Es posen les bases del Consell de Ciutat que ha de debatre sobre les mesures a prendre per la COVID-19

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Captura de la sessió

El principal òrgan de participació de la ciutat s’ha reactivat amb la primera reunió del mandat, celebrada el dimarts passat i amb l’objectiu de centrar esforços en recollir propostes i preocupacions de la ciutadania sobre la pandèmia. La primera sessió, que va servir per presentar els representants dels consells territorials, sectorials, grups municipals i les persones escollides per l’alcaldia, va esdevenir un tràmit burocràtic, una primera presa de contacte que ha trigat diversos mesos a posar-se en marxa.

Quan el Ple de maig va aprovar la creació de les tres comissions informatives especials per tractar els efectes i respostes locals a la pandèmia, l’oposició va demanar al tripartit la convocatòria del Consell de Ciutat. En aquell moment el govern va dir que la primera reunió no es podria fer fins al juliol. La constitució no va produir i, de fet, el regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, va acabar el curs polític explicant que, en compliment del reglament de participació, l’òrgan no es podria activar fins a l’octubre.

Finalment la constitució ha estat a mitjans de novembre i sí ha respectat l’esperit anunciat des del maig: que el Consell de Ciutat sigui l’òrgan central per recollir propostes ciutadanes en el marc de la pandèmia. Així ho va explicar l’alcaldessa, Mireia Ingla, tot dient que no es deixaran de banda els debats més amplis que ja es preveien abordar abans de l’arribada de la COVID-19: quin és el Sant Cugat del futur que vol la ciutadania.

La trobada del dimarts va servir per nomenar la periodista valldoreixenca Tana Collados com a sotspresidenta i Simarro com a president delegat. La nova sotspresidenta de l’òrgan va dir que col·laborarà per tenir una ciutat millor però mantenint un esperit crític. Hi participaran 34 representants entre consells territorials, sectorials, grups polítics i designacions de l’alcaldessa, aquestes darrere són quatre persones: la bibliotecària Assumpta Bailac, la periodista Tana Collados, l’arquitecte i excandidat de Guanyem Valldoreix Xavier Humet, el membre de la Comissió Europea Albert Royo i l’enginyer informàtic Joan Salabert.

El govern va aprofitar la constitució de l’òrgan per anunciar les mesures que s’han pres fins el moment en el marc de l’emergència sanitària. El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, va explicar que, sumant la darrera modificació pressupostària, ja s’han mobilitzat 17 milions d’euros, un 35% dels quals s’han destinat a serveis socials i habitatge i un 30% a fer suport a empreses i comerços en el marc del Pla de Reactivació Econòmica. Va repassar les mesures que s’han anunciat durant els darrers mesos i va advertir que al 2021 se seguirà la línia amb la voluntat de reforçar alguns serveis.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, va defensar l’increment pressupostari de la seva àrea argumentat per Soler i va reconèixer que, sobretot durant els primers mesos de la pandèmia, es van haver de prendre moltes mesures sense poder fer plans d’actuació. Tot i això, va agrair la tasca dels serveis municipals que s’han implicat per fer una resposta efectiva a la vulnerabilitat creixent.

Simarro també va explicar al Consell de Ciutat que ha arribat l’hora de reforçar l’òrgan, preveient la possibilitat d’ampliar les comissions i la relació amb la resta de consells. Segons el reglament vigent, el màxim òrgan de participació de la ciutat s’ha de reunir dos cops l’any però el regidor no descarta buscar fórmules per fer més trobades o buscar altres vies perquè la participació no es redueixi a dos cops l’any.

La sessió inaugural de l’òrgan va servir perquè diversos dels assistents posaren sobre la taula alguns dels temes de ciutat que porten anys sobre la taula o que s’han situat a l’agenda social i política arran de la COVID-19: l’emergència habitacional, la climàtica, la importància de la pràctica esportiva, la reivindicació per medicalitzar i instal·lar oxigen a les residències de gent gran i la petició de millorar la connectivitat i cobertura d’alguns barris, entre d’altres. Per ara el Consell no ha donat resposta a aquestes peticions però a la reunió del dimecres es van emplaçar a treballar-los.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article