Un ERTO al servei de cafeteria i un complement salarial per a les infermeres generen un debat sindical a l’Hospital General

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Dues decisions que afecten el personal de l’Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC) han posat en alerta la secció sindical de Comissions Obreres, el sindicat amb més representació al comitè d’empresa tot i que sense majoria absoluta. D’una banda, l’aprovació d’un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a l’empresa Servicios, Personas y Salud SLU (SPS SLU), encarregada de la gestió del servei de cafeteria i neteja de diversos centres del grup Quirónsalud. D’altra, l’aprovació d’un complement salarial per al personal d’infermeria, les condicions del qual no han estat ben acollides per part de la secció sindical.

Tot i això, el primer dels punts no afecta el personal sanitari i per això les seccions sindicals del centre hospitalari no tenen capacitat d’incidència. La segona ha estat presentada com un acord general a tot el grup i ratificada en alguns dels centres Quirón. A l’HUGC ha tingut el vist i plau dels tres sindicats restants (UGT, MC i SATSE), que sumen la majoria al comitè d’empresa, tot i que CCOO diu que no hi ha hagut un acord explícit en aquest.

L’ERTO que va suposar perdre els àpats calents durant uns dies

SPS SLU va començar a tramitar l’ERTO a l’octubre, afectant set centres de Quirón, tenint en compte l’efecte de les restriccions sanitàries sobre l’activitat al servei de cafeteria i restauració –que va arribar a suspendre’s com la restauració extrahospitalària–. Els serveis de cafeteria dels hospitals van tancar al públic mantenint el servei de cuina per als pacients, acompanyants i professionals així com reduint l’horari de recollida.

Argumentant que el servei de cafeteria es va aturar totalment d’abril a maig, una davallada no compensada amb el manteniment del servei de cuina interna, SPS SLU va presentar una proposta d’ERTO a 47 persones, 13 de les quals a l’HUGC; una mesura que es va aplicar a principis del mes passat. Isabel Zapata, membre de la secció sindicat de CCOO a l’HUGC, explica que el seu sindicat no va poder participar en la negociació: “Estic convençuda que es podia tombar o com a mínim alterar perquè a l’HUGC el servei de cafeteria no té tant pes com a altres centres perquè el servei intern no només dona resposta al personal, ingressats i acompanyants, sinó també als estudiants universitaris”.

Més enllà d’aquest fet, explica que la reducció de personal ha suposat no tenir garantit el sopar, esdevingut un entrepà fred i sense cafè a no ser que s’opti pel de màquina expenedora. Fonts del centre hospitalari reconeixen aquesta problemàtica però asseguren que mai s’ha deixat d’atendre: “Durant dues setmanes es va tancar la cafeteria de quatre a vuit però ara torna a obrir de vuit del matí a deu de la nit i ja hi ha àpats nocturns”. La secció sindicat de la UGT confirma a aquest diari que aquest afer ja ha estat solucionat.

Un complement salarial per a les infermeres amb un annex per ajustar alguns criteris

La CGT, que no té representació a l’HUGC, i CCOO van denunciar a mitjans del mes passat que el grup Quirón va proposar un complement salarial de 2.100 euros per al personal d’infermeria que treballés a jornada completa entre l’1 de novembre i el 30 d’abril, una quantitat que no es cobraria en cas de baixa, per molt que aquesta sigui per maternitat o per haver-se contagiat de la COVID-19 al propi centre hospitalari.

Segons l’acord per a la millora salarial, aquesta quantitat no es percebrà en cas de cessar l’activitat a l’empresa i es cobrarà només la part proporcional al temps que s’ha treballat, és a dir, sense comptar el temps de baixa o els mesos en què no s’ha treballat en el cas de noves incorporacions. El mateix document parla d’un cost d’hora extra de 25 euros –que generalment és una millora però en alguns casos està per sota d’allò que perceben les infermeres–. També es recull la possibilitat de moure personal entre centres del grup.

Per tot això, Zapata explica que CCOO no hi ha donat suport. “Ha estat un pacte imposat que s’havia d’aplicar igualment, tant si li donàvem suport com si no”, explica, “té tants condicionants que sembla un pacte pensat per a no pagar”. Assegura que la proposta pretén fer front a la marxa de personal d’infermeria a la sanitat pública, on hi ha molta oferta: “Però té condicionants difícils d’assolir i per això hi ha treballadores que el rebutgen”. Per a Zapata, és greu que aquesta prestació no es tingui en cas de baixa per COVID-19, més tenint en compte que el personal d’infermeria va ser dels més infectats en la primera onada de la pandèmia.

La representant de CCOO explica que Quirón no fa proves PCR al personal fins que es presenten símptomes i que això ha fet que alguna de les seves companyes hagi hagut de recórrer al CAP per notificar un positiu a la feina. “No ens fan cap rastreig mentre a la pública es fa una prova cada 15 dies si és necessari”, critica, “a més, les mesures COVID-19 fan que tinguem infermeres que s’encarreguen al mateix temps de pacients adults que d’infants”.

Zapata assegura que les mesures COVID-19 es compleixen, amb proves i aïllament de les persones positives, tot i que critica algunes de les estratègies del grup. “Ens deriven pacients COVID-19 des l’hospital concertat Sagrat Cor perquè per condicions laborals, ràtios i salaris, els surt més a compte que els tractem a l’HUGC”, apunta, “alhora, hem demanat explicacions perquè el material no sempre és adequat; per exemple tenim unes mascaretes amb les instruccions en xinès però on posa clarament en anglès que són non-medical”.

La secció sindical de la UGT, la segona en nombre de representants al comitè d’empresa, explica a elCugatenc que el seu sindicat no podia votar en contra de l’acord perquè suposa una millora per al personal d’infermeria i també un incentiu perquè no marxi a la pública. Asseguren que s’ha negociat un paquet de mesures incorporades a un annex per no permetre la mobilitat entre centres i matisar el cost de les hores extra tenint en compte plusos com el de nocturnitat, entre d’altes.

Incorporant aquests matisos, UGT, MC i SATSE, que sumen 12 dels 20 representants del comitè d’empresa, han donat el vist i plau a aquesta mesura tot i que Zapata diu que no ha estat un acord formal del comitè. Fonts de l’hospital expliquen a aquest diari que es tracta d’un acord general del grup que ha estat refrendat per la part social i per la majoria de centres hospitalaris, entre ells l’HUGC. “Entenem que el gran escull per a alguns sindicats és que volien que el complement fos per al conjunt dels treballadors”, expliquen des de l’HUGC, “però la resta és com un complement normal, que es cobra per prestació del servei en presència”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article