L’Ajuntament es desvincula del programa Ethics 4 Sports

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

Sant Cugat Creix demana a l’Ajuntament que traspassi la gestió directa de totes les eines de comunicació i formació construïdes amb fons europeus en el marc del programa Ethics 4 Sports (E4S). Així ho va proposar el passat dia 16 amb un comunicat sobre el futur del programa, una comunicació que va ser resposta ara fa una setmana amb un altre comunicat de l’Ajuntament en què s’explicava que havien pactat la continuïtat de l’E4S tot i que els acords suposen una desvinculació gradual del consistori.

Segons la informació facilitada pel departament de premsa de l’Ajuntament, l’aplicació mòbil vinculada al programa es mantindrà amb fons municipals fins que venci el contracte i se cedirà a Sant Cugat Creix, com entitat impulsora del projecte, perquè gestioni les aportacions de les entitats i clubs que participen al programa. El llistat d’acords també especifica que l’entitat no necessita cap aportació econòmica municipal per a l’E4S, li dona via lliure per desenvolupar el projecte amb entitats de dins i fora del municipi i marca la necessitat de consensuar la comunicació als clubs per animar-los a participar.

“Els serveis jurídics de l’Ajuntament han informat a l’equip de govern que en compliment de la Llei de contractes de les administracions públiques no es pot continuar fent aportacions econòmiques a l’entitat per a desenvolupar aquest projecte de forma recurrent”. Amb aquest argument el govern tripartit s’aparta de l’E4S, després, segons el comunicat, d’haver-hi aportat 20.000 euros anuals del 2016 al 2019 i 12.000 al 2019. El mateix departament ha rebutjat que la regidora d’Esports, Gemma Aristoy, faci declaracions a aquest mitjà.

Al comunicat del consistori s’explica que Sant Cugat Creix ha gestionat 300.000 euros del programa europeu que va servir per impulsar el projecte en els seus inicis. Miquel Martínez, membre l’entitat, diu que no s’ha fet una gestió directa d’aquesta quantitat i que, de fet, era el consistori el que havia d’encarregar-se de la gestió de 400.000 euros provinents dels fons europeus. També assegura que els diners extra del consistori servien per cobrir la despesa dels 18 altres clubs participants ja que el programa europeu només cobria el cost dels quatre clubs impulsors.

“El projecte europeu era una proposta de Sant Cugat Creix i es va acudir a l’Ajuntament per donar-li més força”, explica Martínez, “però ara estem en un altre punt i no volem cap compensació, simplement la gestió directa”. Els impulsors del projecte critiquen que el conveni amb el consistori està caducat des del 2019 i que els convenis individualitzats amb els clubs estan pendent de renovar des de juliol del 2020: “Hi ha despeses que hem hagut d’assumir directament des de Sant Cugat Creix”.

Segons Martínez, una de les solucions proposades pel govern era la incorporació del programa en el marc del nou concurs públic per a la gestió de l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET) però assegura que això retardaria la reactivació del programa un mínim de tres anys. També diu que van rebutjar la proposta de trossejar l’E4S per clubs ja que la voluntat és fer anàlisi de dades àmplies vingudes de diferents entitats.

L’E4S es va començar a pensar l’any 2014, quan es va presentar una carta ètica amb un sistema de seguiment i monitoratge de comportaments amb la voluntat de detectar i treballar la millora de comportaments, la formació i el bon govern de l’esport base. Sant Cugat Creix posa com a data formal de naixement del projecte el 2016, quan van rebre el suport del programa Erasmus+ de la Unió Europea permetent així la creació d’un consorci d’entitats europees on hi participa tant Sant Cugat Creix com l’Ajuntament.

Els fons europeus tenien una durada de dos anys i això va fer que l’aplicació mòbil no estigués operativa a temps, fent que les dades obtingudes en el marc del programa Erasmus+ fossin parcials. Tot i això, amb l’eina desenvolupada, Sant Cugat Creix va seguir endavant amb el projecte: “Al final d'aquest pilot una universitat catalana dedica un equip acadèmic a investigar les dades obtingudes i presenta un informe/diagnòstic amb 10 accions de millora per al teixit esportiu de Sant Cugat”.

Les dades del 2018-19 són, per tant, les primeres completes i és en base a aquests resultats que la Universitat Blanquerna prepara l’informe. Martínez diu que l’Ajuntament no en va voler saber res tot i que considera que poden ser dades útils per a l’àrea d’esports. Sense el consistori, properament presentaran l’informe i treballaran per seguir el projecte amb la recerca de fons propis amb aportacions de clubs i federacions. “Sembla que hi ha un malentès de fons”, lamenta en relació a les relacions amb el consistori.

Precedents de dubtes envers el programa

Sant Cugat Creix diu que quan va canviar el govern municipal, l’alcaldessa, Mireia Ingla, va posar en dubte la continuïtat del programa. Calculen que des d’aquell moment hi va haver un any d’indefinició i sense respostes. Però hi ha un precedent clar.

Al febrer del 2018, quan Ingla era portaveu del grup d’ERC-MES a l’oposició, els republicans van presentar una moció per demanar la cessió gratuïta de les instal·lacions esportives per fer campus a les entitats ja que fins el moment la gratuïtat estava vinculada a l’adhesió al programa E4S. Una moció alternativa de PDECAT-Demòcrates amb el suport del PSC va alterar la proposta dels republicans i es va acabar mantenint la cessió gratuïta només a les entitats adherides a l’E4S.

Tant ERC-MES com la CUP-PC van mostrar el seu descontent perquè consideraven que la cessió d’espais no havia d’estar vinculada a la participació amb cap programa ètic tot i que l’Ajuntament fos un dels impulsors tenint en compte que molts clubs ja tenen els seus propis mecanismes interns. A ulls de les dues formacions, aquell ple va posar fre a una reivindicació històrica. Actualment al preu públic fixat per a la cessió d’instal·lacions per a la realització de campus esportius figura una reducció parcial o total del cost per a les entitats sense ànim de lucre inscrites al registre d’entitats i al cens d’entitats esportives de la Generalitat.

Martínez desvincula aquest precedent del debat actual ja que diu que es tractava d’un malentès. Tenint en compte que els clubs participants no rebien cap compensació econòmica per la feina de recopilació de dades que suposava el programa E4S, es va optar per animar la participació oferint-los la cessió gratuïta dels equipaments. El debat era que, llavors, les entitats que no hi participaven no tenien aquest benefici.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article