Cal Temerari fa balanç 9 mesos després

per Xavier Boix

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Assemblea Extraordinària de Cal Temerari. Fotografia: Xavier Boix

Aquest dissabte es va celebrar la primera assemblea de socis de Cal Temerari sota la teulada del nou edifici del Carrer de la Plana d’Hospital. Amb la sala Pins del Vallès plena d’il·lusionades persones que han participat des del principi en el projecte o que s’hi han apuntat en els darrers mesos, es van anar desgranant els diferents temes dels que, en general, el nou centre generador de cultura, activitat econòmica, cívica i política en van fer un balanç força positiu.

Per començar, el més important, els projectes que li donen sentit al propi espai. El Carro, que vol fomentar i donar suport al consum agroecològic de Sant Cugat, està funcionant a ple rendiment. Ofereix un doble espai a la planta baixa de l’edifici on s’hi ha instal·lat el de consum ecològic La Civada més la Carbassa, que funcionen com un sòl grup i que hores d’ara ja es planteja incrementar els dies de recollida de producte.

Un altre dels projectes, la Cassola, també s’ha posat en marxa des de després de vacances. Es tracta d’una cuina industrial que pot ser utilitzada pels usuaris de l’espai de treball del propi edifici i es pot llogar per part d’entitats i col·lectius amb convenis, per persones particulars sòcies de Cal Temerari i, també, serveix perquè s’hi puguin llogar estris i material. El projecte la Teulada també ha començat a funcionar a tot drap mitjançant, per un costat, acords amb diferents entitats de la ciutat per treballar conjuntament, per exemple per la realització d’actes públics a la sala Pins del Vallès, com, per un altra banda, el funcionament del magatzem i el banc de recursos perquè les entitats hi puguin guardar els seus materials i llogar-ne d’un llistat que Cal Temerari en posa a disposició.

Un dels projectes més importants de Cal Temerari és el Sincrocoop, pel foment de l’Economia Social i solidària. Així doncs, el seu desenvolupament es basa en desenvolupar la promoció d’aquesta mitjançant activitats, com ja s’ha fet o es farà el proper dimarts dia 1 amb la xerrada organitzada per aquest mitjà sobre “periodisme alternatiu” i en fomentar l’activitat d’aquest tipus d’economia via projectes en un doble espai del propi edifici. En aquest moment l’espai Alcova, espais de treball fixe, està ja ocupat al 100% (hi som la cooperativa L’Ortiga, Enruta’t i elCugatenc) i s’està treballant per ocupar els espais Pins del Vallès i el Colomer que donaran aixopluc a iniciatives econòmiques itinerants, amb dret a tot un seguit d’infraestructures tècniques i assessoraments. Per últim, també es va valorar com a molt positiva l’experiència del projecte de la Taverna Temerària que està funcionant millor del que esperaven, on s’ha pogut crear un nou lloc de feina i on s’estan estudiant novetats que es coneixeran properament i es reinverteixen tots els beneficis que s’obtenen en el propi projecte.

Nou model de gestió de Cal Temerari

Després de mesos de funcionament per respondre a un projecte en construcció, en bona part entès en sentit literat, ara pertoca canviar el funcionament de l’entitat per donar resposta als requeriments dels actuals 230 socis, els usuaris de l’espai i els objectius aprovats ahir.

Per això ahir es va aprovar que el funcionament, que requeia en les esquenes d’un grup promotor passarà a dependre de diferents grups que s’organitzaran a l’entorn d’eixos i projectes, per implicar el màxim de gent possible en el funcionament de Cal Temerari i prioritzar la participació en la presa de decisions. Així doncs, en principi els nous grups de treball s’ocuparan del manteniment i millora continua de l’espai, de la difusió i projecció, de l’extensió del projecte, de l’eix de sostenibilitat, de l’eix de gènere, del SincroCoop i Economia Social i Solidària, la relació amb entitats, teulada i cassola i, la programació d’activitats. A més, les assemblees es faran més sovint per tal de retre comptes del funcionament del projecte, sent l’espai de participació més ampli de participació (cada dos o tres mesos, màxim).

Algunes dades de Cal Temerari

Les obres de Cal Temerari van acabar el mes de juliol, tot i que la Taverna va poder començar abans de Festa Major. El retard de les obres per qüestions burocràtiques – com sòl passar amb moltes activitats econòmiques i cíviques de la nostra ciutat – va encarir el projecte que, en aquest cas, gràcies a la participació de socis i a ingressos extres i avançats d’usuaris de l’espai no el van fer col·lapsar.

Les activitats alternatives, el micromecenatge aconseguit amb el TOTSUMA per recuperar els elements patrimonials i el VERKAMI que està en marxa en aquests moments i les properes activitats com són el Quinto i d’altres, ajudaran a seguir econòmicament en bona situació, a un projecte que és per sí sol força sostenible tenint en compte que ja han entrat projectes a treballar i s’ha augmentat en 50 socis fins arribar els 230. Els objectius futurs passen per incorporar projectes laborals al Sincrocoop, del que ja s’està fent promoció i arribar a 300 socis durant el 2016. Durant el primer trimestre del 2016 es preveu fer un canvi de Junta, una modificació dels estatuts per adequar-los encara més als eixos programàtics de Cal Temerari i fer balanç econòmic del primer any de funcionament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article