Refugees Welcome crida a crear corredors humanitaris per garantir l’acollida de les persones refugiades

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

 

Foto: Captura de l'acte

En el marc del programa d’actes pel dia internacional dels drets humans (10 de desembre), Refugees Welcome, entitat que afavoreix l’acollida de persones demandants d’asil, ha celebrat diversos actes en què demana l’agilització de l’acollida de les persones refugiades. El dijous de la setmana passada, en l’acte El temps perdut als camps de refugiats la coordinadora de voluntariat de l’entitat, Pascale Mertens, i la cap del departament legal del camp de Samos (Grècia), Beatrice Chioccioli, van demanat l’obertura de corredors humanitaris que garanteixin l’acollida de les persones demandants d’asil a la Unió Europea.

“Jo no volia anar a Lesbos perquè era el focus mediàtic i quan vaig arribar a Samos [una altra illa grega al cotat de la costa turca] vaig veure que la situació era molt forta”, va explicar Chioccioli, que adverteix que aquell camp té capacitat per a 650 places oficials però hi ha registrades més de 7.000 persones, una xifra inexacta perquè els camp creix amb tendes i construccions improvisades al voltant del nucli reconegut oficialment.

La jungla, la part extraoficial, no té tantes restriccions com la part oficial i això té avantatges però també inconvenients. “Hi ha organitzacions que han demanat tenir-hi accés per ajudar la gent que és fora de la zona oficial”, va explicar Chioccioli, que a la seva esquena porta imatges complicades com la de les pasteres intentant arribar a una costa escarpada –la via segura és per l’oest però no totes hi arriben– o la cruesa de només poder fer la bugada un cop cada cinc o sis mesos.

En la seva estada va veure que moltes persones arribaven amb l’aspiració de retrobar-se amb els seus familiars que havien accedit a Europa però, per fer-ho, els calia fer un trajecte de prop de quatre dies a Turquia des d’Izmir per després agafar uns vaixells de goma que els portarien al camp, amb un recorregut al mar d’entre vuit i nou hores. Alhora, generalment queden atrapades al camp entre un any i un any i mig, amb la dificultat de fer la tramitació de l’asil.

Chioccioli va treballar al camp al Samos Legal Centre, on assessoraven les persones demandants d’asil per preparar-se per a l’entrevista i també buscaven les opcions legals d’agilitzar el tràmit, com ara per a dones embarassades i altres persones vulnerables. Això suposa acollir-se a l’article 3 de la Convenció Europea dels Drets Humans, una petita escletxa que a ulls de Chioccioli esdevé una victòria en un marc de desesperança per a totes les persones que es troben atrapades a Samos i a altres camps.

A prop de Samos hi ha altres camps també en illes que es troben a prop de la costa turca com Kos, amb 5.000 persones, i Lesbos, que supera les 20.000 tot i que la capacitat oficial és de 6.000. Tot i l’impacte mediàtic de Lesbos, Chioccioli va explicar que és el camp amb més serveis, precisament per la força mediàtica i també perquè és el que més persones acull. El problema és que a tota Europa hi ha camps informals que no tenen presència ni possibilitats de seguiment diari de la situació.

Entre les mancances més importants dels camps, va explicar Chioccioli, hi ha la manca d’un seguiment educatiu real per als infants, amb només algunes iniciatives informals que no poden garantir cap certificat educatiu. Per això Refugees Welcome fa una crida per garantir les vies segures de migració i insta els estats a complir els compromisos d’acollida, úniques formes de desbloquejar la situació als camps de refugiats de l’est de l’Europa mediterrània.

Mertens, per la seva banda, va emmarcar la problemàtica en un món en què una de cada 100 persones ha migrat, amb 79,5 milions de persones desplaçades, 26 milions de les quals són refugiades, principalment de Síria, Veneçuela, Afganistan, Sudan del Sud i Myanmar; segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Mertens va fer una crida per crear una cultura de benvinguda que permeti una acollida real i forci els governs a reubicar les persones nouvingudes entre els països de la Unió Europea i reassentar les que hores d’ara encara no han trepitjat territori europeu.

Aquestes xifres i realitats són especialment rellevants aquestes setmanes ja que el passat dia 10 es va commemorar el dia internacional dels drets humans, amb un programa que ha portat activitats com la presentació d’un llibre de l’investigador Miguel Pajares sobre els refugiats climàtics o la instal·lació d’una tanca com la de Melilla a la rambla del Celler. Demà, en el marc d’aquest programa, Refugees Welcome organitza una nova xerrada:El viatge de Mamadou. El proper dilluns, a més, és el dia internacional de les persones migrants.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article