poden introduir noves despeses.

Aguila assegura que tot i el que el punt de partida dels moviments per l’habitatge digne era aconseguir una rebaixa generalitzada del 30%, la negociació política els ha fet tendir a la baixa i incorporar excepcions, ajustos clau per obtenir el suport parlamentari necessari per tirar endavant la llei. Per això ara es preveu que el preu pugui incrementar-se o reduir-se un 5% quan la casa té ascensor, aparcament, piscina comunitària, jardí o terrat comunitaris, calefacció, consergeria o vistes especials.

En les obres de millora –que no inclouen el manteniment com canviar una finestra o la caldera– també es pot incrementar el preu, que actualment no pot superar el 6%, explica l’activista. En el cas d’obra nova o rehabilitacions integrals, l’habitatge queda exclòs de la llei durant 3 anys i en els 5 consecutius s’ha d’acollir a l’índex de referència però podent optar per la franja alta. La darrera excepció, clau perquè Junts per Catalunya donés suport a la proposta, segons Aguila, és que la llei no s’aplica en el cas que el propietari sigui vulnerable, és a dir, que comptant la renda del lloguer no superi els 1.244,5 euros d’ingrés brut mensual.

Queden alguns problemes sobre la taula, com el lloguer d’habitacions. Tot i que a priori la llei preveu que la suma del preu de les habitacions no pugui superar l’índex de referència o el preu del contracte anterior en cas de no superar els 1.000 euros, moltes vegades les habitacions són rellogades per inquilins i això esdevé un pacte entre particulars que no contempla la propietat. Queda llavors un buit per a l’abús de preus i per això el Sindicat demana un canvi legislatiu per a una nova regulació de l’arrendament.

La llei catalana preveu sancions d’entre 3.000 i 9.000 euros en infraccions lleus i d’entre 9.000 i 90.000 en greus. Aguila defensa que el Sindicat i els moviments socials juguen un paper clau perquè el règim sancionador s’apliqui sense recança: “Esperem sancions exemplars per als fons voltor”.

En aquest sentit, el Sindicat adverteix que la llei obliga els portals immobiliaris a fer constar el preu del lloguer anterior i l’índex de referència de la zona ja que és l’única forma que té el ciutadà de saber si es compleix la normativa. “Hem detectat alguns portals que no ho compleixen i per això iniciarem una campanya de denúncia”, explica. En qualsevol cas, en el mentrestant,es pot saber el preu anterior demanant-lo a l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

Tota la llei pren com a base l’índex de referència del preu del lloguer, una eina que, lamenta Aguila, és només una mitjana de preus. El Sindicat demana que l’índex incorpori criteris socials com el percentatge d’atur o la vulnerabilitat detectada al municipi. Tot i el marge de millora, el representant del Sindicat es mostra satisfet i diu que faran propostes de millora en el marc de la revisió de la llei que s’ha previst per d’aquí un any. Per tenir força ha animat la ciutadania a sindicar-se.

L’assemblea del Sindicat de Llogateres local, que s’ha celebrat aquest dimecres per la tarda al Casal de Torreblanca, no només ha servit per donar a conèixer la nova llei catalana sinó que ha acabat amb una assemblea de casos, un espai de trobada en què les persones que es troben en problemàtiques personals pel lloguer exposen el seu cas i s’intenta donar-los resposta o fer-los suport d’alguna manera. El Sindicat, a més, està d’enhorabona ja que ha aturat in extremis un desnonament a les cases dels mestres de la Floresta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article