El Consell Metropolità aprova el tribut metropolità del 2021 amb el vot contrari dels tres consellers santcugatencs

per Clara Ontañón

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Txus Cruz

El Consell Metropolità, celebrat aquest dimarts al migdia, ha aprovat definitivament congelar el tribut metropolità per al 2021 amb el vot en contra dels tres representants de Sant Cugat que han trencat la unitat de govern: l’alcaldessa Mireia Ingla (ERC-AM), Cristina Paraira i Joan Puigdomènech (Junts per Catalunya). Pel que fa als dos últims consellers el seu vot ha estat negatiu mantenint el criteri en l’aprovació inicial on van assegurar que no s’han corregit les principals mancances del càlcul del tribut.

La proposta ha estat aprovada pels grups de govern (PSC, En Comú Guanyem, ERC-AM i Junts per Catalunya), amb una abstenció d’Acord i Compromís per Torrelles i la resta en contra. L’ordenança preveu la congelació del tribut metropolità tenint en compte la situació econòmica –mantenint el tipus impositiu en un 0,168%– en lloc de pujar-lo un 5% com es va fer l’any passat. També s’ha anunciat que l’AMB demanarà un crèdit per fer les inversions previstes i treballarà una proposta de subvencions fiscals per a totes les persones no exemptes de l’impost que tinguin dificultats per afrontar-lo.

Sobre les al·legacions presentades pels diferents representants del Consell (incloent les de Sant Cugat, nascudes de la taula de diàleg), el vicepresident executiu i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón (PSC), ha explicat que no se n'ha acceptat cap: “És molt difícil parlar sobre coses que hem de fer en el futur si som incapaços d’assumir que tots hem d’aportar la nostra part. Això és el que representa el tribut metropolità i val més defensar-lo amb les seves imperfeccions, perquè el seu objectiu és crear ocupació”.  

Balmón s’ha dirigit als grups que han votat en contra del tribut: “Tots aquells que dieu que es tracta d’una gran pressió fiscal, estem parlant que a mi, per exemple, em costa un euro al mes i l’increment és de 5 cèntims”, ha afegit dient que les al·legacions que han proposat els grups no ofereixen solucions, “no concreten una partida per a un canvi i un increment. Una al·legació deia que directament no s’havia de cobrar el tribut, però alhora mantenir els mateixos serveis, cosa que és inviable”.

L’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve (Junts), ha explicat que tot i el vot negatiu de Puigdomènech i Paraira el grup dona suport a l’aprovació de l’ordenança fiscal: “El nostre vot serà evidentment favorable i hem fet arribar una proposta de vot diferenciada en el punt sobre el tribut metropolità per mantenir el criteri que s’ha anat fent a l’aprovació inicial”. Esteve ha celebrat les mesures preses per l’AMB.

L’alcaldessa de Corbera de Llobregat, Montserrat Febrero (ERC-AM), ha comunicat que el seu grup es posiciona a favor de l’aprovació del Tribut amb l’excepció de l’alcaldessa de Sant Cugat Mireia Ingla, però no ha explicat per quin motiu. L’alcalde del Papiol, Joan Borràs (ERC), ha manifestat la voluntat de seguir amb l’acord aprovat el passat juliol de 2020: “Hem de seguir per aquest camí, contemplant alternatives en el sistema impositiu i explorar altres possibilitats que garanteixin la capacitat d’ingrés i la prestació de serveis”.

Des d'En Comú Guanyem, l’alcalde del Baix Llobregat, Lluis Mijoler, ha demanat sumar esforços per garantir un sistema fiscal just i equitatiu. També ha reconegut que una part de les al·legacions feien referència al fet que ha d’haver-hi un millor diàleg entre l’oposició i el govern. Per la seva banda, del grup del PSC, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha subratllat la necessitat d’una fiscalitat per l’AMB: “L’homogeneïtzació i el tractament per igual pels 36 municipis resol determinades decisions que s’havien pres l’any anterior”.

En l’aprovació inicial del passat novembre el grup Acord i Compromís per Torrelles, representat per Ignasi Llorente, hi havia votat en contra. Aquest matí, però, ha canviat el vot per una abstenció i ha subratllat la importància d’un pla de sostenibilitat que es preveu tirar endavant: “Creiem que aquests pressupostos són importants i en facilitarem la tramitació”.

La resta de grups han votat en contra. Des d’Ara Decidim Ripollet, l’alcalde José María Osuna, ha lamentat que no hi hagi hagut un diàleg entre govern i oposició i que s’hagin desestimat les seves al·legacions en relació al tribut metropolità: “Volem poder explorar i ampliar ajudes a determinats col·lectius i crear una comissió d’estudi sobre alguna modificació legislativa de l’AMB per tal de permetre desvincular el tribut de l’IBI”.

El popular Miguel Jurado Tejeda ha criticat l’existència de l’impost: “És un abús desproporcionat de les tarifes fiscals que ja ha generat una revolta de veïns dels municipis de la segona corona metropolitana”. En la mateixa línia Marilén Barceló, representant de Ciutadans, demana que si no s’accepta eliminar l’impost, s’hauria de rebaixar: “Cal tornar als valors de la zona 1 del 2018 i per a la zona 2 el valor del 2019, i calcular la base de l’impost sobre la renda i no sobre el valor cadastral”. Marilén ha afegit que és un impost injust: “No garanteix la igualtat d’oportunitats en el conjunt de l’àrea metropolitana”. Ha afegit que “quan un s’equivoca, hauria de disculpar-se i després retornar els diners”.

Eva Parera, representant de Barcelona pel Canvi, ha remarcat que és un tribut mal dissenyat: “Les bonificacions que s’han contemplat són irrellevants i amb l’agreujant de la crisi econòmica que està per venir és més injust encara”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article