La Fiscalia demana tres anys de presó a les feministes que van tallar les vies a la vaga del 8M del 2018

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual (al peu de l’article, galeria d’imatges)

Després d’anys d’espera, les set santcugatenques investigades pel tall de vies a l’estació en el marc de la vaga feminista del 8 de març del 2018 han rebut l’escrit d’acusació de la Fiscalia, que els demana tres anys de presó i 26.100,34 euros de responsabilitat civil amb una acusació de desordres públics i tenint en compte l’impacte econòmic del tall calculat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Així ho ha fet saber 8 Mil Motius, el grup de suport a les encausades, en una mobilització celebrada aquest dilluns al matí a l’estació i posteriorment al davant del Departament de Territori i Sostenibilitat i que s’he replicat a altres ciutats dels Països Catalans de la mà de diversos col·lectius feministes.

“Assenyalem la Generalitat com a institució de qui depenen els Mossos d’Esquadra, qui va iniciar la denúncia i qui ha dut a terme una actuació d’assetjament de les imputades per mitjà de trucades, visites a casa nostra i actituds paternalistes, i a l’empresa FGC, que va demanar la responsabilitat civil”, apunten en un manifest llegit a tots dos llocs, “vam tallar les vies per assenyalar també que al transport públic s’hi cometen un 17,1% de les agressions fora de l’àmbit de la parella”.

El tall de vies del passat 8 de març del 2018 va durar prop de dues hores, començant a les 7 del matí i acabant a prop de les 9. Cridades pel Comitè de Vaga, hi van participar prop de 20 dones, que van restar a la bifurcació de les vies entre la línia de Sabadell i Terrassa fins que la Policia Local i els Mossos d’Esquadra les van fer fora, procedint així a les identificacions que han obert la causa. En total, set feminismes santcugatenques, que van conèixer l’obertura de la causa el mateix mes de març, una celeritat que consideren que forma part d’un intent de criminalització d’una part del feminisme.

Des de llavors, la constitució de 8 Mil Motius ha servit per visibilitzar el cas i denunciar les mostres de masclisme que es reprodueixen al transport públic. Van convocar una concentració de suport quan van declarar al jutjat i posteriorment han seguit reivindicant-se amb una campanya en contra del “paper actiu” d’FGC en la causa i també esdevenint un dels temes clau de la mobilització feminista del 8 de març dels dos darrers anys.

Anna, representant de 8 Mil Motius, ha explicat als mitjans que el principal actor de l’acusació és el cos dels Mossos d’Esquadra tot i que també apunten a FGC per la fixació de la responsabilitat civil: “L’escrit d’acusació ens va arribat fa poc i ens ha vingut de sorpresa, després de tres anys esperant alguna notícia de la Fiscalia. Els tempos haurien d’haver estat uns altres. Juguen amb la manca d’informació que tenim sobre el cas per mantenir-nos a l’espera i sense saber les conseqüències, la durada i el moment del procés judicial en què estem”.

8 Mil Motius també denuncia que la comunicació no s’ha fet amb una carta certificada a la defensa sinó que s’ha optat per trucades i visites a casa de les encausades, el que consideren una forma d’assetjament. “Amb l’escrit d’acusació ara estem a l’espera de saber quan serà el judici”, explica Anna, tot recordant que el tall es va donar en el marc d’una vaga general convocada a nivell internacional, “ara sí, després de tres anys, sabem que se’ns acusa de desordres públics”.

Al manifest que han llegit a l’estació i al davant del Departament apunten diversos motius per mantenir la mobilització: “la defensa del dret al propi cos”, “la lluita contra les fronteres arbitràries i les polítiques migratòries que vulneres els drets humans”, “tenir feines dignes lluny de l’explotació laboral” i “l’erradicació de la violència masclista i del sistema judicial patriarcal”.

8 Mil Motius reivindica que, més enllà de les imputacions, la lluita feminista seguirà: “Ens trobaran més fortes i unides”. També s’han solidaritzar amb les encausades per altres mobilitzacions feministes a València i a Horta-Guinardó. FGC, per la seva banda, ja va explicar a elCugatenc que ha seguit el procediment propi en aquests caos tot dient que el tall de vies suposava “una afectació greu”: “El tall de servei de gairebé dues hores va suposar un perjudici per a 40.000 persones que requerien el servei de transport públic i unes pèrdues de 26.000 euros, que és la quantitat que es reclama”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article