‘Mestimo’, una iniciativa veïnal per proporcionar aliments a més de 40 famílies

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

20 persones voluntàries i 44 famílies beneficiades. El grup Mestimo ha esdevingut un suport essencial per a persones amb necessitats alimentàries d’ençà la seva creació amb l’estat d’alarma decretat al març. Seguint la iniciativa sorgida d’un paradista del Mercat de Serraperera de Cerdanyola, la idea es va replicar a la Floresta, des d’on es coordina l’entrega setmanal d’aliments, productes per a nadons i per a mascotes.

Àngela Balcells, activa en altres entitats com ara el Cau Amic, va iniciar el relleu santcugatenc a l’abril. “Vaig contactar amb el Frank [el paradista de Serraperera] per ajudar un amic i, com jo no vaig de tenir cap ingrés durant uns mesos, també li vaig demanar suport”, explica, “a les poques hores tenia una capsa de productes i li vaig dir que més gent havia de conèixer la iniciativa”.

El que inicialment era una iniciativa personal va esdevenir una proposta col·lectiva. Balcells explica que arran d’aquell primer contacte va buscar persones voluntàries i punts de recollida d’aliments. En nou mesos han aconseguit 20 persones voluntàries, 12 punts de recollida a Sant Cugat i quatre a Cerdanyola, la recollida d’aliments frescos al Banc dels Aliments així com una pàgina de Facebook on centralitzen tota la informació tant dels punts de recollida com de la gestió del procés.

“A diferència d’altres iniciatives, nosaltres personalitzem els donatius perquè les famílies demanen què necessitin; també productes infantils i aliments per a animals”, exposa Balcells, “els dimarts informem dels productes que tenim i els preparem els dimecres per així repartir-los els dijous”. Després de diversos canvis d’ubicació, ara el repartiment es fa cada dijous a les sis de la tarda a la Unió Recreativa i Esportiva de la Floresta (UREF). “Tot i que mantenim algunes persones de tota la comarca, en centralitzar l’entrega, hem decidit només agafar noves altes de gent de la ciutat”, explica, “atenem 44 famílies i en tenim 10 en llista d’espera”.

A l’agost, per les vacances d’estiu, van activar la possibilitat de fer donatius per bizum, una decisió que, diu Balcells, els va costar prendre ja que tot el treball era voluntari. Ara aquests donatius els serveixen per complementar els donatius amb algunes compres així com per pagar la benzina dels desplaçaments a Mercabarna, on és el Banc dels Aliments, i per portar els aliments a les llars de les persones grans o amb discapacitat.

Els orígens

Frank Seguí, que té la parada Mestimo al Mercat de Serraperera, va ser l’impulsor d’aquesta iniciativa, que va rebre el mateix nom que el seu negoci. Va començar com una petició de donatius als companys del mercat per subministrar aliments a famílies afectades per l’estat d’alarma i el confinament. Ràpidament va tenir un llistat de persones de tota la comarca i també de Barcelona. “Els donatius del Mercat no eren suficients i vaig haver de buscar altres botigues”, rememora.

Buscant entre els seus contactes va aconseguir l’enllaç amb el Banc dels Aliments i en els inicis de Mestimo com a projecte solidari feia prop de 300 quilòmetres diaris repartint aliments a les cases de la gent. “Com que no érem una associació, era difícil tenir accés a suport governamental”, explica, “tot i que això també ens permetria tenir el nostre propi criteri de selecció, sense haver de demanar tants papers com ho fan els serveis socials, pensant especialment en persones sense permís de residència i d’altres que necessiten suport però no compleixen els requisits per accedir-hi”.

Però passat el confinament va decidir aturar-se. “No podia més, feia moltes hores al dia i havia de seguir treballant al Mercat”, diu, tot explicant que primer va optar per reduir l’entrega d’àpats a gent gran i amb discapacitat, fins que van optar per centralitzar el repartiment en el moment en què va passar el relleu a Balcells, “ella sí que s’ha pogut encarregar de mantenir la iniciativa perquè està retirada i s’hi pot dedicar amb més energies”.

El futur com a associació

Seguí es va apartar durant uns mesos però ara torna a estar actiu en el tràmit de Mestimo per esdevenir associació: “Això ens ha de permetre seguir rebent donatius del Banc dels Aliments i poder relacionar-nos amb els serveis socials i altres organitzacions”. Per a l’impulsor, consolidar-se com a associació ha de permetre evitar traves burocràtiques per no estar constituïts alhora que els servirà per acceptar donatius grans i fer actes socioculturals per recollir fons i aliments per repartir.

Balcells defensa aquest pas sempre que serveixi per consolidar el projecte: “Som transparents perquè expliquem tot el que fem a la pàgina de Facebook i, alhora, confiem en l’honestedat de la gent que ens demana ajut; potser per això bona part dels voluntaris són persones usuàries”. De fet, explica que molts dels donatius econòmics o d’aliments provenen de persones sense molts recursos.

Una acció per Nadal

De forma puntual, el grup també ha organitzat un apadrinament d’infants a qui fer regals de Nadal d’un valor màxim de 30 euros. Després d’una ampliació per l’èxit de la primera convocatòria, han aconseguit voluntaris per comprar regals a 37 infants d’entre 0 i 12 anys. La idea és repartir-los vestits de Pare Noel el proper 24 de desembre. Davant l’èxit de la convocatòria, famílies que no han pogut apadrinar cap infant han decidit regalar dolços, llaminadures i manualitats.

Alhora, també han rebut el suport d’una veterinària de Barcelona que els reglarà petits paquets de llaminadures per a gossos i gats. El balanç de la darrera setmana ha estat ajudar 128 persones amb 28 infants, nou nadons i quatre persones majors així com 23 gossos i 27 gats. “He estat en molts projectes solidaris però el suport que hem rebut en aquest és increïble”, clou Balcells.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article