L’Ajuntament eleva a l’AMB les al·legacions al tribut metropolità de la taula de diàleg

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Els tres grups del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i Junts per Sant Cugat han votat a favor d’elevar el document de conclusions de la taula de diàleg sobre el tribut metropolità a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), presentant així una bateria de propostes i d’al·legacions de cara a l’exercici del 2021 dins del període d’exposició pública arran de l’aprovació inicial de l’ordenança fiscal metropolitana a l’octubre. La proposta ha tingut el vot contrari de Ciutadans, que denuncia que aquest tribut és “un atropellament” en un marc de crisi econòmica com l’actual.

La taula es va reunir per darrer cop el passat 25 de novembre i va emetre la proposta d’al·legacions que amb el pas pel Ple s’eleva a l’AMB, una proposta amb tres blocs: un bloc de posicionament i reflexió, un de propostes de millora i accés a la informació i un darrer que contempla les al·legacions concretes per a l’exercici del 2021. Això significa que només el darrer tindrà un efecte immediat sobre el tribut en cas que siguin validats pel Consell Metropolità. elCugatenc ja va explicar els detalls d’aquest document i el posicionament de les persones integrants de la taula en un article després de la darrera reunió, que també va suposar la dissolució de l’òrgan, nascut arran d’una moció presentada per Ciutadans en nom de la Plataforma No al Tribut Metropolità al juny.

La resta de punts, que suposen un debat a més llarg termini, fan referència a qüestions com obrir un debat sobre el finançament metropolità, la creació d’una línia de subvencions més ambiciosa, regular si el tribut es por repercutir al lloguer, ampliar la tarifa plana de transport als títols socials (gent gran i joves), incorporar les ordenances fiscals i el sistema de càlcul del tribut al web de l’Àrea Metropolitana (AMB), estudiar el fraccionament del pagament per trimestres i aplicar una simplificació dels criteris de càlcul.

El pas pel Ple extraordinari d’aquest divendres havia de servir només perquè els partits es posicionessin sobre portar aquest document com a al·legacions a l’AMB. En aquest sentit el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ha defensat que el document és un punt de consens d’una taula que, explica, no havia de tractar posicionaments rebutjats pel Ple, com és, per exemple, l’anul·lació del tribut, proposada tant per Ciutadans com per la plataforma.

El tinent d’alcaldia diu que, seguint allò marcat a la moció, la taula també ha demanat una auditoria anual a l’AMB i s’ha queixat pel càlcul i la manca d’informació sobre el tribut. Assegura que quan l’organisme metropolità els respongui, s’informarà als integrants de la taula i, si cal, es tornarà a activar un òrgan de participació per tractar aquest afer, una mirada que compateix Junts però rebutja Ciutadans, que no entén com s’ha optat per dissoldre l’òrgan sense tenir resposta a cap de les peticions plantejades des de Sant Cugat.

Carles Brugarolas, regidor de Junts, per la seva banda, ha dit que el seu grup municipal continua pensant que el tribut metropolità té un càlcul injust i que, per tant, s’ha de reformar. També ha explicat que mantenen el compromís amb el cobrament d’impostos per finançar serveis però ha assegurat que el debat aquesta vegada era sobre les possibles millores aplicables en forma d’al·legacions: “Avui no dirimim sobre la presència de Sant Cugat a l’AMB i ara ens toca pressionar els òrgans de govern metropolitans perquè les nostres propostes siguin una realitat”.

Una mirada radicalment diferent ha plantejat el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, que considera que el tribut metropolità no s’hauria de cobrar en un marc de crisi com l’actual i també recorda que la tarifa plana de transport no contempla títols socials de gent gran i persones amb discapacitat: “Però el tripartit el defineix com un tribut d’esquerres i social”. Ciprian s’ha mostrat crític amb l’estructura i assessors de l’AMB i ha dit que Ciutadans no pot estar d’acord amb un tribut que alimenta una administració així. També ha recriminat a Soler que el tancament de la taula s’ha fet de forma unilateral.

“Algunes de les entitats que han donat suport a aquestes al·legacions ho han fet perquè són un mal menor”, va explicar a elCugatenc Mireia Sanjuan, membre de la plataforma, un cop tancada la taula, “ens sentim utilitzats per Junts, que estava en contra del càlcul i ara aprovarà unes al·legacions que no suposen cap canvi sobre aquest càlcul”. La plataforma s’ha mostrat molt crítica amb el funcionament de l’òrgan de participació, que ha qualificat d’una “presa de pèl”. Tot i això, les entitats participants a la taula ja van decidir elevar la proposta i el Ple d’aquest divendres només ha servit per fer tramitar-ho.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article