Américo Ologaray: “Tenim el repte de recuperar totes les persones que en algun moment es van interessar per Podem”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Cercle de Podem de Sant Cugat pretén iniciar una nova empenta després d’implantar el nou model organitzatiu acordat a l’assemblea estatal de Podemos. Aquest pas ha suposat constituir de nou el Cercle i escollir un nou portaveu, Américo Ologaray, que anys enrere havia estat militant del PSC, regidor a Sant Boi al primer mandat democràtic i gerent del Consell Comarcal. En les darreres municipals es va presentar com a suplent a la llista de Sant Cugat en Comú. També és conegut per la seva vessant esportiva, especialment per haver entrenat el Club Rugby Carboners de Terrassa.

El nou Cercle de Podem es marca l’objectiu de créixer en nombre de militants i, mantenint-se com a partits independents, sumar esforços en els comicis en què Podem i Comuns comparteixin candidatura, com el cas de les properes eleccions catalanes amb En Comú Podem. Ologaray va concedir a elCugatenc la primera entrevista després del seu nomenament just abans de les vacances de Nadal.

Per què vas decidir presentar-te com a portaveu?

– Participo en Podem des de la seva creació. És un partit que va tenir molta força participativa en els seus inicis però és cert que la gent sortia de les assemblees dubtant de la seva utilitat. Ara estem en una nova etapa amb un nou model organitzatiu que intenta que les persones prenguin un compromís més ferm. Mantenim l’esperit assembleari i participatiu però en alguns aspectes ens apropem una mica més a la resta de partits.

M’hi vaig presentar perquè és un moment important. Vaig viure la transició i m’hi vaig implicar políticament a la Federació Socialista. Fins i tot vaig esdevenir regidor a Sant Boi en el primer ajuntament democràtic quan ens vam unificar en el PSC. En el meu temps al PSC vaig estar a Esquerra Socialista però va arribar un moment en què vaig veure que el partit no es podia canviar des de dins. Des de llavors, abans del naixement de Podem, vaig participar en mobilitzacions però a cap partit.

En la teva etapa com a gerent del Consell Comarcal, et van imputar i absoldre per l’endoll de Pedrafita a Mercavallès. El delicte de nomenament il·legal va prescriure. També vas explicar a la premsa que, quan et vas queixar de la gestió al Consell Comarcal en aquest afer, et van convidar a marxar.

– Hi havia un delicte, el de nomenament il·legal, que va prescriure i l’altre, el de prevaricació, que va estar absolt. Vaig estar dos anys al Consell Comarcal i vaig marxar precisament perquè no m’agradava com es gestionava tot plegat. Va ser molt desagradable perquè jo no tenia res a veure amb això. Però si toquem el meu passat també trobem coses menys desagradables com quan l’Ajuntament de Terrassa (amb Pere Navarro) va ser premiat per la gestió en recursos humans, quan jo era director d’àmbit de recursos humans. Tinc un bloc on recullo molts dels aprenentatges en gestió pública.

Quin vincle tens i ha de tenir Podem amb els Comuns?

– Podem defensa Espanya com un estat plurinacional. Els Comuns també i per això es va apostar per una confluència a nivell estatal. A més, la dreta fa una ofensiva molt forta perquè per primera vegada hi ha un govern de coalició amb un partit incòmode a l’Estat. Però que Podem sigui al govern no és suficient. Ha d’haver una pressió social des de la militància.

Moltes persones tenen una doble militància i a les municipals hi va haver dues llistes tot i que hi havia gent amb doble militància tant a la llista de Sant Cugat en Comú com a la de Podem. Jo vaig ser a la de Sant Cugat en Comú. Va anar com va anar i malauradament cap de les dues candidatures va obtenir representació.

I a nivell local, d’ara endavant com serà la relació entre el Cercle i Sant Cugat en Comú?

– Treballem conjuntament quan hi ha eleccions en què ens presentem junts i hem de negociar-ho per a les municipals però cada partit conserva la seva personalitat. Els que estem a Podem creiem en un projecte a nivell de l’Estat. Tenim molts punts de coincidència i s’ha de treballar sense perdre la nostra personalitat.

Que en el vostre cas, a nivell local, és el Cercle.

– Sí. El nostre primer objectiu és tenir un Cercle fort i protagonista de la vida municipal. Necessitem una estructura el suficientment forta per ser visibles a la política municipal. La gent ha de veure que som una formació útil, que es preocupa pels seus problemes i té incidència en l’agenda política. No sempre ha estat així.

Quins canvis suposa això a nivell local?

