Un Ple de cultura tradicional

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos Jordi Pascual i Lali Puig

CONTRACRÒNICA. Com un regal de Nadal, la cultura tradicional marxa de vacances amb l’aprovació inicial de dos plans. Un, el més important, el Pla Estratègic de Cultura Popular i Tradicional que ha de servir per preveure les accions a fer durant els propers anys per consolidar les entitats que fan possible l’expressió tradicional catalana a la ciutat. L’altre, menys ambiciós, un Protocol dels Gegants.

Però el mateix Ple ha tingut l’altra cara de la moneda; la desesperació de l’Esbart davant el no cobrament del conveni, el que podria portar-los a tancar les portes del seu local abans d’acabar l’any. Aquesta advertència ha tingut forma de comunicat unes poques hores abans de la sessió plenària i ha acabat tenint cabuda en aquesta a través d’una pregunta de Josep Maria Vallès, regidor de Junts per Sant Cugat.

Així, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha tingut bona cosa de feina. En primer lloc, ha hagut d’explicar un pla iniciat pel govern anterior i que veu la llum després d’una diagnosi de la mà d’una vintena d’entitats de cultura popular. El document parla d’entre 25 i 30 entitats que mobilitzen unes 1.500 persones tot i que en roda de premsa Madrona va ser generosa dient que són prop d’una trentena d’entitats i de 2.000 persones. Sigui com sigui, aquest és un pla que la tinenta d’alcaldia defensa com un document en evolució constant amb una anàlisi de la situació i la fixació d’objectius.

El pla es marca els següents projectes: l’aprovació del pla, la creació d’un centre de cultura popular, la consolidació dels protocols específics de les festes, l’impuls del programa de suport a les entitats, l’activació de la taula de participació de la cultura popular i tradicional, la promoció d’un programa d’acollida per atreure nous públics, garantir una cultura respectuosa amb l’entorn, fer un reglament d’ús del carrer com a espai de festa, fer un programa de recerca i vincular l’escola a les entitats.

Tot i les bones paraules, Vallès li ha criticat que no s’ha tingut en compte l’oposició durant el procés de redacció i també ha assegurat que caldria fer una nova ronda de contactes amb les entitats abans de procedir a l’aprovació. Segons Madrona, els mesos de pandèmia han servit per introduir les darreres aportacions de les entitats i, per tant, el document està actualitzat i ara aprovat inicialment, obrint així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions. Però aquesta crítica li ha costat al govern haver d’aprovar un pla ambiciós amb l’abstenció de l’oposició en bloc.

El segon dels afers que ha hagut d’afrontar Madrona ha estat, potser, més senzill. Presentar un protocol que contempla els orígens, el caràcter identitari, la titularitat i la cura, l’ús, les activitats en què participen i els elements que han de lluir els gegants pot sonar fàcil però ha topat amb una crítica, la de Ciutadans. Els taronja veuen malament que les dues figures, de propietat municipal tot i que al servei dels Geganters, apareguin en les mobilitzacions independentistes de l’11 de setembre. I això, ha suposat la seva abstenció. La tinenta d’alcaldia ha advertit, però, que els Geganters només tenen l’obligació de comunicar les sortides així que són lliures de portar el Joan i la Marieta a defensar la República Catalana.

El darrer afer, en el temps de descompte de la sessió plenària, és força més delicat perquè, a diferència dels plans i protocols, que sempre parlen a futur, tracta un afer urgent; el d’una entitat ofegada per la pandèmia i que necessita els diners municipals, que, diuen, representa un 13% del pressupost de l’Esbart però que esdevé essencial i més en un any com aquest. “L'Esbart Sant Cugat està ara mateix en una situació crítica, sense resposta concreta del govern municipal i amb un deute acumulat que no pot assumir amb el seu funcionament ordinari”, adverteixen en un comunicat.

“Tot i el compromís de l'Ajuntament de mantenir el conveni anual amb l'Esbart a hores d'ara no hi ha cap concreció cosa que ens fa pensar que no arribarà abans de tancar l'any i davant la incertesa no podem seguir acumulant més deute”, expliquen des de l’entitat, “malgrat l'enorme davallada d'usuaris i d'ingressos hem fet un esforç ingent per mantenir-nos i ens n’hem sortit, de moment. Però amb tot, i encara que sembli mentida, l'escull més gran que ens hem trobat és un conveni acordat i pactat des de fa anys”.

L’Esbart demana el pagament del conveni perquè, diuen, fa gairebé un any que no poden pagar el lloguer del local. Aquesta és la urgència que ha transmès Vallès a la seva pregunta al Ple, resposta per Madrona tot dient que abans de final d’any s’aprovarà el pagament d’aquest i altres convenis pendents, que s’han hagut de retardar, ha explicat, per la correcció d’un error al pressupost que impedia fer-lo efectiu. El tràmit de la correcció, que havia de tenir exposició pública, ha retardat el procés. La celeritat en l’aplicació de la resposta de la tinenta d’alcaldia és determinant per a l’entitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article