Jenn Díaz: “Hem de passar del ‘companya, jo et crec’ al ‘companya, la Generalitat et creu’”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: captura de l'acte

La diputada independent d’ERC al Parlament Jenn Díaz ha explicat els treballs empresos per modificar la llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista en un acte organitzat pel Jovent Republicà de Sant Cugat i celebrat aquest dimarts per la tarda. La trobada digital ha servit perquè la diputada exposi els treballs sobre aquesta llei però també els passos per actuar davant la violència masclista a l’àmbit educatiu i a les organitzacions polítiques. Parafrasejant la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Noelia Vera, ha assegurat que a Catalunya també s’ha de passar del “companya, jo et crec” al “companya, la Generalitat et creu”.

Segons Díaz, el treball de reforma de la llei ha permès introduir alguns canvis substancials com ara que les dones trans quedin incloses dins de la llei davant de l’oposició d’una part de la societat a reconèixer i respectar el seu gènere. Alhora ha assegurat que el treball més substancial s’ha basat en la incorporació de conceptes diversos com el la sensibilització, la recuperació i la interseccionalitat, entre d’altres, que permeten dibuixar la violència com un fet estructural basat en el sistema patriarcal.

“És una llei administrativa que marca un perfil, un marc conceptual, però per ella sola no pot acabar amb la violència masclista”, ha respost Díaz a una pregunta d’aquest mitjà, “però, en reconèixer que la violència és transversal, obliga altres Departaments a aplicar protocols, fer unitats de suport i potser, en alguns casos, a emprendre altres modificacions de lleis sectorials”. És a dir, la diputada d’ERC confia que la reforma de la llei 5/2008 també serveixi per fer reserves pressupostàries amb una mirada feminista que afectin a totes les conselleries.

“La llei administrativa també fa una funció pedagògica que ha d’ajudar les víctimes a reconèixer-se com a víctimes”, ha defensat Díaz, que ho considera un pas per ajudar-les a denunciar. Tot i així, reconeix que cal tenir canals judicials reparadors i no revictimitzadors. “Casos com els de la Manada són alliçonadors perquè diu als agressors que els hi surt gratis i a les víctimes que les qüestionaran al judici”, ha denunciat, “a mi mateixa em van revictimitzar però em vaig poder reparar gràcies al meu entorn, un espai que no tenen totes les dones”. D’aquí la importància de reconèixer la violència institucional ja que això suposa entendre que la institució –judicial– pot agredir o perpetuar una agressió.

La trobada també ha servit per afrontar un altra mirada judicial: la de la prescripció dels delictes. Díaz ha explicat que això es tracta a Madrid en el marc de la llei de protecció a la infància ja que hores d’ara molts delictes d’agressió sexual o masclista prescriuen perquè la víctima necessita un procés de conscienciació i empoderament abans d’arribar a la via judicial. Això esdevé especialment complicat quan es tracta d’abusos a menors, que de vegades es donen de professors a alumnes, com el cas d’un exprofessor del Viaró que es troba sota investigació i que ella mateixa s’ha compromès a traslladar al Departament d’Educació.

En aquest sentit, la diputada ha explicat que es presentarà una moció a propòsit dels casos d’assetjament per part d’un professor que han donat a conèixer exalumnes d’instituts de Castellar, Sabadell i Moià. La proposta preveu que el Parlament doni suport a totes les víctimes de la violència masclista, s’insti al govern a introduir l’educació sexual, afectiva i en perspectiva de gènere a tots els centres educatius en un termini de tres cursos i a dotar el Departament d’eines per millorar la gestió de les agressions per part del professorat: perllongar la suspensió de funcions fins que hi hagi resolució judicial ferma, fer un nou reglament de règim disciplinari de la funció pública i que el Tribunal Superior de Justícia informi al Departament de les resolucions que afectin al professorat.

La moció també proposa la creació d’una Unitat de Suport a les Víctimes de Violències dins del Departament d’Educació amb un canal de comunicació directa per rebre i gestionar casos, vetllar pel compliment del protocol de prevenció, detecció i intervenció davant la violència masclista i personar-se davant de la justícia en els casos comesos a centres educatius.

Per aconseguir que els centres educatius siguin espais segurs, explica Díaz, hi ha d’haver una formació que arribi també al professorat de forma continuada i a la qual no només acudeixi el personal que ja està sensibilitzat. La diputada ha recordat que la violència masclista es dona arreu, també a les institucions i als serveis que hi depenen, i, recorda, també als partits polítics, on diu que tot sovint prima més la lògica de partit que la protecció de la víctima, el que genera que les dones tinguin més dificultats i reticències per entrar a la política activa.

L’acte ha acabat amb preguntes de les persones assistents, totes elles membres del Jovent Republicà, i ha estat conduït per Mariona Arnau, secretària de feminismes de les Joventuts d’Esquerra Republicana a nivell local.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article