El Ple aprova el canvi d’ubicació de la Mirada, que haurà de ser validada per la Comissió Territorial d’Urbanisme

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual (arxiu)

Els tres grups del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i Ciutadans han votat a favor de l’aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per fer una requalificació que ha de permetre la construcció del nou edifici de l’escola la Mirada al costat de l’actual accés al bosc de Volpelleres i no al costat de l’institut Leonardo da Vinci, com s’havia previst inicialment. Aquest pas, que s’ha aprovat amb l’abstenció de Junts per Sant Cugat, suposa elevar el tràmit a la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona, que serà l’òrgan encarregat de fer el vist-i-plau definitiu.

L’aprovació definitiva depèn, per tant, d’un òrgan participat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, capitanejat políticament per Junts per Catalunya, amb el conseller santcugatenc Damià Calvet. Per això el tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, ha aprofitat la seva intervenció al Ple extraordinari d’aquest dilluns en què s’ha debatut la modificació del PGM per dir que ja han parlat amb la direcció general de Territori per intentar agilitzar l’aprovació definitiva. També ha fet un toc d’atenció a Junts davant de la seva abstenció: “Heu parlat amb el Departament i sabeu alguna cosa que nosaltres no coneixem?”

I és que només Junts s’ha desmarcat del posicionament emès a l’aprovació inicial del març arran dels múltiples moviments ecologistes, capitanejats pel col·lectiu SOS Bosc Volpelleres, que han demanat un canvi d’ubicació de l’escola per no malmetre el bosc. El seu regidor Joan Puigdomènech, ha cridat a repensar-se l’emplaçament i a lluitar més per mantenir la ubicació inicial, rebutjada arran d’un informe de Protecció Civil que n’impedeix la construcció perquè la parcel·la es troba a la franja de protecció de la RENFE, per on circulen mercaderies perilloses en horari nocturn. Tot i això, el regidor reconeix que no es poden permetre més retards per a les famílies de la Mirada, que tenen els seus infants en mòduls des del 2016.

Munia Fernández-Jordán, regidora de Ciutadans, per la seva banda, ha explicat que el seu vot favorable s’explica per no incomplir el compromís amb les famílies de poder estrenar l’escola al 2023 però sense que això suposi “un xec en blanc”: “Volem una execució neta, un projecte i una construcció sense sorpreses”. El grup taronja manté el posicionament de l’aprovació inicial però s’aparta del que van mostrar al novembre amb la visita del diputat Martí Pachame, quan van dir que calia trobar ubicacions “que no signifiquin pèrdues de massa forestal, de gran valor ecològic i paisatgístic”. “Arribats a aquest punt no ens queda una altra opció”, ha argumentat la regidora.

Manteniment del calendari

Duch ha presentat el punt al Ple tot dient que l’objectiu és que l’escola estigui en marxa al 2023 i que faran tot el possible perquè no hi hagi cap nou retard en la previsió. El tinent d’alcaldia defensa el projecte tot dient que s’ha trobat un bon emplaçament, que es respecten els camins del bosc, que s’hi pot accedir en bicicleta i que l’edifici es construirà tenint en compte els criteris d’eficiència energètica. Tot i que no ha especificat en quin punt es troba la modificació del projecte constructiu, que s’havia d’adaptar pel canvi d’emplaçament, ha dit que l’aprovació provisional aprovada aquest divendres mou la parcel·la 19 metres al nord, ajustant-la a la franja de protecció de l’AP7 per salvar un grup de roures.

Durant el procés d’exposició pública el tripartit ha rebut tres al·legacions que demanaven minimitzar l’impacte sobre el bosc, amb peticions explícites de buscar un nou emplaçament. “Vam tornar a buscar emplaçaments a l’àmbit però el lloc idoni és aquest”, ha defensat Duch, que ha fet gala de les reunions mantingudes amb els col·lectius ecologistes que s’han mobilitzat durant els darrers mesos, “en aquestes reunions vam prendre el compromís de fer una futura modificació urbanística que permeti eliminar les peces d’equipament que resten al bosc”.