– Necessitem militants que s’impliquin en l’organització. També hem de vestir una estructura de Cercle i territorial potents. De moment tenim una estructura mínima. Ens marquem el repte de recuperar totes les persones que en algun moment es van interessar per Podem i que s’han apartat gradualment. Hem d’arribar a més gent a través de la nostra acció política.

Fins ara no teníeu aquesta estructura mínima al Cercle?

– Va anar morint a poc a poc. Hem de mirar cap al futur aprenent de la història. Ara tenim una nova organització per treballar fort.

Quin és l’aprenentatge?

– Que hem de fer assemblees efectives i que hem de tenir un pla d’acció revisable i amb capacitat de participació de la militància. Hem de ser transparents i accessibles. L’organització ha de recollir el màxim possible la sensibilitat de la seva pròpia militància i de la gent del carrer. Evidentment, pensem especialment en la gent més vulnerable.

El que va ser el vostre candidat a les darreres municipals, Gabriel Jover, segueix implicat?

– Desconec la seva situació però no és al consell de coordinació del Cercle.

Als inicis de Podem, a Sant Cugat va arribar a haver tres cercles: Sant Cugat, la Floresta i Mira-sol. Què ha passat perquè ara només en tinguem un?

– És una qüestió general al partit. Ens ha faltat una estructura organitzativa capaç d’orientar. Si les assemblees no concreten accions, al final es dilueixen. A les primeres assembles a Torreblanca venia molta gent però sortíem amb la sensació de no haver concretat res. A la transició i al 15M ens va passar alguna cosa semblant. Hi havia molta empenta però faltava concreció.

El 15M s’ha transformat en la Marea Blanca, el moviment pensionista...

– Però els moviments sectorials neixen i moren tot sovint. Un partit polític ha de persistir i ha de tenir una estructura forta.

Heu començat a definir les línies polítiques a nivell local?

– Ho estem treballant. Tenim idees de coses a fer. Hem de parlar amb les persones afectades per definir-les bé.

Fem un petit repàs d’alguns dels grans temes de ciutat. La problemàtica de l’habitatge.

– La preocupació ciutadana, segons les dades de l’Ajuntament, ha pujat 10 punts. És un problema greu per la carestia. El govern municipal no està fent prou per defensar la gent. La nova llei de regulació del lloguer preveu unes mesures concretes. Hi ha algú encarregat de vigilar que els anuncis tenen el preu antic i l’actual? La llei obliga a fer-ho.

És una llei catalana, no una ordenança municipal.

– Però als municipis hi ha inspectors de consum que poden denunciar. L’Ajuntament no té una actitud bel·ligerant en aquest aspecte.

El mateix ens passa en l’afer sanitari. Tot i que no és competència municipal, l’Ajuntament no ha defensat la gent de Sant Cugat i ha acabat permetent el tancament dels consultoris. Això és greu tenint en compte que la conselleria és d’ERC i aquí forma part del tripartit. El mateix podem dir de la deixadesa per acabar el pas de la carretera de Rubí per sota de l’AP7.

Què et semblen les mesures municipals per la COVID-19?

– El motor públic ha posat diners i poder utilitzar els romanents de tresoreria ajuda. Ara bé, s’han de saber gastar bé. De fet, la llei de transparència obliga a explicar l’impacte dels diners que s’han gastat. Per exemple, el val de descompte al comerç local, que ha suposat una inversió de 600.000 euros, no s’hauria pogut fer discriminant perquè arribessin als comerços que més han sofert la crisi?

Només es podien acollir els comerços que havien tancat durant el primer estat d’alarma, amb menys de nou treballadors i podent beneficiar-se d’un màxim de 3.000 euros en aquesta campanya... Això ja és una forma de triar a qui van a parar els diners.

– Però no sé fins a quin punt han treballat seriosament la despesa que hi han destinat. Demanarem comptes per veure l’impacte.

Sobre medi ambient sempre hi ha el debat sobre la relació amb Collserola però ara també tenim la possible reobertura del Camp de Golf de Can Sant Joan. Què en peses?

– Realment és interessant que es pugui aprofitar el Camp de Golf per a un ús de parc públic. En terme d’eficiència, un golf és un espai molt gran per a un ús molt baix.

La seguretat ciutadana, especialment pels robatoris, és una altra de les grans preocupacions ciutadanes.

– La preocupació ha baixat perquè s’han pres algunes accions. Penso que s’han de tenir els mitjans necessaris per evitar tenir problemes amb aquest sentit. També es podria tenir una coordinació més eficient entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Però no podem desvincular aquest afer de la crisi econòmica que tenim. Hi ha gent amb dificultats que acaba caient en la delinqüència.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article