El personal interí i laboral de l’Ajuntament demana esdevenir fix

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més de 100 persones s’han concentrat aquest migdia al davant de l’Ajuntament per demanar que es regularitzin els seus llocs de treball al consistori i als òrgans dependents sumant-se així a una crida feta a nivell estatal pel Grup estatal de temporals, una plataforma que agrupa treballadors públics en frau de llei. El personal interí i laboral municipal s’ha sumat a 39 altres ciutats d’arreu de l’Estat i ha demanat esdevenir fix després d’anys de dedicació fent feines estructurals i davant la possible celebració d’unes oposicions que podrien suposar acomiadaments massius del personal que actualment desenvolupa aquestes tasques.

“Reivindiquem la fixesa perquè hi ha una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que castiga l’Estat per no tenir un sistema per indemnitzar-nos en cas de quedar-nos sense feina, el que seria un acomiadament gratuït i lliure prohibit a la Unió Europea”, explica Biel Mas, tècnic de Protecció Civil afectat per aquesta situació, “l’Estatut Bàsic del Treballador Públic (EBEP, per les seves sigles en castellà) no contempla cap solució i creiem que s’ha d’aplicar la fixesa perquè s’ha de penalitzar l’infractor, en aquest cas, l’Estat espanyol i les administracions que en depenen”.

Els manifestants es consideren víctimes de la deixadesa de l’administració, que no ha convocat les places de la manera adequada durant dècades, fent que molts treballadors hagin restat durant fins a 25 anys a l’Ajuntament amb contractes que inicialment no havien de sobrepassar els tres anys de durada ni havien de servir per desenvolupar tasques estructurals. Mas explica que, des que el col·lectiu es va presentar al novembre, s’han mantingut reunions amb l’alcaldessa, Mireia Ingla, tot i que la solució no depèn només de l’Ajuntament.

La mobilització s’ha fet a 40 ciutats espanyoles precisament per instar al govern central, al Congrés i al Parlament Europeu a buscar una solució. Mentrestant, a Sant Cugat, ha nascut la secció sindical de la Intersindical Alternativa de Catalunya - Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya (IAC-CATAC), que ha fet pròpies les reivindicacions del Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau. “Les eleccions sindicals estaven previstes per a l’abril del 2020 i es van suspendre per la COVID-19”, explica Mas tot dient que IAC-CATAC no té representació, “es va reprendre un altre cop però un dels sindicats ho va paralitzar així que ara estudiem si podem demanar-les nosaltres”.

La protesta d’aquest dijous ha consistit en una concentració amb cartells del número d’anys que cada treballador porta en situació de frau. També han lluit una pancarta amb el lema “Aturem l’abús. Estabilitzem persones, no places. Solució = fixesa. 60% del personal en frau de llei”. Segons les dades recollides pel Col·lectiu, un 60% de la plantilla de l’Ajuntament es troba en aquesta situació, un percentatge que creix fins al 88,8% en l’Escola d’Art i Disseny, al 56% a l’Escola de Música i al 86,7% a les escoles bressol. Recorden que l’accés a una plaça d’interinatge també suposa un procés de selecció i una fiscalització de la feina que es realitza.

“Ens veiem en situació d’inferioritat perquè tampoc podem tenir promoció interna i això també afecta a l’organització, que no es pot nodrir de càrrecs amb més coneixement perquè no poden promocionar”, denunciava ara fa dos mesos a elCugatenc Irene Castro, membre del Col·lectiu, “en les reunions amb l’alcaldia el nostre advocat ha entregat informes i propostes per arribar a un acord i se’ns ha dit que s’estudiarien”.

La concentració ha servit per llegir el mateix manifest que ha protagonitzat les manifestacions de la resta de ciutats: “L’administració abusadora vol prescindir de nosaltres abans que es publiqui un nou EBEP, que estabilitzarà eines per compensar i, quan haguem cessat, no hi haurà a qui indemnitzar. En la seva fugida cap endavant, les administracions públiques estan fomentant i provocant l’acomiadament lliure i gratuït de centenars de milers de treballadores i treballadors públics, de manera encoberta, sota el nom de processos d’estabilització”.

Davant de tot això, demanen que es revisi cada relació temporal per si s’incorre en un abús de temporalitat, que s’estudiï cada plaça per determinar el seu caràcter estructural, que es mantinguin els llocs de feina mentre es faci la inspecció i que s’apliqui una regularització administrativa que permeti mantenir els llocs de treball. També insten el govern espanyol a tenir en compte una resolució del Parlament Europeu per lluitar contra el frau de contractació i l’abús de temporalitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article