Ple de novembre a l’EMD: premi literari, moció contra Ciutadans per les ‘fake news’ i mesures COVID-19

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura del directe

Una declaració institucional, quatre mocions més una d'urgència i diversos punts de govern han marcat la sessió plenària de novembre, que s’ha hagut de celebrar de forma telemàtica per les restriccions de la COVID-19. A continuació recollim els principals punts tractats al Ple.

Premi Literari de Valldoreix

L’inici del Ple ha servit per anunciar els guanyadors de la darrera edició del premi literari de Valldoreix. En la categoria d’adults Josep Martínez, de Torelló, ha estat el guardonat pel seu relat Donant. En la categoria juvenil Víctor Otero, de Valldoreix, ha estat el guardonat pel seu relat La venjança del cavaller.

Aquest any s’han rebut 52 originals, 50 de la categoria d’adults i 2 de la juvenil; motiu pel qual el jurat (Andrés Ehrenhaus, Mariona Masferrer, Teresa Bosch i Enric Larreula) ha demanat reforçar la comunicació entre la gent jove. Ehrenhaus i Masferrer han posat en valor l’alt nivell dels textos rebuts i, especialment, de Donant, que consideren que té un final molt aconseguit, amb un personatge creïble i humà i la descripció en base a l’acció. També han defensat que hi havia una altra obra de molta qualitat, 14dC, sobre un confinament explicat a partir de la història de dos personatges.

Declaració pel 25N

Valldoreix se suma al dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb la lectura del manifest conjunt de les quatre diputacions, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i la Delegació del Govern a Catalunya. Enguany el manifest recorda l’assassinat de tres germanes Mirabal, activistes polítiques i membres de la resistència, ara fa 60 anys, motiu pel qual es va elegir el 25 de novembre per commemorar el dia en contra de la violència masclista.

El manifest parla del confinament, tot dient que els agressors han hagut d’emprar menys força per mantenir els seus desitjos i privilegis: “L’aïllament i l’increment de la violència psicològica ha estat freqüent en contextos en que s’ha reduït la xarxa social i l’activitat habitual de les dones per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball”.

Es crearà un Pla d’Ajuts per a la restauració local

Esdevinguda moció institucional, proposada inicialment per ERC-MES, l’EMD ha aprovat crear un pla d’ajuts directes a establiments afectats pel tancament i reducció d’aforaments. Es preveu que abans de festes es compti amb una línia d’ajuts d’entre 800 i 1.200 euros per als restauradors. També es proposa crear una línia de vals de descompte com l’aplicada a Sant Cugat. Es tracta d’un pla que s’haurà de realitzar amb la participació del sector amb una primera reunió abans del desembre.

La resta de partits demanen a Ciutadans que no difongui mentides i fake news

Presentada com a moció d’urgència per ERC-MES, CUP-PC i PSC, el Ple de Valldoreix ha aprovat una moció per demanar a Ciutadans que no difongui mentides i fake news sobre la seva pràctica política a la vila i arreu. Es tracta d’una proposta que neix després que el partit polític hagi publicat uns fullets informatius en què s’explica que han fet accions en quant al tribut metropolità, la problemàtica de Correus i de seguretat i diuen que treballen per millorar el conveni entre Sant Cugat i Valldoreix, la urbanització de l’avinguda del Baixador i la xarxa de clavegueram. La resta de grups consideren que el document s’apropia de propostes conjuntes i no explica què ha fet el partit en alguns temes, alhora que critiquen altres actituds com quan Ciutadans va negociar unes retribucions quasi idèntiques a unes que ells van criticar en una modificació al Ple.

La proposta, que ha rebut el suport dels tres grups proposants i de Junts per Valldoreix i el vot contrari de Ciutadans, demana rebutjar la difusió de fake news i la manipulació dels poders polítics. També es demana comprometre’s amb una praxi política des de l’honestedat, el republicanisme i la proximitat a tots els àmbits de l’esfera pública.

