Mocions del Ple d’octubre: persones refugiades, seguretat a l’Arrabassada i suport a l’oci nocturn

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura de l'emissió en directe

Dues declaracions institucionals de la Junta de Portaveus i tres mocions, una d’elles retirada, han marcat la sessió plenària d’octubre, celebrada de forma telemàtica per fer front a la COVID-19. En fem un repàs a continuació. També pots repassar els punts de govern i la contracrònica de la sessió (l'estem enllestint).

Resolució a favor de la resolució de conflictes a través de l’arbitratge i la mediació

En forma de declaració de la Junta de Portaveus, tots els grups polítics han adherit l’Ajuntament al manifest a favor de la resolució de conflictes a través de l’arbitratge i la mediació elaborat per les cambres de comerç de Barcelona, Sabadell, Tarragona i Terrassa, el Tribunal Arbitral de Barcelona, els Col·legis de l’Advocacia de Tarragona i Terrassa i el Consell d’Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya.

En el marc de la COVID-19 i la saturació dels jutjats, es promou l’acord per vies alternatives més ràpides, econòmiques i confidencials. Amb la resolució l’Ajuntament mostra la voluntat d’impulsar l’arbitratge i la mediació, insta l’adhesió de totes les entitats d’arbitratge i mediació, reconeixen aquesta fórmula com una via de resolució de conflictes àgils, independents i transparents. Pots veure la resolució completa aquí.

Petició per reubicar i acollir les persones refugiades a illes gregues

També en forma de declaració de la Junta de Portaveus, tots els grups polítics s’han sumat al comunicat del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en què es demana la reubicació urgent i l’acollida digna de les persones refugiades a les illes gregues, que arriba després de l’incendi al camp de Moria, a Lesbos, que va deixar prop de 13.000 persones sense cap tipus de refugi. En el marc de la pandèmia i amb milers de persones atrapades a les portes d’Europa, el Fons i l’Ajuntament demanen la reubicació urgent, l’acollida digna, la garantia de vies d’accés a la protecció internacional legals i segures, la reubicació de les persones refugiades del camp de Moria i que el govern espanyol assumeixi les quotes de persones reubicades i reassentades. Pots veure la resolució completa aquí.

Retirada la moció de Junts sobre l’avinguda Baixador

Junts per Sant Cugat ha optat per retirar la moció que havia presentat sobre l’avinguda Baixador per afavorir un diàleg que reconeixen que ja s’ha iniciat. Com ja va explicar aquest diari en un article sobre la situació de l’avinguda, en la proposta demanaven la negociació d’un conveni econòmic específic per a la urbanització de l’avinguda en què es contempli que l’Ajuntament serà el titular de l’obra, que l’EMD s’encarregarà de l’elaboració dels expedients per a l’emissió de les contribucions especials i serà l’administració referent per al veïnat, que les dues parts acordaran el repartiment del cost i l’establiment d’un mecanisme de retorn perquè l’EMD pagui la seva part de l’obra. També es demana la cooperació per a la captació de fons públics d’altres administracions i que el pressupost del 2021 de les dues institucions reculli els imports necessaris per fer el projecte.

El govern havia presentat d’urgència una moció alternativa en què es retiraven tots els acords per deixar-ne només un: “Crear una comissió polític-tècnica de treball específic entre el govern de Sant Cugat i el de Valldoreix per tal de cercar solucions el més ràpidament possible, i organitzar i establir el repartiment de funcions i tasques a realitzar, per a la realització definitiva del projecte”.

Petició de millores a l’Arrabassada per reduir-ne l’accidentalitat

Tots els grups han donat suport a la moció de Junts per Sant Cugat per millorar la seguretat de la carretera de l’Arrabassada. S’insta el govern de la Generalitat a treballar per implementar mesures com radars de tram, càmeres i separadors als revolts. També es demana construir una rotonda a l’accés de Can Cortés i a les interseccions on es consideri oportú.

Debat sobre com fer suport al sector de l’oci nocturn

Tots els grups han votat a favor de la moció de Ciutadans i Junts per Sant Cugat amb la voluntat d’elaborar un pla per al sector d’oci nocturn, restauració i locals musicals. La proposta insta al govern espanyol a estudiar l’ajornament del pagament de tributs i de la seguretat social i de la moratòria sobre els préstecs personals, entre d’altres, i l’agilització dels tràmits per obtenir ajuts i subvencions. També demana al govern català la creació d’un pla de rescat econòmic per al sector així com que estableixi un calendari per a la reactivació del sector amb un pla sectorial elaborat per PROCICAT.

En clau local s’insta el govern a modificar la normativa per poder atorgar llicències temporals com a bar o cafeteria per als locals d’oci i que comenci a concedir llicències amb aquest format. També es demana l’increment de les dotacions policials als torns nocturns per evitar la proliferació del botellón. Alhora, es demana la celebració del dia del comerç local promovent el consum als barris.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article