Els propietaris d'immobles del carrer Abat Marcet decideixen retirar tot l'arbrat

per Clara Ontañón

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El 54,50% dels propietaris d’habitatges i locals del carrer Abat Marcet estan “molt d’acord” en tirar endavant l’avantprojecte que preveu la retirada total de l’arbrat que voreja el carrer, concretament 93 mèlies (melia azedarach), que se subsituiran per 55 arbres nous d’una altra espècie. El 18,18% dels votants hi estan “d’acord” i el 27,27% “gens d’acord”.

Aquests són els resultats del procés participatiu per urbanitzar el carrer i millorar-ne l’accessibilitat que s’ha efectuat durant la primera quinzena d’octubre. La votació és fruit d’un xoc d’opinions entre els veïns respecte de si s’han de talar tots els arbres i substituir-ne bona part per nous exemplars d’una altra espècie, o si en canvi, no se n'ha de tocar cap i s’han de buscar altres fórmules per millorar el carrer.

Què preveu el projecte?

L’Ajuntament calcula que les obres començaran l’any que ve, tot i que encara no s’ha establert una data exacta. Després de la consulta d’octubre, el projecte s’ha aprovat definitivament. El consistori ha tirat endavant la licitació i en els pròxims mesos adjudicarà la contractació de l’obra. Està previst que la renovació del carrer costi 450.000 euros.

El projecte preveu un carrer de secció tradicional –amb voreres i calçada a dos nivells diferents–. Es retirarà tot l’arbrat i se substituirà parcialment amb la creació d’illes que sobresortiran de la vorera, afectant també al nombre de llocs d’aparcament. Un dels veïns en contra de la tala d'arbres, Willi Maese, critica que es passarà de tenir 97 arbres actualment a 55 -és a dir una reducció del 44%-  i de 45 places d’aparcament a 40 –una reducció del 12%.

Es canviaran els conductes de sanejament públic, que actualment presenten filtracions, i el cablejat de subministrament elèctric i el de telecomunicacions es mantindrà aeri. En ser preguntat per aquest últim afer, el regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo (PSC), ha explicat que “és molt difícil soterrar les línies telefòniques perquè les companyies demanen que el 100% del veïnat hi estigui d’acord”.

Reaccions dels veïns

Per a Julián Sánchez, que ha votat “molt d’acord” a la consulta, aquesta nova consulta no s’hauria d’haver fet: “Això ha provocat que el projecte s’ha endarrerit uns 6 o 7 mesos”. Per a ell el més important és que el carrer sigui accessible i les voreres més amples: “Tal com està ara, entre els arbres i les portes de les cases hi ha molt poc espai per passar, uns 60 cm. Si les voreres no són amples, la gent acaba caminant per la calçada.  A més algunes arrels superficials han aixecat les llambordes”.

I és que aquest projecte final, de secció tradicional i retirada total de l’arbrat, ja s’havia votat anteriorment i segons Gallardo havia obtingut 110 vots a favor. Però el dia de la presentació, el 6 de juliol, un grup de veïns en contra de la tala d’arbres, va aparèixer en una reunió telemàtica per demostrar la seva disconformitat. “El problema és que l’Ajuntament no ens va notificar que en aquella reunió es votaria i podria canviar el projecte”, critica Maese.

Per la seva banda, Wili Maese creu que retirar tot l’arbrat contradiu el model de ciutat de Sant Cugat: “Nosaltres continuarem protestant, no pot ser que es talin uns arbres tan emblemàtics, a més a més, tenint en compte l’emergència climàtica que ha declarat la ciutat”.

