Menys casos de violència de gènere, més joves afectades

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Captura del vídeo que es pot veure en aquesta notícia sobre el perfil majoritàri de la víctima de violència de gènere a Sant Cugat.

 

La vespra del 25N, dia internacional contra la violència de gènere, es va presentar el V Informe semestral d'impacte de la violència contra les dones a Sant Cugat. Recull les dades completes del 2014 i les del primer semestre del 2015. L'any passat es van detectar un total de 102 casos (41 durant el primer semestre). En els primers sis mesos d'enguany se'n registren 47. Ara bé, no hi ha una tendència clara en el nombre absolut: 106 (2011), 95 (2012) i 122 (2013).

 

Els casos detectats entre la població jove creixen amb un petit parèntesi durant el 2014. Un 15% dels registres durant el primer semestre del 2015 afecta joves menors de 24 anys. Blanca Moreno, sociòloga de la consultoria que ha fet l'estudi, valora positivament que les menors demanin ajut tan aviat però, al mateix, temps veu un retrocés en l'aprenentatge de la igualtat.

 

L'altra gran tendència és l'augment percentual de dones amb nacionalitat espanyola afectades. Des del primer semestre del 2014 se situa per sobre del 70% mentre que els anys anteriors amb prou feines arribava al 60. El mateix passa amb el perfil de l'agressor. Prop del 70% de les víctimes detectades han denunciat.

 

Més de la meitat sofreixen assetjament o violència física o psicològica en mans de la seva parella i al voltant del 70% tenen fills. La relació sentimental i familiar dificulta, segons Moreno, que les dones denunciïn. La sociòloga considera que la denúncia pot ser contraproduent en alguns casos perquè posa a la víctima en una situació de major risc. “Si no ho aturem a temps pot tenir conseqüències devastadores”, adverteix.

 

Perfil majoritari de la víctima

 

La violència de gènere és transversal i depèn més de l'aprenentatge que de la condició social. Afecta a dones de totes les edats, classes, professions i nivells adquisitius. Malgrat això, les xifres permeten extreure una mitjana per tenir el perfil més habitual de dona afectada.

 

Per serveis de la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere

 

L'estudi analitza els casos que han arribat al servei municipal DonaInformació, als Serveis Socials d'Atenció Primària, al Servei Tècnic Punt de Trobada (de recollida i lliurament de menors, actualment hi acudeixen 41 infants), a la Policia Local, a l'Oficina d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra i al CAP. A continuació es mostra l'evolució casos atesos en cadascun dels serveis.

 

 

La mitjana d'edat se situa per sota dels 45 anys en tots els casos. La majoria són de violència física. Si bé, destaca que el 48% dels 32 registres dels Mossos figuren com a violència psicològica. Anys enrere la xifra era molt superior (hi ha catalogats en ambdós tipus de violència). “Tota violència física ve precedida de violència psicològica”, sentencia Moreno.

 

De nou l'estadística dels Mossos d'Esquadra trenca la lògica majoritària dels darrers anys pel que fa a la feina. Un 38% de les víctimes (de 32) tenen treball remunerat. Cap de les cinc ateses durant el primer semestre de 2015 a Serveis Socials té una feina amb sou. En la resta de serveis les víctimes tenen feina majoritàriament.

 

En el cas de DonaInformació hi ha més serveis interns com el grup terapèutic per a dones víctimes de violència de gènere en què el 2014 van participar 20 persones (4 en el primer semestre del 2015). També hi ha el servei d'etenció i recuperació terapèutica per infants i adolescents en què de juny del 2014 a juny del 2015 hi ha hagut 21 casos (3 mes que el mateix període de l'any anterior). Actualment el servei de teleassistència mòbil està actiu per a 12 dones.

 

Ensenyament i prevenció

 

L'augment de la violència de gènere entre els joves evidencia que alguna cosa falla en la transmissió de valors. Moreno considera que s'ha de tenir una mirada més pedagògica però al mateix temps “s'ha d'anar més enllà de la idea de la xifra per entendre què passa”. La seva proposta és fer actes i campanyes transversals durant tot l'any i no solament de cara al 25N.

