L’EMD aprova inicialment el pressupost del 2021 amb dubtes per una partida d’assessoria a la secretaria-intervenció

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

L’abstenció de la vocal del PSC, Susanna Casta, ha estat determinant per fer l’aprovació inicial del pressupost del 2021 de l’EMD de Valldoreix. Amb la resta de l’oposició en contra i, per tant, amb un empat entre vots favorables i contraris, el vot de qualitat del president, Josep Puig, ha permès tirar endavant una proposta de 10,4 milions d’euros. Però l’oposició té dubtes per una partida d’assessorament a la secretaria i a la intervenció per un valor de 18.150 euros.

Aquesta partida ha de servir per fer front a la jubilació de l’actual secretària-interventora. Segons explica la vocal de Recursos Humans, Susana Herrada, no s’ha aconseguit cap persona interessada en la convocatòria d’una comissió de servei. “És complicat perquè per tenir plaça en propietat has de tenir oposició de l’Estat guanyada i guanyar també la nostra convocatòria, que no pot ser quan vulguis, o esperar a que l’Estat convoqui teòricament al novembre, i així entrar a principis del 2022”, argumenta la vocal.

És a dir, Maria Josep Tuyà, que hores d’ara és funcionària a l’EMD serà nomenada el dimecres de la setmana vinent, substituirà la secretària-interventora. Per ajudar-la en aquesta tasca, es contractarà una assessora. La vocal d’Economia, Elena Degollada, ha explicat que fins ara no s’ha aconseguit cap persona interessada per assumir la secretaria-intervenció perquè la comissió de serveis no permet tenir una plaça en propietat i això fa enrere les persones interessades.

El problema és que la partida prevista per a l’assessoria de la secretaria i la intervenció havia tingut el nom d’“assessoria judicial i de presidència” abans de tenir la proposta pressupostària definitiva, el que l’oposició va rebre amb recel perquè no quedava clar si la finalitat era substituir la secretària-interventora de forma interina o esdevenir un càrrec de confiança al servei del president Puig. “Demano que aquesta partida s’utilitzi per a la secretària-interventora i no per a un altre ús”, ha dit Casta, reconeixent que la seva abstenció permet tirar endavant el pressupost, “però ens han d’estimar una mica més i tenir en compte les coses que aprovem en les mocions”.

El cap de l’oposició, Lluc Cahís, d’ERC-MES, ha parlat de “dubtes” al voltant d’aquesta partida com un dels motius per votar en contra de la proposta pressupostària. També Ferran Margineda, de la CUP-PC, ha dit que hi ha dubtes sobre com es farà la substitució alhora que ha criticat que arribar a una situació així és mostra de la “desídia a nivell organitzatiu de l’EMD” i de la no previsió de les baixes. Anna Cano, vocal de Ciutadans, també ha votat en contra però no ha fet referència a aquesta partida. Simplement ha dit que presentarà al·legacions.

Aquest ha estat el darrer Ple de l’any però també el darrer de la vida professional de l’actual secretària-interventora, Imma Foraster, que s’ha acomiadat al final de la sessió dient que si aproven la plaça abans del 10 de febrer perquè sigui convocada per la Generalitat, segur que hi haurà persones interessades sense haver d’esperar molts mesos. Més enllà del tràmit, Foraster ha posat en valor les persones que han treballat amb ella durant els darrers 17 anys a l’EMD i ha animat els representants polítics a seguir treballant per Valldoreix.

Les inversions previstes i la possible ampliació del pressupost

Com va explicar Degollada en l’Audiència pública de presentació del pressupost, els comptes del 2021 són de 10.442.724,44 euros (la xifra ha canviat a l'alça respecte a l'Audiència pública) i permetran impulsar diverses inversions tot i que, per la durada de la tramitació, segurament no es podran encabir els projectes més grans i rellevants de la vila com ara la urbanització de l’avinguda Baixador, la millora urbana de la Colònia Montserrat o l’arranjament de l’aparcament de Can Cadena.

A l’Audiència va fer un primer apunt de les primeres inversions possibles, que en la sessió plenària d’aquest dimecres ha ampliar i concretat amb xifres. La més elevada és la de les obres a la xarxa de clavegueram per la construcció de la Santa Clara International School, que, com va explicar aquest diari, està marcada per un conveni per pagar-la a mitges entre l’EMD i l’escola però l’administració valldoreixenca haurà d’avançar diners. Ara es preveu una partida de 413.324,61 euros.

Al darrere d’aquesta hi ha altres partides com 370.000 euros per fer un pont al carrer Canari, 220.000 euros per iniciar la primera fase del pla d’enllumenat –aprovat definitivament en la mateixa sessió plenària–, 92.602,46 euros per al subministrament elèctric a l’accés al camp de futbol i 45.000 euros per a l’ampliació de l’edifici de correus, entre d’altres. Pots veure el conjunt d’inversions previstes a continuació:

El pressupost, a més, podrà créixer considerablement gràcies al desbloqueig del romanent de tresoreria acumulat permès per l’Estat en motiu de la COVID-19. A falta de liquidar l’exercici vigent, Degollada preveu que es puguin aconseguir entre 4,5 i 5 milions d’euros extra. Són diners que s’hauran d’incorporar via modificacions pressupostàries durant l’exercici vinent un cop estigui aprovat definitivament el pressupost.

Discrepàncies polítiques

Més enllà del debat per la plaça d’assessoria a la secretaria-intervenció, les dificultats del govern valldoreixenc per aconseguir tirar endavant el pressupost també té motius polítics. Cahís ha explicat que ERC-MES considera que el pressupost és poc ambiciós i que cal afrontar grans debats de la vila com la creació de la centralitat i fomentar l’habitatge social així com donar resposta a problemàtiques enquistades com el conflicte urbanístic de la Colònia Montserrat.

Margineda ha dit que la CUP-PC considera que el pressupost podria incorporar mesures com reforçar la tarifació social o destinar diners per aplicar diverses de les mocions aprovades a instància de l’oposició. Al mateix Ple s’ha vist clarament un exemples d’aquesta preocupació ja que s’ha aprovat –amb el vot favorable del govern i l’abstenció de Ciutadans– la pròrroga del contracte d’energia a través de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) amb Endesa, fent cas omís a la moció de la CUP-PC aprovada per unanimitat a l’octubre del 2019 per deixar de banda l’acord amb l’ACM i iniciar una licitació que tingués en compte la contractació d’energia neta.

Cano, en nom de Ciutadans, ha dit que no comparteixen els números i que presentaran al·legacions, mentre Casta, tot i haver permès l’aprovació inicial amb la seva abstenció, ha explica que també hi ha marge de millora com ara amb la dedicació de més despesa a partides socials. Sabent els posicionaments de l’oposició, Degollada ha explicat que s’havien fet reunions de treball prèvies per evitar la presentació d’al·legacions i poder definir conjuntament el pressupost. La resta de grups han reconegut el talant dialogant de la vocal d’Economia.

Fe d'errates: En la primera versió d'aquest article s'indicava que Tuyà assumiria la plaça d'assessora però realment serà nomenada secretària-interventora de forma interina.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article