L’acumulació de pagaments d’impostos a final d’any marca l’Audiència pública

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Xavier Palahí (arxiu)

En forma de pregunta presentada per la veïna Eva Lafuente, els impostos han esdevingut el centre d’una Audiència pública telemàtica en què només hi ha hagut dues qüestions: aquesta i una referent a la retirada del suport municipal a la Biennal d’Art Contemporani de Catalunya. La veïna ha mostrat el seu desacord amb les conseqüències de l’ajornament del cobrament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) arran de la COVID-19, ja que en quatre mesos han cobrat tres trimestres perquè tot el pagament es produís dins de l’any 2020.

Lafuente ha explicat que ha traslladat aquesta queixa al Síndic de Greuges de Catalunya, que, alhora, ha traslladat aquesta qüestió a l’Ajuntament de Sant Cugat. Segons la veïna no només es tracta de l’acumulació de pagaments a final d’any, ajuntant-se al tribut metropolità, sinó també la manca d’informació dels calendaris de pagament.

El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ha respost que en el moment que es va decidir ajornar el cobrament d’alguns impostos es va forçar l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació a preparar un nou calendari de pagament que, sí o sí, havia d’acabar al desembre, amb l’exercici fiscal. Segons el tinent d’alcaldia, entre els rebuts consecutius ha d’haver-hi un període de dos mesos, un condicionant que Lafuente denuncia que no s’ha complit. “L'administració no pot condonar ni bonificar impostos i el nou calendari es va publicar al BOP i al portal de transparència”.

Soler diu que la Sindicatura de Comptes ha contactat amb l’Ajuntament per recopilar informació del cas però que no ha fet cap petició concreta, simplement ha plantejat la petició en els mateixos termes que ho ha fet la veïna. “No ha dit que hi hagi una mala praxi en aquest sentit”, ha respost el tinent d’alcaldia, “l’Ajuntament ha posat un seguit de programes, projectes i un pla de mesures per a totes aquelles persones que hagin tingut algun problema per afrontar aquests pagaments”.

Diu que alguns dels suports es publicaran al primer trimestre del 2021 i que els canvis de base als impostos i taxes depenen de les ordenances fiscals, aprovades inicialment a l’octubre i que està previst que s’aprovin definitivament en un Ple extraordinari que se celebrarà la setmana vinent. “Hem previst una congelació de tributs, impostos i taxes tal com hem anat anunciant”, defensa, “si en l’aprovació de les del 2020 haguéssim sabut que se’ns vindria una pandèmia a sobre, hauríem actuat diferent”.

Lafuente també ha interpel·lat els grups de l’oposició perquè es posicionessin al respecte. Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, ha respost que el seu grup polític no està d’acord amb l’acumulació de pagaments i que han proposat un allargament del pagament al 2021. També demana una moderació de la càrrega fiscal. Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, per la seva banda, denuncia que el govern ha fet servir un llenguatge ambigu que ha donat lloc a la confusió, com parlar de congelació tot i que el cobrament s’havia de realitzar igualment a final d’any.

Una Biennal d’Art Contemporani Català sense suport municipal

Un cop conegut que la Biennal d’Art Contemporani Català, coorganitzada per la galeria santcugatenca Canals, visitarà la ciutat de la mà de Cal Gerrer, una pregunta de la ciutadania sobre la retriada del suport de l’Ajuntament a aquest projecte ha marcat la segona part de l’Audiència pública d’aquest dilluns.

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha repetit els motius que ha argumentat l’Ajuntament des que va decidir no fer suport a la mostra: que la consideraven obsoleta i que es podia treballar un nou projecte capitanejat per l’Ajuntament. La tinenta d’alcaldia assegura que el galerista va rebutjar capitanejar aquesta nova proposta i ha deixat anar que han rebut crítiques d’artistes per mala praxi en la biennal.

Com que l’Audiència pública era telemàtica, el galerista no ha pogut respondre en directe però sí ho ha fet al Twitter, tot dient que Madrona intenta desacreditar-lo i, fent-ho, es desacredita a ella i a l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article