Sol i Aire: Veïnatge nadalenc davant la pandèmia

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida

L’aïllament derivat de les mesures de prevenció per la COVID-19 a un barri al mig de la muntanya podia ser un cop per a les persones que viuen soles o amb la família directa però lluny de la resta de familiars. Per això l’Associació de Veïns de Sol i Aire i el Grup d’Autoprotecció del barri han fet un esforç perquè cap veí tingués un sentiment de solitud no volguda durant les festes.

La gran novetat ha estat l’organització d’un concurs de guarniments de Nadal a les cases. Amb una crida a tot el veïnat, desenes de famílies han fet tot tipus de guarniments, des de betlems a boles i garlandes penjades a una alzina. El veïnat podia votar la decoració més maca a través de la bústia de la seu de l’associació veïnal. Dues membres de l’entitat, la Silvia Crespo i la Carolina Oliva, en van fer el recompte, que va donar el premi –una cistella de productes nadalens entregada pels infants del barri– a la casa de Mauri i Letícia.

“Ho hem fet pensant en les persones que tenien por de sortir però que podien mantenir el veïnatge decorant les seves llars”, explica Crespo, “ha tingut una molt bona acollida i hem vist més cases decorades que la resta d’anys”. L’avantatge de fer un concurs de guarniments és que l’únic contacte directe obligat era l’entrega del premi, mentre la resta es podia fer amb un passeig tranquil per Sol i Aire. “No vam dir el resultat fins que vam entregar la cistella a la família guanyadora i, de fet, aquest ha estat un dels temes més comentats entre el veïnat durant les festes”, es felicita la veïna.

La proposta s’ha acompanyat d’una acció solidària amb els infants de famílies sense recursos. El Grup d’Autoprotecció ha fomentat una recollida de joguines a la seva seu per destinar-les a la campanya de recollida de la Creu Roja. En total, explica Inma Oliva, membre del grup, es van recollir prop de 40 joguines entre el 27 i 28 de desembre tot i que alguns veïns es van sumar a la proposta més tard i van ser derivats directament a la Creu Roja. “No sabíem si ampliar les fronteres tindria bona acollida però ha estat un èxit”, explica Oliva.

El seu fill, Pau Mestre, fa anys que s’implica en la solidaritat nadalenca, dedicant part dels seus estalvis a comprar joguines que li haurien agradat d’infant i donar-les a la Creu Roja. Aquest any ha tingut la possibilitat d’entregar-les directament a la seu del Grup d’Autoprotecció després d’haver constatat que la pandèmia ha fet créixer la solidaritat ja que abans del Nadal el veïnat es va organitzar per fer front a les necessitats de persones vulnerables o aïllades que precisaven de suport per fer front a algunes necessitats bàsiques.

Alhora, el barri ha mantingut el reconeixement que anualment fa al personal d’Engrunes per la feina a Sol i Aire però aquesta vegada amb una significació especial per la pandèmia i pel treball extra ja que moltes persones van aprofitar el confinament per fer neteja a casa, incrementant-se així la presència de voluminosos al carrer. Així que enguany amb més motiu, les entitats de Sol i Aire han entregat lots nadalencs a la seu d’Engrunes en reconeixement de la seva tasca.

Més enllà d’aquestes activitats, també s’han dut a terme dues altres accions específiques pel Nadal. D’una banda, una veïna que treballa a una empresa farmacèutica ha facilitat proves per detectar la COVID-19 a preu de cost per al veïnat, afavorint així que la trobada de dues o tres bombolles de convivència es fes amb més garanties, tot i que moltes famílies han optat per no fer trobades. D’altra, també es va fer una trobada per fer cagar el tió on hi van acudir cinc infants, garantint les mesures de seguretat.

“Amb la pandèmia ens hem adonat que hem d’estar més pendents els uns dels altres i al barri cadascú ha aportat el que ha pogut”, posa en valor Inma Oliva. La presidenta de l’associació veïnal, Carolina Oliva, posa en valor l’acció comunitària del veïnat, tot sovint invisibilitzada darrere dels temes que habitualment apareixen als mitjans en relació al barri: l’autoprotecció davant dels incendis i la relació urbanística amb el parc natural.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article