Gabriel Rufián (ERC): "Anem a Madrid a fer política diplomàtica"

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gabriel Rufián. Foto: Jordi Pascual

 

El Museu de Cal Gerrer va acollir el 2 de desembre a les 19:30 un acte de campanya del 20D d'ERC. Hi van participar el cap de llista, Gabriel Rufián (amb qui elCugatenc va poder parlar, a continuació hi ha l'entrevista); la senadora Ester Capella; la candidata al Senat i portaveu del grup municipal d'ERC-MES, Mireia Ingla, i el candidat al Congrés i regidor en el Ple, Èric Gómez.

 

Davant de poc més d'una seixantena de persones, tots quatre van reivindicar el resultat del 27S com una victòria clara de l'independentisme i les eleccions del 20D com la possibilitat per defensar el “mandat democràtic”. Tot plegat, segons Gómez, sense renunciar a la matèria social.

 

L'acte venia marcat per la suspensió de la declaració de sobirania del Parlament per part del Tribunal Constitucional i per l'anunci de la Fiscalia de l'inici d'investigacions als ajuntaments municipis que havien aprovat donar suport a la mateixa, entre ells el de Sant Cugat per l'aprovació de la moció. Gómez es va declarar culpable de sedició si el motiu és haver votat a favor.

 

Durant la conversa que van mantenir tots quatre es va reflexionar sobre el que consideren mèrits de la immersió lingüística, l'abandonament del discurs antiespanyolista i la introducció del castellà en l'independentisme. “Súmate cabreja molta gent perquè exemplifica el seu fracàs”, argumentava Rufián.

 

D'esquerra a dreta: Mireia Ingla, Gabriel Rufián, Èric Gómez i Ester Capella. Foto: Jordi Pascual

 

Capella i Ingla, com a senadora i candidata, van defensar el paper d'ERC al Senat des d'un punt de vista pragmàtic: defensar els interessos dels catalans mentre no hi hagi una estructura estatal pròpia. Tots plegats van definir la seva feina post-20D com de diplomàcia.

 

El públic va encetar el tema gros: les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Els quatre van assegurar que ERC busca l'acord i que, com a part de la coalició, defensen la figura d'Artur Mas. Si el 20D van separats és, segons expliquen, perquè el plebiscit ja s'ha fet i a Madrid s'ha de convèncer des de la diversitat ideològica.

 

Rufián va atendre elCugatenc via telèfon quan estava camí de Sant Cugat. De la conversa es desprèn la següent entrevista.

 

Gabriel Rufián amb Èric Gómez en l'acte d'ERC a Cal Gerrer. Foto: Jordi Pascual

 

- Comencem amb la sentència del TC. Què s'ha de fer ara? Desobeir-la?

 

- No, jo no parlaria de desobediència. El que hem de fer és el que fem: obeir-nos a nosaltres mateixos cap a una nova legalitat, un nou estat de dret i una nova futura Constitució de la República Catalana. Al final la notícia és que no hi ha notícia. Amb Tribunal Constitucional presidit per un militant del PP, seria estrany que es respectés la voluntat de la gent. Ho qualifiquen de desafío, amenaza i de botón rojo. Són estranys constitucionalistes que se'n recorden de l'article 155 davant d'un referèndum però no el 47 davant dels desnonaments.

 

- Per tant, proposeu seguir fent via?

 

- I tant, l'Estat Espanyol no pararà. Utilitza les institucions contra la gent perquè a qui mana no li agrada que la gent hagi votat a Catalunya. Hem de deixar de tenir un estat en contra per tenir un estat propi.

 

- Quin sentit té presentar-se a unes eleccions espanyoles quan a Catalunya heu impulsat un procés de separació de la resta d'Espanya?

 

- Entenc la pregunta perquè en un estat plenament democràtic, no caldria perquè ja hem votat i hem guanyat. Estem davant d'un Estat Espanyol que no respecta el mandat popular. És un espai de poder enorme que, agradi més o menys, hem d'ocupar nosaltres. Sinó estaríem regalant el relat mediàtic, social i polític de Catalunya a algú altre. Per exemple, a Albert Rivera, que pràcticament dorm a un plató de televisió. Així que hem d'anar per dir a aquells que no respecten el mandat de la gent que han perdut i que els que sempre havíem perdut hem guanyat. Hem de dir que ja som una república independent.

 

- Què faran els diputats catalans a Madrid després d'aquest procés dels 18 mesos que tant s'ha parlat?

 

- Marxar. Nosaltres no anem a Madridper fer política parlamentària habitual. Farem política diplomàtica. Volem ser una mena de delegació diplomàtica de la futura República Catalana. El fet que la delegació marxi quan es proclami la independència em sembla una imatge molt potent a nivell internacional.