Suport de l’EMD de Valldoreix a les persones que denuncien el bloqueig de cites prèvies per fer tràmits d’estrangeria a la Policia Nacional

El grup proposant, Junts per Valldoreix, ERC-MES i PSC han votat a favor de la moció de la CUP-PC per sonar suport a la ciutadania d’origen estranger que pateix greuges pel col·lapse del sistema de cita prèvia per fer tràmits d’estrangeria a les dependències de la Policia Nacional. La proposta mostra rebuig al col·lapse, denuncia la discriminació en el dret d’accés àgil i eficaç a l’administració, demana al Ministeri de l’Interior que reverteixi la situació i referma el compromís per una societat lliure de desigualtats i discriminacions. Aquest afer ha estat respost a Sant Cugat amb dues concentracions al davant de les dependències de la Policia Nacional. Ciutadans ha votat en contra argumentant que el govern municipal no ha avançat per millorar les instal·lacions de la Policia Local tot i que la vocal del PSC, Susanna Casta, ha dit que es negocia amb la Delegació del Govern.

L’EMD no instarà l’Incasòl a cedir els terrenys del carrer Santjoanistes perquè Promusa faci HPO

ERC-MES i PSC han votat a favor de la moció de la CUP-PC per demanar a l’Ajuntament i a Promusa que treballin amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) per disposar del terreny que l’institut català té al carrer Santjoanistes per així impulsar una promoció d’habitatge de protecció oficial amb recursos municipals. Paral·lelament es demana que es trobi un emplaçament alternatiu per a la promoció de l’Incasòl, que no està previst que s’efectuï durant els propers dos anys. Alhora, també es demana fer una reserva pressupostària per projectar una nova centralitat. La moció no s’ha aprovat perquè Junts per Valldoreix i Ciutadans han votat en contra.

Valldoreix rebutja que el Camp de Golf de Can Sant Joan esdevingui un parc públic

ERC-MES i PSC han votat a favor de la moció de la CUP-PC per demanar a l’Institut Català del Sòl (Incasòl) que abandoni el projecte per reobrir el Camp de Golf de Can Sant Joan i treballin perquè aquest espai esdevingui un parc interurbà entre Sant Cugat i Rubí, com es va aprovar al mandat anterior. Junts i Ciutadans han votat en contra, tombant la moció.

50.000 euros per al manteniment de carrers, 46.000 per a nous lavabos al Ferran i Clua i 8.000 per comprar llums de Nadal

Tots els grups excepte la CUP-PC, que s’ha abstingut, han votat a favor de l’11a modificació pressupostària de l’any que preveu un suplement de 50.000 euros per al manteniment general de carrers, 46.000 per a la instal·lació de dos nous lavabos a l’escola Ferran i Clua i 8.000 per comprar nous llums de Nadal. Tenint en compte la moció sobre el suport als restauradors, es preveu una partida de 18.000 euros amb aquesta finalitat.

Alhora, es preveuen altres noves despeses o ampliacions de partides com 6.000 euros per reforçar el contracte de manteniment de clavegueram, 1.500 per a la compra de calefactors, 15.000 per a la divisió en fases de projectes i 2.556,05 per invertir a l’escola bressol. Els diners provenen del romanent de tresoreria.

També es concreta el destí dels 1.000 euros de subvenció vinculada a la Milla Solidària, que enguany aniran a parar a la FundacióAcció Solidària contra l’Atur, que gestiona préstecs per a persones que presenten un projecte de negoci viable i que generi ocupació. En aquest cas, ja es preveien els 1.000 euros però encara no s’havia especificat quina entitat se’n beneficiaria.

Bonificació de quotes dels tallers de cultura i del mercadet dels dissabtes

Només el govern ha votat a favor de la seva proposta per eliminar la disposició transitòria que eliminava el cobrament de quotes dels tallers culturals organitzats per l’EMD mentre no es poguessin realitzar per passar a bonificar-ne un 30% mentre s’hagin de fer en format digital. Alhora, es preveu ampliar les bonificacions al quart trimestre de l’any per als paradistes del mercadet dels diumenges, amb un 25% per a les parades de productes alimentaris i d’un 50% per a les restants. Són mesures per ajudar les famílies i els paradistes en el marc de la COVID-19. L’abstenció de la resta de grups ha permès que s’aprovés la modificació. ERC-MES, CUP-PC i PSC han posat en dubte que realment els paradistes del mercadet, especialment els de productes alimentaris, necessitin aquest suport ja que, diuen, aparentment, no han davallat les vendes. Ciutadans ha demanat mesures més ambicioses.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article