Una economia “circular”? L’alimentació!

per Laura Calvet Mir

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Catherine Weetman, CC

Ecologia Política és una secció promoguda pel grup de lectura d'Ecologia Política de Cal Temerari per tal de fomentar una anàlisi socio-eco-crítica de la societat en què vivim i de promoure transformacions i canvis envers un món més lent, descarbonitzat, desnuclearitzat i ecofeminista, incloent un Sant Cugat en transició i decreixement.

“L’economia no és circular, és entròpica”. Així de contundent i amb certa emprenyamenta s’expressa en Joan Martínez-Alier, pare català de l’economia ecològica. L’economia no pot reciclar l’energia i els materials que extreu sense degradar-los, i per això genera emissions i residus: obeeix la llei física de l’entropia, que diu que l’energia es degrada quan es transforma.

La ciència econòmica clàssica, neoliberal i fins i tot la del capitalisme dirigit per l’estat o la marxista ortodoxa, sempre ha somniat el contrari: que és possible una circulació eterna de treball, mercaderies i capital, amb creixement, en aquest món nostre limitat que tenim. Ara es parla d’«economia circular», però no s’ha d’entendre que l’economia pot ser circular: es refereix (o s’hauria de referir) a què la circulació de materials s’ha de basar molt més en l’atenció a la vida dels productes i l’impacte de la fabricació que en el creixement econòmic, en el profit empresarial, o en la possibilitat d’obtenir guanys monetaris. En aquest sentit, cal anar més enllà que en el reciclatge d’allò que es pot reciclar. Abans de reciclar hi ha moltes altres estratègies rellevants que tenen a veure amb el disseny del producte. El disseny ha de permetre reduir i reutilitzar materials justament per limitar el consum de recursos i evitar que es transformin més recursos en residus que després cal reciclar. El reciclatge, segons la jerarquia de la gestió dels residus, és la darrera estratègia desitjable a fer quan ja no es pot fer res més.

Si volem, perquè necessitem, una economia circular, que no superi els límits que ens permeten viure amb dignitat, hem de pensar en l’alimentació. Per una banda, perquè el nostre sistema alimentari actual, basat en l'economia lineal (d'extraure, produir i llençar), genera una enorme quantitat de residus d'envasos i d'aliments i consumeix molts recursos com aigua i energia per sostenir els models de producció i distribució industrials i globalitzats. L’economia local s’hauria de basar en la producció sostenible d’aliments i el seu consum equitatiu i racional. Per això, ja ho sabem, l’agricultura hauria de ser de proximitat, ecològica, basada en els coneixements tradicionals i en la ciència agroecològica.

Per una altra banda, perquè de l’actual economia financera i societat de serveis (amb només un 2% de població pagesa) hauríem de reorientar-nos cap a una activitat molt més centrada en l’alimentació i reduir sensiblement la resta. Només cal que mirem els aparadors reals o virtuals i ens preguntem quin % de productes estan destinats a cobrir necessitats humanes i quin s’ha creat per fer que funcioni l’economia.

El terreny del nostre municipi, per exemple, hauria de ser pensat en funció d’aquesta única economia central alimentària. Una economia en què no es busca la generació de diners, sinó d’aliments. I en la que no es prova de reduir costos, sinó d’evitar impactes en l’ecosistema. Una agricultura camperola que pot accedir al mercat quan les condicions són favorables, però que pot alimentar la població sense passar pel mercat si aquest és hostil, amb preus inadequats. I una agricultura que no margini una part de la població a menjar aliments de baixa qualitat i converteixi els aliments frescos i ecològics en un luxe.

La resta de necessitats, com l’habitatge, vestit, cultura, etc., haurien de cobrir-se pensant en la justícia, en el mínim impacte possible i no en el guany econòmic. És a dir, no haurien d’estar dins del mercat ni les polítiques ho haurien de voler fer créixer, sinó limitar al mínim necessari.

Bianca Tiliger, Mariana Filipe, Imma Casajoana, Laura Calvet i German Llerena
Grup de lectura d’ecologia política de Cal Temerari

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article