 

Rufián entre els caps del públic assistent en l'acte d'ERC a Cal Gerrer. Foto: Jordi Pascual

 

- Quan creus que hi haurà acord? O hi haurà eleccions avançades a Catalunya?

 

- No contemplem l'escenari de noves eleccions perquè entenem que aquí ja s'ha votat. Estem davant d'un moment extraordinari en què es negocia el futur govern de la futura república. Això comporta temps, generositat i pragmatisme per part de tothom. Seria estrany que gent tan diferent com de CDC i la CUP es posessin d'acord ràpidament. Ha d'haver menys soroll i més calma. Per a nosaltres no hi ha pla B. Trobarem l'acord.

 

- Dius que anireu a fer diplomàcia al Congrés però allà es parlen moltes altres coses. Quines propostes feu més enllà de l'independentisme?

 

- Ho hem fet sempre. Donem suport a qualsevol iniciativa legislativa que està al costat de la gent. Ens trobem còmodes treballant en aquest sentit amb altres grups com el BNG o Bildu que entenen què passa a nivell social i a Catalunya i treballen per millorar-ho. La nostra tasca principal és la desconnexió.

 

- Centreu el discurs en la desconnexió i deixar de reconèixer la legalitat espanyola en favor d'una catalana. Tenim l'exemple recent del Tribunal Constitucional. Ara bé, quan hi ha hagut algun problema amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el govern ha posat un recurs al Suprem.

 

- És normal. Seria absurd no utilitzar tots els mecanismes que tenim per defensar-nos si l'Estat Espanyol empra tota la maquinària contra nosaltres. A més, el FLA és un instrument pervers pensat per Montoro com a forma de control sobre Catalunya perquè no està d'acord amb allò que passa aquí.

 

- Amb el panorama polític que deixen veure les enquestes, gairebé quatripartidisme, hi ha alguna possibilitat de diàleg?

 

- No es pot fer diàleg amb els grans partits. Hi ha un Partit Popular que no és popular, un Partit Socialista Obrer Espanyol que no és ni socialista ni obrer i Ciutadans que és la dreta reaccionària revestida amb aires moderns. Per això és necessari l'acord a Catalunya.

 

Mireia Ingla, Gabriel Rufián i Èric Gómez a través del pati de la Casa Museu Cal Gerrer. Foto: Jordi Pascual

- I amb Podem? Han demanat fer un referèndum.

 

- Parlem de ciència ficció si vols. Podem no arribarà al govern i no tindrà la majoria suficient per fomentar el referèndum. Totes les bases que volen una III República han d'entendre que la tindran però serà catalana.

 

- Si mirem la teva biografia, trobem un fet que t'ha marcat molt, el teu pas per Súmate.

 

- Vinc de moviments d'esquerres. Al meu barri humil, Fondo, vivia això. És cert, però, que amb Súmate vaig passar a tenir més incidència mediàtica. És una gran experiència que segueix en la línia d'allò que altres companys i jo havíem fet abans.

 

- Com pot afectar el paspels moviments socials en la tasca de representació política?

 

- És un bon bagatge. Penso que qualsevol altre company de Súmate podria presentar-se com a candidat.

 

- Preparant aquesta entrevista vaig buscar el teu nom a Google i a la primera pàgina em va aparèixer una notícia de Libertad Digital tituladaGabriel Rufián: el “cani” que triunfó de “indepe”.

 

- Aquesta no l'havia vist (riu).

 

- Com és passar a tenir tanta pressió mediàtica de cop?

 

- T'ho dic sincerament. Penso que la gent que treballa dotze hores en un bar o una obra té molta més pressió. Aquesta és una feina compromesa i amb les seves dificultats però no deixa de ser relativament senzilla.

 

Cal Gerrer ple de gom a gom amb Gabriel Rufián al fons. Foto: Jordi Pascual

 

- Parlant de mitjans, t'agrada la teva imitació del Polònia?

 

- M'encanta. Al meu fill li agrada molt el programa i la imitació. Si no m'agradés t'ho diria.

 

- Joan Tardà en persona és tan caxondo com la seva imitació?

 

- Més. És un plaer treballar amb ell. És divertit, reivindicatiu i amb una vessant que potser es coneix menys. Té un gran coneixement intel·lectual i polític que ajuda molt en la feina.

 

- Dóna'm una raó perquè els santcugatencs votin ERC i no un altre partit el 20D.

 

- Primer, perquè hem de treballar per demostrar i defensar la majoria independentista que ells no es creuen tot i haver guanyat en vots i escons. Segon, evitar que Ciutadans, com a dreta reaccionària, acapari la gran majoria d'escons catalans. Deixar el buit és donar-lo a ells.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article