Josep Maria Martí Rigau: “La CUP té uns paràmetres i mecanismes de partit que costen d’entendre”

per Miquel Margalef

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Martí Rigau i Shirka Sinche presidint la xerrada organitzada per l'ANC. Foto: Miquel Margalef

“L’any 2029 l’estat espanyol es dissoldrà, tot i que esperem que sigui abans”, així va acabar la xerrada Josep Maria Martí Rigau a la Sala Polivalent de la Casa de Cultura. El periodista va fer servir aquesta premonició extreta del llibre “La matemàtica de la història” d’Alexandre Deulofeu, un matemàtic que als anys 50 va descobrir una fórmula a través de la qual podia predir el futur. El principi precís i les premonicions, que van ser escrites als anys 50, ja preveien que la URSS es dissoldria i que Alemanya es reunificaria i dominaria Europa econòmicament cap als anys 2000. Tenint en compte que aquestes prediccions van ser escrites l’any 1945, la fórmula sembla que funciona.

Amb aquest toc d’humor Rigau va concloure una xerrada, organitzada per l'Assamblea Nacional Catalana de Sant Cugat, que va estar marcada per l’anàlisi de la situació política catalana després de l’assemblea de la CUP i sobretot pel que últimament s’està denominat PressingCUP – una pressió mediàtica-política perquè la candidatura independentista faci president al Mas. El periodista va recordar que l’enderrocament actual de les dues llistes independentistes és culpa de l’aritmètica actual. “Manuel García-Margallo va fer molt bé la seva feina, ja que molts dels vots emesos fora de l’estat no van arribar a temps per ser comptabilitzats i haurien augmentat dos escons a Junts Pel Sí”, explicava indignat Rigau.

L’il·lustre santcugatenc va argumentar que part de la culpa de l’enderrocament de les posicions la té el partit encapçalat per Antonio Baños ja que creu que Junts pel Sí ha mogut fitxa amb l’oferta de la presidència coral i la qüestió de confiança. “La CUP és víctima de les seves bases i de la seva campanya electoral”. Va voler recordar que 434 persones cupaires van votar a favor de la investidura de Mas en l’assembla del passat diumenge 29 de novembre i que això genera un debat intern important. “Tenen una crisi interna i un debat intern molt fort i quan hi ha debat vol dir que alguna cosa pot canviar”. Tot i això va voler insistir que la lògica que s’ha aplicat als partits polítics actuals no funciona amb la CUP ja que ells tenen uns paràmetres i mecanismes que són complicats d’entendre i que difereixen dels antics.  

La majoria independentista històrica al Parlament, el fet que la majoria silenciosa no existeixi i el debat intern de la CUP van fer que Rigau es mostrés optimista de cara al futur. “El procés anava molt ràpid i ara mateix està en fase de baixada però estic convençut que hi haurà acord abans del 10 gener -data límit en la que es pot investir un president de la Generalitat-”. El periodista està convençut que sigui qui sigui el president el procés ha d’acabar forçosament amb un pacte amb l’estat perquè així la comunitat internacional ho avalarà.

Per acabar Rigau també va voler fer un crit a l’esperança en vers el món i Europa: “Catalunya té amics però de moment estan callats perquè volen que primer pactem amb l’Estat”. Va recordar que s’han de fer tots els passos i aquests han de ser tranquils i va emfatitzar que la DUI (Declaració Unilateral d’Independència) no és un recurs vàlid. Respecte les pressions estatals no es va mostrar sorprès i va anunciar que seguiran igual sinó és que hi ha un canvi de poders a al govern central.

Rigau va explicar, abans de començar la xerrada, que justament ahir, 30 de novembre, havia firmat la fi del seu contracte l’aboral amb TV3. Després de més de 30 anys sent la veu al Parlament per part de TV3, el santcugatenc s’ha vist obligat a prejubilar-se a causa de l’ERO que pateix la corporació. Com que s’havia que una vinculació tan directa amb l’ANC, organitzadora de l’acte, provocaria problemes ha decidit posposar la xerrada fins el dia que ja no tingués cap vinculació amb la televisió pública catalana.  

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article