Fins a 25 anys d’interinatge a l’Ajuntament que poden acabar de cop i sense indemnització

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual i Localpres

Dona, 55 anys, una llicenciatura, una diplomatura, un màster superior i 600 hores en cursos de millora. Va accedir a l’Ajuntament al 2001 arran d’una oferta de feina amb prova escrita, entrevista i valoració del currículum. Va acumular contractes temporals fins al 2010, quan la van fer funcionària interina, sempre adscrita al mateix àmbit i superant anualment les entrevistes de desenvolupament i objectius. La regularització de places per convertir el personal interí en funcionari li podria suposar perdre la feina sense indemnització després de gairebé 20 anys de dedicació a la ciutadania.

Com ella, un 60% de la plantilla de l’Ajuntament no té contracte fix i el procés de regularització impulsat per les administracions de tot l’Estat amb la convocatòria d’oposicions les pot deixar sense feina, malgrat que algunes d’elles porten fins a 25 anys treballant a l’Ajuntament. Així ho explica el Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau de Llei de l’Ajuntament, que s’acull a una sentència del passat 19 de març del Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) per defensar que no els poden fer fora. Aquesta resolució apunta a l’abús de la contractació temporal per part de les administracions espanyoles i desestima la celebració d’oposicions.

I és que passar un procés obert per una única plaça no suposa crear nova ocupació i, de fet, pot deixar sense feina molta gent. “Quan jo em vaig presentar a la plaça ara fa més de 10 anys semblava el tonto perquè pràcticament ningú volia dedicar-se al sector públic però ara la situació ha canviat i segurament hauria de competir contra centenars de persones”, enraona Víctor Balboa, un dels integrants del col·lectiu, “els interins som víctimes d’un abús i, amb les oposicions, se’ns pot fer fora sense indemnització”.

Per això, el col·lectiu demana aturar la convocatòria fins que es resolgui la forma de regularitzar les places seguint allò dictat pel TJUE, conscients a més que es troben en frau de llei. “Un interí no pot estar més de tres anys i no es pot encarregar de tasques estructurals, cosa que a l’Ajuntament no passa”, denuncia Balboa. La plataforma explica que el percentatge d’interinatge creix en els organismes dependents de l’Ajuntament amb un 88,8% a l’Escola d’Art i Disseny, un 56% a l’Escola de Música i un 86,7% a les escoles bressol. No tenen dades ni de l’EPEL Cugat.cat ni de l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC, encarregat de la gestió del Teatre-Auditori i de les biblioteques). Un cop publicat aquest article, un tècnic auxiliar de les biblioteques ha explicat que de les 12 persones amb aquesta categoria laboral, 11 són interines.

“Tot i els percentatges elevats, aquesta no és una situació exclusiva de Sant Cugat”, explica Irene Castro, membre del col·lectiu, “en les reunions amb l’alcaldia el nostre advocat ha entregat informes i propostes per arribar a un acord i se’ns ha dit que s’estudiarien”. Amb les oposicions aturades, per ara, Castro defensa que la solució passa per modificar l’Estatut Bàsic del Treballador Públic (EBTP), competència estatal, i la normativa catalana per permetre l’estabilització del personal que fa tasques estructurals, una proposta presentada per la CUP al Parlament i que ha obtingut el vist i plau de totes les forces.

La treballadora municipal recorda que l’accés a la plaça d’interí també suposa un procés de selecció i que hi ha una fiscalització amb entrevistes anuals. “Ens veiem en situació d’inferioritat perquè tampoc podem tenir promoció interna i això també afecta a l’organització, que no es pot nodrir de càrrecs amb més coneixement perquè no poden promocionar”, es lamenta Castro. De fet, quan a final del mandat passat el govern sortint va treure a concurs públic diverses places de direcció i de caps de servei tot al·legant que l’EBTP obligava a fer-ho, cap dels interins hi va poder promocionar; un fet que va ser denunciat per la UGT i CCOO.

Tot i això, el col·lectiu es mostra crític amb els sindicats, especialment perquè consideren que no els han defensat en el marc del Pla d’Estabilització i Consolidació de la Plantilla. Apunten directament a CCOO, UGT i el CSIF tot i que reconeixen que a nivell local CCOO els ha fet alguna mostra de suport. Pepe García, representant sindical de CCOO a l’Ajuntament, explica que al 2014 el seu sindicat va lluitar perquè el personal fora de plantilla regularitzés la seva situació esdevenint interí i que el seu objectiu és aconseguir que ara els interins esdevinguin funcionaris.

Per a fer-ho, diu García, pretenen arribar a un acord amb el govern central perquè es deixi autonomia a les administracions afectades per solucionar el problema però d’acord amb la llei. És a dir, l’Ajuntament hauria de preveure i calendaritzar la forma d’integrar aquest personal. Per al representant de CCOO també s’haurien de convocar noves places tenint en compte que moltes administracions locals es torben limitades amb el personal actual.

“El problema ve de quan l’Estat va prohibir fer noves incorporacions per sobre d’una taxa de reposició determinava i això fins i tot va suposar no cobrir vacants i per això les administracions petites van haver de contractar personal deixant-lo fora de plantilla”, argumenta García, “la solució ha de ser via legislació però Madrid no pot fer una norma general per a tot l’Estat perquè cada administració té situacions concretes”. CCOO defensa que el personal municipal està molt preparat i rebutja la manca de suport que els critiquen tot dient que sempre han defensat la carrera professional i la promoció interna de tota la plantilla, tant funcionaris com interins.

Tot i això, el col·lectiu d’interins i laborals diu que inicialment no trobava suport en els sindicats amb representació al consistori i per això va contactar amb la Intersindical Alternativa de Catalunya – Candidatura Autònoma de Treballadors de l’Administració de Catalunya (IAC-CATAC), disposada a crear una secció sindical i presentar-se a les properes eleccions sindicals, que Castro explica que ja s’haurien d’haver convocat. Aprofiten l’avinentesa per convidar tots els sindicats a sumar-se a les seves reclamacions.

elCugatenc ha demanat conèixer el posicionament del govern i la valoració que fa de les trobades amb el col·lectiu però en el moment de publicació d’aquest article encara no n’ha rebut resposta. L’alcaldessa, Mireia Ingla, però, sí en va fer una petita referència al darrer Ple en el punt sobre l’informe de la fiscalia sobre el pagament de factures fora de contracte: “Tenim un personal preparat i motivat però que no dona l’abast i, al final, és la ciutat i la ciutadania les que surten perdent. Tampoc ajuda el gran nombre de treballadors i treballadores que tot i portar més de cinc anys a l’Ajuntament encara són personal interí i es troben amb el neguit de no saber com acabarà la seva relació laboral amb aquesta casa”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article