Segons Maese des de l’Ajuntament no s’ha explicat els beneficis que proporciona l’arbrat actual: “Durant mesos hem demanat un informe tècnic perquè creiem que ha d’haver-hi una raó de pes per treure’ls tots”. I en iniciar-se les votacions d’aquest octubre, el consistori va enviar als votants un “informe pels veïns”, amb data de juliol de 2020, realitzat per Punt Arquitectes, el mateix grup d’arquitectes que ha dissenyat la urbanització del carrer. El text, amb un objectiu “simplement informatiu”, analitza des d’un punt de vista tècnic que es fa “incompatible” donar resposta a les problemàtiques existents i conservar l’arbrat.

L’informe revela que totes les intervencions de millora d’instal·lacions es tradueixen en excavacions en forma de rases en tota la longitud del carrer que tindran una clara afectació sobre les arrels dels arbres. El grup d’arquitectura afegeix que si un cop finalitzades les obres, cal substituir un arbre mort, el procés és complicat, perquè s’ha de tornar a aixecar el carrer per retirar l’arrel i plantar-ne un de nou.  Per això a la ciutat hi ha molts escocells on no hi ha arbres.

Maese reconeix que amb la lectura de l’informe és difícil estar en contra de la tala dels arbres: “Si donem l’informe per bo, entenem el resultat de la votació, però com a mínim demanem que no es redueixi el nombre d’arbres o que es conservin els que es puguin”.

Preguntes del Ple 

El grup de veïns en contra del projecte d’urbanització va llançar cinc preguntes al regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport José Gallardo (PSC) durant el Ple de novembre, que feien referència a l’impacte ambiental i paisatgístic de la tala d’arbres i si aquest tipus de model d’urbanització s’estendrà a altres carrers.

En la sessió plenària, Gallardo va respondre de manera general, sense entrar en els detalls que els veïns demanaven. El regidor va exposar que aquest procés de millora del carrer va començar el 2018 amb el govern anterior. Durant aquest temps s’ha fet sis reunions amb els veïns i s’ha escollit un projecte final d’urbanització mitjançant la votació. Per tant, ha de respectar tota la feina que s’ha fet i l’opinió dels veïns: “Els resultats de les consultes sempre ha estat els mateix: el projecte de secció tradicional és guanyador ” i afegeix que “la proposta definitiva no permet mantenir l’arbrat per ser un obstacle d’accessibilitat impossible amb la secció tradicional i a més ocasiona problemes de manteniment amb la resta de serveis”.

En declaracions a elCugatenc, Gallardo creu que el debat s’ha “desviat” del tema central que és la urbanització del carrer i  demana als ecologistes que acceptin els resultats de la votació. Amb relació a les tres opcions del procés participatiu –“molt d’acord”, “d’acord” i “gens d’acord”–, en lloc de dues – “d’acord” i “gens d’acord” – el regidor assegura que és una estratègia per no polaritzar l’opinió dels veïns i evitar més confrontació.

Inicis del debat

El veïnat del carrer Abat Marcet va ser cridat a un procés participatiu, impulsat per l’extinenta d’alcaldia de Serveis Urbans, Cristina Paraira, durant el passat mandat. Davant un carrer amb problemes d’accessibilitat, el 8 d’abril del 2019 es va fer la primera reunió del procés en què es va donar a triar al veïnat entre dues opcions. D’una banda, un carrer amb plataforma única -d’un únic nivell-  i, de l'altra, secció tradicional -el mateix projecte però amb voreres i calçada per separat-. En els dos casos es mantenia part de l’arbrat, i es va preveure la tala de 50 exemplars i la plantació de 21 de nous, és a dir, reduïr de 97 a 68 arbres. En la reunió, però, part del veïnat va demanar que, per evitar afectacions futures sobre la nova obra, es retiressin tots els arbres. Per això es van presentar un total de 134 firmes.

El dia 6 de juliol, durant la presentació final del projecte, els grups ecologistes demostren la seva disconformitat en una reunió telemàtica. En veure el xoc d’opinions el regidor Gallardo decideix repetir la consulta per revalidar la proposta. El passat 27 d’octubre es van publicar els resultats i l’opció de plataforma tradicional i la retirada total de l’arbrat és la guanyadora.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article