Com ja porta fent des de la creació del col·lectiu SOS Bosc Volpelleres, el tinent d’alcaldia ha defensat que la ubicació elegida afecta un arbrat jove i que el cor del bosc queda intacte. Duch defensa que la parcel·la de la Mirada suposa una mossegada d’un 5,6% del bosc; si bé, ho fa sobre les xifres actuals, ja que dècades enrere els moviments ecologistes concebien l’entorn a protegir com un espai molt més ampli que ha anat tenint mossegades amb la urbanització (construcció del carrer Alfons d’Aragó), la ronda Nord, la construcció del Leonardo da Vinci i la instal·lació d’elements esportius dins del bosc. El govern també recorda que hi ha mesures de compensació que permeten no perdre massa forestal ja que es preveu substituir els arbres talats i trasplantar-ne d’altres.

Cartes per demanar aturar el tràmit i estudiant la presentació d’un contenciós-administratiu

Mentre l’Ajuntament passa el relleu a la Comissió Territorial, SOS Bosc Volpelleres, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), la Federació Ecologistes de Catalunya, Volpelleres Viu, Extinction Rebellion, l’associació el Mussol, Fridays for Future, l’Assemblea pel Clima i, com a darrera incorporació, INTERcids, mantenen el pols per intentar que la Mirada no es faci al bosc de Volpelleres. Després d’haver enviat cartes a representants polítics municipals i integrants de la Comissió Territorial, ara busquen suports en forma de “cartes de clemència” de persones reconegudes en la lluita ecologista. Lurdes Marimon, membre de SOS Bosc Volpelleres, diu que ja han aconseguit el suport d’Arcadi Oliveres i de Marta Tafalla.

Marimon també explica que la petició que van fer al Departament de Territori i Sostenibilitat es va derivar al d’Ensenyament, que va respondre que la competència urbanística no és seva i que el tràmit depèn de l’Ajuntament i de la Comissió Territorial on hi participa el Departament al qual va fer la primera petició. SOS Bosc Volpelleres i l’ADENC van demanar intervenir al Ple d’aquest divendres però el format telemàtic ha impedit la seva participació. En la seva intervenció, suportada per més de 5.200 signatures a Change.org, pretenien demanar un canvi d’ubicació, que no es talessin arbres i que es renegociés amb Protecció Civil tenint en compte que el pas de mercaderies perilloses és nocturn.

Paral·lelament encara han d’estudiar la possibilitat de presentar un contenciós-administratiu que permeti demanar mesures cautelars a la Fiscalia de Medi Ambient per aturar la tala i, com a mínim, retardar el procés; el que podria forçar al consistori a buscar altres solucions per no allargar més l’estada d’infants en mòduls. És una possibilitat que va apuntar l’ADENC al novembre i que encara s’ha d’acabar d’estudiar. Per ara, explica Marimon, centren esforços en intentar recuperar l’emplaçament original argumentant els horaris nocturns del pas de mercaderies perilloses així com proposant mesures d’aïllament com l’apantallament de la línia ferroviària.

Després de la reunió amb el govern dies abans de l’aprovació provisional de la modificació urbanística, SOS Bosc Volpelleres i l’ADENC van publicar una nota de premsa en què deien que els compromisos del govern no s’incorporaven a l’aprovació provisional i que, per tant, no tenien cap garantia que no esdevinguessin paper mullat. També es comprometien a seguir treballant per evitar el canvi d’ubicació, que amb l’aprovació provisional d’aquest divendres s’apropa irremeiablement.

INTERcids, una nova entitat que demana canviar la ubicació de l’escola

Aquesta setmana, a més, el posicionament de SOS Bosc Volpelleres ha tingut un nou suport, el de l’associació INTERcids, operadors jurídics pels animals, que considera que la tala “atempta contra els interessos generals de la ciutadania i genera perjudicis irreversibles, com la destrucció del bosc i la seva biodiversitat”. L’entitat repassa la reivindicació ecologista dels darrers mesos i posa atenció al vídeo El bosque que quiere seguir siendo bosquei el El conte que no es cap conte.

“Precisament, l’Ajuntament de Sant Cugat, de seguir endavant amb el planejament, estaria contravenint el seu propi compromís amb els objectius de l’Agenda 2030, i atemptant contra les polítiques de conservació de la Natura a Catalunya, fixades a l’Estratègia del Patrimoni i la biodiversitat, per a la implementació del que estableixen el Conveni de Diversitat biològica de les Nacions Unides de 1992, el Pla 2011-2020 i l’estratègia 2020 sobre biodiversitat en la Unió Europea”, apunta l’entitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article