La Comissió Pi d’en Xandri +20 entrega el Premi Torre Negra a Fridays for Future

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Gairebé un any després de concedir-los el guardó, la Comissió Pi d’en Xandri +20, que recorda i continua la tasca de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Torre Negra, ha entregat dues banderes a Fridays for Future, col·lectiu ecologista guanyador de la primera edició del Premi Torre Negra. Una d’elles té l’emblema del col·lectiu guardonat i el lema “salvem el planeta” i l’altra un dibuix del Pi d’en Xandri i el lema “salvem Torre Negra”.

Silvano Benidelli, president del Club Muntanyenc i membre de Pi d’en Xandri +20, ha donat aquest reconeixement a tres representants de Fridays en una trobada celebrada aquest divendres per la tarda a la plaça d’Octavià. El guardó pretén reconèixer la tasca ecologista de persones i col·lectius de la ciutat i seguirà amb la propera edició al març. El reconeixement també recorda la lluita per la defensar Torre Negra: “Esperem que la plataforma deixi de ser necessària perquè el tema de Torre Negra estigui resolt i que pugui tornar a ser part del Parc de Collserola”.

“Estem molt contents i orgullosos perquè hem treballat molt per muntar-ho tot i per continuar mobilitzant-nos”, explica Clara Blampain, membre de Fridays, “ens hem centrat en fer xerrades a escoles, instituts i universitats i a organitzar-nos internament per fer mobilitzacions cada divendres”. La COVID-19 ha aturat la presència al carrer i per això, un cop passada la pandèmia, explica Blampain, continuaran, potser amb nous projectes, amb l’objectiu de mantenir la pressió política i a la ciutat i demanar accions en matèria climàtica.

“L’any passat vam veure claríssim que Fridays mereixien el reconeixement però no l’hem pogut entregar fins ara”, explica Germán Llerena, membre de Pi d’en Xandri +20, “hem fet unes banderes perquè és el que vam pensar que els hi podia anar bé per a les seves manifestacions”. El col·lectiu prepara una nova edició del premi, que preveu entregar al març “perquè forma part dels actes que fem per rememorar la manifestació que es va fer al 1997 arran de l’atac al Pi d’en Xandri per no oblidar la defensa de Torre Negra i posar en valor les noves reivindicacions i lluites”.

Les accions de Fridays des de la seva creació a Sant Cugat

Fridays for Future es va començar a organitzar a nivell local al febrer del 2019, quan van realitzar una reunió centrada en la vaga pel clima que s’havia convocat pel 15 de març d’aquell any. La mobilització de la primera vaga pel clima amb seguiment a la ciutat va servir per fer una crida a la mobilització setmanal, seguint el moviment que va iniciar la sueca Greta Thumberg al davant del parlament del seu país. Així va néixer Fridays a Sant Cugat.

Pel mig han participat en xerrades, han explicat la seva experiència a la universitat i s’han marcat objectius d’organització per arribar a més joves, amb propostes com la creació de delegacions als instituts. Van organitzar la mobilització de la vaga mundial pel clima de setembre del 2019, la manifestació pel clima de febrer del 2020 i també les accions del dia global d’accions pel clima de setembre del 2020, en algunes d’elles amb la participació d’altres col·lectius com l’Assemblea de la Bici, SOS Bosc de Volpelleres, l’Assemblea pel Clima i de la Plataforma de Pensionistes. També han teixit vincles amb altres nuclis de Fridays a ciutats properes.

Fridays, a més, ha estat un dels col·lectius que més ha pressionat per posar la declaració de l’emergència climàtica a l’agenda política. Aquest era un dels reptes assumits pel govern municipal des d’inicis del mandat amb la creació d’un comissionat per l’emergència climàtica, liderat per Alba Gordó (ERC-MES). Tot i això van ser presents al primer Ple ordinari del mandat, quan Junts per Sant Cugat en va demanar la declaració immediata. La declaració es va fer efectiva cinc mesos més tard, amb un document que marca els eixos de treball i activa una taula per l’emergència climàtica que ha d’omplir la declaració de contingut i accions concretes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article