L’ADENC no descarta demanar l’aturada de la tala al bosc de Volpelleres a la Fiscalia de Medi Ambient

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Volpelleres Viu i Jordi Pascual

SOS Bosc Volpelleres, Extinction Rebellion, Fridays for Future, l’Assemblea pel Clima, la Plataforma Animalista, el Mussol i ara també l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), membre de la Federació Ecologistes de Catalunya. El nombre d’entitats i col·lectius que s’oposen a la ubicació del nou edifici de la Mirada al bosc de Volpelleres segueix creixent amb una darrera incorporació, la de l’ADENC, comunicada aquest dimarts.

L’entitat ha enviat cartes a l’alcaldessa, a la Comissió de Territori de Catalunya i al Consell de Protecció de la Natura de Catalunya instant-los a aturar l’aprovació definitiva de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que permet fer la requalificació dels terrenys per ubicar l’escola a un indret que ara està reconegut com a zona verda. L’aprovació inicial es va fer al març i, segons l’entitat, es preveu que l’aprovació provisional, que elevaria el tràmit a la Comissió de Territori (hereva de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona), es pugui fer al Ple del proper dilluns, l’ordre del dia del qual encara no s’ha comunicat.

Joan Carles Sallas, sotspresident de l’ADENC, explica que han optat per enviar les cartes ja que el tràmit s’ha iniciat i, per tant, només queda l’opció que els seus promotors es facin enrere. Però van més enllà i no descarten presentar un contenciós-administratiu tenint en compte els impactes recollits en l’informe ambiental de la modificació. Arribats a aquest extrem, explica Sallas, no descartarien instar a la Fiscalia de Medi Ambient perquè s’aturés la tala de l’arbrat fins que hi hagués una resolució. En cas de no servir per aturar la tala, aquest mecanisme legal permetria postposar-la el màxim possible per tenir temps per intentar aconseguir un canvi d’emplaçament.

El sotspresident de l’ADENC explica que, tenint en compte que es poden fer altres modificacions urbanístiques sobre el PGM i el Pla Parcial, la seva proposta és requalificar una parcel·la propera a l’emplaçament triat per fer l’escola perquè passi de ser d’ús residencial a equipaments i moure’n l’edificabilitat a altres indrets. Sallas diu que tot i l’oposició de diversos col·lectius i entitats, el govern no ha tingut en compte les seves consideracions.

“Diuen que es trasplantaran i es replantaran arbres però això no salva el bosc perquè es perd la massa d’arbres existent, el sotabosc... i passa a ser un espai més permeable a les incidències urbanes”, argumenta el sotspresident de l’ADENC, “però, a més, el projecte també afecta a la topografia i a la fisonomia del bosc”. De fet, Sallas recorda que ja fa 20 anys la seva entitat va presentar una petició perquè no s’entubés la riera: “És un bosc de riera enriquidor, on s’han vist exemplars de guineus i altres espècies que demostren que hi ha una continuïtat biològica des de l’altra banda de la B30”.

En un comunicat de premsa, l’entitat demana la protecció del bosc acollint-se al Pla Especial de Protecció de l’Arbrat Urbà de Sant Cugat i a la figura de forests protegides recollida a la llei forestal de Catalunya. “L’ADENC considera que és inversemblant que els tècnics municipals hagin redactat un projecte d’aquest impacte pressionats per la situació, firmant de forma col·legiada i en silenci”, apunten, “l’Ajuntament ha acceptat la tramitació d’aquest instrument de planejament per la pressió social que comporta mantenir durant uns quants anys l’escola la Mirada en instal·lacions provisionals”.

Com ja va exposar SOS Bosc Volpelleres arran de la seva intervenció a la darrera Audiència pública, l’ADENC considera incoherent acollir-se a la franja de protecció de Renfe per canviar la ubicació de l’escola tenint en compte que molts altres equipaments estan ubicats dins d’aquesta franja i, alhora, que en cas d’accident químic la nova ubicació també es veuria afectada: “Cal fer una gestió responsable municipal amb l’Informe Sectorial de Protecció Civil per revertir la prohibició de construir l’escola a la parcel·la prevista al costat de l’institut Leonardo”.

Intensificació de la campanya de suport

Des que al març un grup de cinc activistes d’Extinction Rebellion es van personar al Ple per protestar contra l’aprovació inicial de la modificació urbanística, els suports a la causa per demanar una altra ubicació per a la Mirada no han parat de créixer. L’associació El Mussol per a la protecció del paisatge va ser de les primeres entitats a expressar-se amb un article publicat a l’abril a aquest diari. Recordant les mobilitzacions en contra de l’emplaçament del Leonardo da Vinci, qualificaven la ubicació de l’escola com una agressió a l’ecosistema.

