Una nova junta de la Coordinadora d’AFAs pretén reactivar la incidència política i la coordinació entre centres

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

Xènia Amorós, membre de l’AFA de l’institut Leonardo da Vinci i fins al 21 de novembre membre de la junta de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC, l’antiga FaPaC), és la nova presidenta de la Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFAs) dels centres públics de Sant Cugat. És un retorn ja que Amorós ja va formar part de la junta de la Coordinadora entre el 2015 i el 2017. D’aquella junta l’acompanya l’expresidenta i actual tresorera, Carme Roca, membre de l’AFA de l’institut Angeleta Ferrer i també exmembre de la junta de l’aFFaC.

La secretària Carola Alegre, de l’AFA de la Floresta, és l’única de les quatre membres de la junta que formava part de l’equip sortint, que va ser escollit a l’abril del 2019 i que ha acabat el seu mandat amb l’assemblea del dimecres passat. La vocal Lidia Manguán, membre de l’AFA de la Floresta, és l’única integrant que prèviament no havia format part de cap junta de la Coordinadora.

El nou equip, que ha estat l’única candidatura presentada a una assemblea on hi han acudit 12 de les 14 AFAs que formen part de la Coordinadora (d’un total de 16 centres públics), fa una proposta d’acció en base a tres eixos: incidència política, xarxa d’AFAs i organització i comunicació. “Les AFAs de vegades queden enterrades en el dia a dia i per això cal un espai de reivindicació i trobada a nivell municipal”, reivindica Amorós.

Recuperar la incidència política i la coordinació entre AFAs

L’eix d’incidència política suposa obrir debats sobre la planificació escolar, la zonificació, la gratuïtat de l’educació, les plataformes digitals i la protecció de dades, l’accés equitatiu a les extraescolars, la defensa de l’educació inclusiva i feminista i el foment de la cultura de pau. Segons la presidenta, són debats que s’han d’obrir però tenint clar que la Coordinadora ha de treballar per una distribució equitativa de l’alumnat, perquè els centres públics tinguin les places suficients per donar resposta a la demanda i perquè els centres concertats que no omplen les places perdin el concert.

“Haurem de tornar a obrir debats quan se’n parli”, explica Amorós, “per exemple, si l’Ajuntament fa una proposta de canvi de zonificació, serà el moment de parlar-ne”. Defensa que un dels temes que més els preocupa és la gratuïtat de l’educació pública i, en conseqüència, fer una reflexió sobre l’obligatorietat o no de pagar les quotes de material escolar a primària i a secundària així com què s’hi inclou dins de la quota. El mes passat elCugatenc va publicar un reportatge sobre aquest afer centrat en la secundària, on és obligatori l’ús de Chroomebooks, uns ordinadors amb un sistema operatiu privatiu de Google el cost dels quals recau sobre les famílies.

Sobre l’eix referent a l’enxarxament de les AFAs, Amorós defensa que s’han de constituir espais de treball compartit i posar recursos en comú. Es tracta de fomentar el treball conjunt de comissions habituals a les AFAs de tots els centres com pot ser la de formació o la de medi ambient i, alhora, buscar vincles amb espais que autònoms que es podrien arribar a integrar a la Coordinadora com ara l’espai de coordinació entre AFAs per a temes relacionats amb la pandèmia o la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les Escoles Públiques de Sant Cugat (Escoles Coeducatives). “Cal donar sentit i suport als espais que neixen de forma espontània”, defensa la nova presidenta.

Finalment, l’eix referent a l’organització i la comunicació passa per definir la pertinença a la Coordinadora i fomentar espais de participació. És en aquest eix on es podran redefinir els espais de trobada periòdics i també puntuals on obrir els debats vinculats amb la incidència política i amb les necessitats de les AFAs a cada centre. L’aposta passa per participar en espais com el Consell Escolar Municipal (CEM) així com respectar i escolar els grups de treball que tinguin una agenda pròpia.

Una aposta a revisar en un any

“No tenim l’interès d’esgotar el mandat”, apunta Amorós, “en un any farem una valoració del que hem fet i obrirem la porta a noves incorporacions”. Amb aquest horitzó, la nova junta comença a treballar, aprofitant el Nadal per establir la coordinació interna, acabar el traspàs de la junta anterior i preparar l’assemblea del gener.

De les quatre integrants de la nova junta de la Coordinadora, dues són de l’AFA de la Floresta i la pròpia Amorós n’havia format part fins que els seus fills van passar a l’institut. La presidenta explica que és lògic ja que l’equip està format per persones de confiança amb qui saben que es poden entendre a la junta de la Coordinadora. També diu que es demostra que la Floresta és un barri actiu i participatiu disposat a implicar-se allà on calgui.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article