 

En l'acte de presentació de l'informe també hi va participar Josep Maria Mercadé, director dels CAP de Sant Cugat. Va advertir que els casos subtils donen més problemes i que, veient les xifres, “sembla que el model de societat no evoluciona”.

 

Josep Maria Escarré, indendent cap de la Policia Municipal, va anunciar un nou programa de detecció de bulling a les escoles. També es va mostrar preocupat per la violència de gènere entre els joves i va recordar que la policia col·labora amb els Mossos d'Esquadra per eradicar-la.

 

Jordi Horta, inspector de la comissaria dels Mossos a Sant Cugat, també va mostrar el compromís del cos que representa contra la violència envers les dones amb l'impuls de dues noves accions. La primera, un qüestionari en què les víctimes indicaran les circumstàncies personals amb la finalitat de poder avaluar el risc en 5 nivells i atorgar la protecció adient. Es repetirà cada tres mesos per fer-ne seguiment. La segona, l'inici d'un seguit de xerrades sobre violència de gènere en l'àmbit familiar en empreses.

 

Presentació de l'informe a la Sala de plens. Foto: Jordi Pascual

 

Mossos d'Esquadra i Policia Local estan a punt de tancar un acord pel qual es podran passar la informació de casos de violència de gènere que no han acabat en denúncia. Tots dos cossos defensen la mesura com una forma de col·laboració per acabar amb la violència envers les dones.

 

Després de la intervenció d'un assistent a l'acte en què criticava els temps judicials, el secretari del Col·legi d'Advocats de Terrassa, Pere Molina, va acceptar que un judici pot trigar a celebrar-se 3 anys. Això és greu perquè acostuma a haver una ordre d'allunyament pel mig. A més, s'ha de passar pel jutjat nº5 de Rubí i pel Penal de Terrassa. Assegura que ara s'han agilitzat els tràmits i el judici pot trigar mes i mig a celebrar-se com a màxim.

 

L'alcaldessa, Mercè Conesa, es va comprometre a seguir treballant contra la violència de gènere i va assegurar que Sant Cugat està implicada. Va animar la ciutadania a implicar-se per treballar plegats i compaginar la tasca que fa la Xarxa de lluita contra el maltractament i la violència de gènere.

 

elCugatenc també està compromès amb la igualtat i la convivència pacífica d'homes i dones. Durant el mes de novembre va publicar dos clips de prevenció en salut amb el 25N com a leitmotiv (1 i 2).

 

El 25N a Sant Cugat

 

La ciutat s'omple d'activitats durant el dia internacional contra la violència de gènere. La majoria d'activitats es concentren a La Floresta. La Plaça Miquel Ros acollirà des de les 11 del matí i fins les 6 de la tarda un taller de cosida de frases i pancartes, la lectura de textos feministes, una taula informativa sobre feminista i concert de DJ's Z de Ztkin i DJ XULI. A les 7 de la tarda començarà una marxa contra la violència de gènere i ales 8 hi haurà cinefòrum gratuït a la UREF. Està organitzat pel Grup de dones de La Floresta amb la col·laboració de l'Assemblea Jove de La Floresta.

 

Fullets informatius de les activitats del 25N a Sant Cugat a la porta de la Sala de plens on es va presentar l'informe. Foto: Jordi Pascual

 

Al centre de la ciutat, a les 6 de la tarda a la Plaça Octavià hi haurà concentració de Dones amb Iniciativa. Posteriorment, a les 7 de la tarda, la Casa de Cultura acollirà la conferència El feminicidioen Honduras a càrrec d'una advocada penalista organitzada per Amnistia Internacional. Els dies següents continuaran havent activitats que es poden consultar en l'agenda d'aquest diari.

 

El diumenge 29 de novembre es farà el gruix d'activitats organitzades per DonaInformació i el Museu de Sant Cugat sota l'eslògan Obre els ulls. Des de dos quarts de 12 fins a dos quarts de tres Plaça Octavià acollirà una parada d'informació sobre la Xarxa local de lluita contra els maltractaments, activitats infantils i familiars i per a joves.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article