La reivindicació va créixer considerablement el passat 25 de setembre en el marc del dia mundial d’accions pel clima, quan Fridays for Future es va posicionar en contra de la ubicació de l’escola i va deixar espai a SOS Bosc Volpelleres, el col·lectiu creat ad hoc pel cas de l’escola la Mirada. Llavors l’Assemblea pel Clima també va repartir fullets informatius posicionant-se en contra de la ubicació del centre educatiu, un posicionament que van refermar la setmana passada en un article publicat al seu espai com a entitat subscriptora d’aquest diari on apunten a la responsabilitat dels governs precedents en la construcció del model de ciutat.

També en forma d’article de Marta Guàrdia a Cugat.cat, la Plataforma Animalista (PAS) s’ha sumat a la reivindicació tot apuntant la contradicció que al seu parer suposa impulsar un projecte d’aquestes característiques mentre el tripartit aposta per una taula d’emergència climàtica i una de benestar animal. “Una de les coses que ens sembla terrible és aquesta forma de parlar de talar arbres en un lloc i replantar-ne de nous en un altre, com si un bosc fossin una sèrie de peces inconnexes que es poden anar movent sense més”, explica Guàrdia a aquest diari.

Durant les darreres setmanes la crida per aturar la construcció de la Mirada al bosc ha crescut a les xarxes socials amb el suport de persones que ja es van implicar a Volpelleres Viu, el col·lectiu que s’oposava a la ubicació del Leonardo da Vinci, com la filòsofa Marta Tafalla. Al canal de Youtube La vida desapareix en silenci també s’ha publicat un vídeo que tracta de mostrar la riquesa de flora i fauna del paratge, un treball realitzat amb el suport d’entitats com el Fondo para la Protección de los Animales Salvajes, el Fondo Amigos del Buitre, la Reserva Natural Chimbilaco, el Grup Natura Corbera i SEO BirdLife. Fins i tot, després d’una visita amb el portaveu local de Ciutadans, Aldo Ciprian, el diputat Martí Pachame ha demanat la cerca d’una altra ubicació.

El govern i l’AFA mantenen el posicionament

Mentre la pressió per canviar la ubicació de la Mirada segueix creixent, ni el govern municipal ni l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) del centre canvien de parer. Segons el tripartit, les mesures compensatòries recollides a l’informe ambiental són suficients perquè es preveu replantar arbres i mantenir la mateixa quantitat de metres quadrats de zona verda reconeguts urbanísticament; un posicionament que van explicar abastament a l’Audiència pública del darrer Ple.

L’AFA, per la seva banda, manté el posicionament emès en una una nota de premsa en què qualificava l’acció de SOS Bosc Volpelleres de “desproporcionada i demagògica” tot dient que obvien que les mesures compensatòries proposades per l’informe ambiental suposen replantar i trasplantar més de 520 arbres. Les famílies del centre diuen que no es tracta d’un bosc sinó d’un parc equipat en sòl urbà i que qualsevol retard més en la construcció del nou edifici del centre educatiu suposa repercutir en la qualitat de l’educació dels infants.

“A l’hora d’ocupar aquesta parcel·la dins el Parc, escollir el projecte escola és una molt bona proposta urbanística de l’Ajuntament, ja que és un servei essencial que ofereix la continuïtat a un espai verd i natural al barri”, defensava l’AFA al comunicat, “les famílies manifesten el seu desacord en les formes de SOS Bosc Volpelleres i ja van traslladar aquesta informació als seus representants en una reunió que tenia per objectiu acostar punts de vista i en la qual es van pactar unes accions conjuntes”.

L’informe recull cinc mesures correctores i compensatòries. La primera preveu respectar l’arbrat de la parcel·la que no es vegi afectat per la nova edificació i el galib d’aquesta. La segona és l’adaptació dels terrenys requalificats com a zona verda per plantar i replantar arbrat. La tercera preveu que l’edifici que es pugui construir a la parcel·la d’equipaments del nord-oest del bosc respecti una franja de seguretat de 25 metres, com l’escola. La quarta preveu que es facin informes d’integració paisatgística. La cinquena i darrera mesura compensatòria és informar a l’Àrea Metropolitana (AMB) dels canvis efectuats ja que el manteniment del bosc, reconegut com a parc metropolità, depèn de l’AMB.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article