L’Ajuntament i l’EMD estudien el destí del romanent acumulat a l’espera que es formalitzi el desbloqueig

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: EMD de Valldoreix

El desbloqueig del romanent de tresoreria anunciat pel govern espanyol –tot i que encara no formalitzat–, després que el Congrés tombés la proposta d’entregar aquests fons a l’Estat per ser retornats esglaonadament als ens locals, suposarà una disponibilitat extra de diners per a l’Ajuntament i per a l’EMD de Valldoreix, que han calculat quants milions podran mobilitzar i amb quina finalitat. Així, Sant Cugat disposarà de gairebé 5 milions d’euros extra mentre Valldoreix en podrà mobilitzar entre 4 i 5. Tot i que inicialment es preveia que la mesura entrés en vigor per als exercicis del 2020 i el 2021, les administracions locals es mostren cauteloses i no descarten que finalment s’apliqui per als exercicis 2021 i 2022.

A finals del 2019 el compte general del consistori recollia un total de 59,9 milions d’euros acumulats dels exercicis anteriors. D’aquests se’n podien fer servir 26,6 (el que formalment consta com a romanent sense saldos ni excés de finançament) ja que a la xifra inicial calia restar-li les despeses pendents de pagament i els ingressos de difícil cobrament, entre d’altres. D’aquests diners ja se n’havien mobilitzat més de 15 milions en les modificacions pressupostàries relacionades amb les mesures COVID-19 i prop de 6 milions en altres modificacions, entre les quals hi ha mesures diverses com l’amortització de crèdits –una de les claus del pressupost del 2020– o la reserva de diners per a expropiacions.

Segons el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, els 5 milions restants (sense arrodonir: 4.999.047,55 euros) no es podien emprar tenint en compte les regles fiscals i els objectius de dèficit marcats per l’Estat. Amb la suspensió d’aquests criteris, el consistori podrà mobilitzar el que resta de romanent, una reserva pressupostària que es preveu fer en favor de noves mesures per fer front a la pandèmia en el marc del primer paquet de mesures COVID-19, ampliades posteriorment, i del Pla de Reactivació Econòmica.

“Dels 5 milions que podrem mobilitzar n’hi ha més de 3 de despesa corrent i menys de 2 per a inversions financerament sostenibles”, explica Soler, “com l’Estat ha aixecat el peu, podrem gastar en despesa corrent per a la COVID-19 part del que estava reservat per a inversions”. El tinent d’alcaldia es marca l’objectiu de fer tabula rasa, és a dir, gastar tot el romanent acumulat fins el 2019.

Alhora, es proposa eliminar les partides pressupostàries que s’acumulen pressupost rere pressupost sense gastar-se: “Tenim calculats prop de 30 milions d’euros. Volem clarificar quines partides no es poden aplicar per eliminar-les. És el que hem fet, per exemple, amb la coberta de la pista de Mas Gener, que no es pot fer arran d’un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). No volem fer volar coloms i per això no mantindrem partides d’accions que no podem fer. Alhora, només pressupostarem la part que realment podem executar aquell any, és a dir, si durant un any farem un projecte però les obres no es faran fins al següent, al pressupost constarà la reserva per fer el projecte, no per licitar les obres”.

Amb aquesta fórmula, defensa Soler, s’evitarà l’acumulació de molt romanent: “De què serveix tenir romanent? Si en tens és perquè no t’ho has gastat quan ho havies previst al pressupost. Si no tenim romanent voldrà dir que haurem fet tota la feina que teníem pressupostada”. Amb això el tripartit es proposa deixar d’arrossegar romanents any rere any tot i que reconeix que sempre hi haurà una part inevitable per la desviació i els desajustos en l’aplicació del pressupost: “El que no farem és permetre que hi hagi partides que es repeteixen any a any i que hi ha departaments que no saben ni que tenen, com passa en l’actualitat”.

L’EMD de Valldoreix consensua un llistat d’inversions

Tal com va explicar elCugatenc a l’agost, el romanent acumulat de l’EMD de Valldoreix al compte general del 2019 era de 6,1 milions d’euros, una xifra important tenint en compte que el pressupost valldoreixenc acostuma a rondar els 9 milions. Des de llavors s’ha mobilitzat part dels diners i, tenint en compte els pagaments compromesos, la vocal d’Economia, Elena Degollada, calcula que podran gastar entre 4 i 5 milions d’euros, el que s’aproxima a la meitat del pressupost de l’EMD.

Degollada es mostra més prudent que Soler ja que diu que encara no se sap segur a quins exercicis afectarà el desbloqueig del romanent: “Hi ha un anunci però no s’ha formalitzat així que encara ens cal saber també quin tipus de despesa es podrà fer”. Davant aquest dubte, el govern valldoreixenc ha apostat per consensuar amb l’oposició un llistat d’inversions i la seva prioritat, una feina que encara no han enllestit.

La vocal explica que des d’una perspectiva d’optimització de recursos els convé que el desbloqueig es retardi un any perquè així hauran pogut avançar en la redacció de projectes que tot just es troben en tràmit. “Encara no hem definit el llistat però és evident que hi ha propostes que generen molt consens com la millora del clavegueram o l’arranjament del primer tram de l’avinguda Mossèn Cinto Verdaguer des de Can Cadena, on són els comerços”, explica Degollada.

La representant valldoreixenca reconeix que un dels temes que ha sortit sobre la taula en el treball de priorització d’inversions és la urbanització del tram 3 l’avinguda Baixador, pendent d’aconseguir fons per pagar el conjunt de l’obra i intentar rebaixar les contribucions especials del veïnat. Si bé, explica que amb el projecte pendent d’aprovar, amb les contribucions especials per definir i amb tràmits sotmesos a exposició pública i a la presentació d’al·legacions, encabir l’obra dins del desbloqueig del romanent dependrà tant dels tempos del projecte de l’avinguda com dels anys en què el govern central permeti als ens locals agafar els superàvits acumulats.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article