El veïnat de Can Cortés demana revisar els canvis de mobilitat entre el seu barri i la plaça de la Creu d’en Blau

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Xavier Boix (arxiu)

La prova pilot de mobilitat entre la plaça de la Creu d’en Blau i el barri de Can Cortés no ha agradat una part del veïnat del barri que ha acudit al Consell de Barri de les Planes per demanar explicacions. D’una banda, una part del veïnat afectat no va rebre la carta que l’Ajuntament va enviar al desembre informant de la proposta d’actuació. D’altra, les entitats de Can Cortés demanen poder revisar la proposta per aplicar-hi canvis.

L’objectiu del govern era facilitar l’accessibilitat a peu sense haver de fer cap obra i, per tant, convertint alguns carrers en sentit únic. Aquest canvi ha sobtat especialment a les persones que viuen o passen habitualment pel carrer Sanatori. Algunes de les intervencions a la sessió de l’òrgan de participació celebrada aquest dimarts per la tarda de forma telemàtica han servit per dir que la solució proposada pot generar més problemes que solucions.

Tot i que la presidenta del Consell, Alba Gordó, ha dit que la iniciativa emana d’una petició veïnal per garantir la seguretat de les persones que van a peu des del nucli de les Planes fins al de Can Cortes, les entitats del segon barri han dit que no han tingut la capacitat d’incidir en la proposta. En conseqüència, Gordó, escoltant una de les peticions rebudes, ha emplaçat el veïnat afectat a fer una reunió per revisar la proposta i, si s’escau, aplicar canvis.

Can Borrull, a l’espera d’una nova opinió dels tècnics municipals

El Consell de Barri d’aquest dimarts també ha servit per parlar d’un altre dels temes claus del districte, la urbanització de Can Borrull i les queixes veïnals per l’incompliment dels compromisos presos pel govern anterior. Gordó ha explicat que, un cop recopilada tota la informació facilitada per les entitats del barri, els equips tècnics en fan una revisió per tal de mantenir els compromisos assumits: voreres de dos metres i no pagament de contribucions especials, entre d’altres.

La regidora i presidenta del Consell ha dit que s’han cancel·lat les dues darreres reunions entre l’Ajuntament i el veïnat precisament perquè es troben revisant aquesta documentació. Per ara no ha fixat data per a la nova reunió. Alhora ha informat que al febrer s’iniciaran les obres d’arranjament de dos ponts que havien restat pendents.

En aquest sentit, Jéssica Piera, representant de l’Associació veïns la Rabassa del Pi, ha dit que el veïnat està a la disposició del govern per parlar d’aquest afer. També ha aprofitat la seva intervenció per demanar que es col·loqui a lloc el contenidor de vidre que sobresurt a la carretera de Vallvidrera. Gordó li ha respost que properament s’implementarà un servei de recollida d’escombraries porta a porta a les Planes.

Puri Moreno, representant de l’Associació de Veïns de Can Borrull, per la seva banda, ha demanat explicacions pel canvi de parer entre governs en afers com l’amplada de les voreres o l’aportació veïnal. També ha recordat que cal buscar una sortida d’emergència per al passatge de les Aigües de Sabadell en cas d’incendi. Davant el dubte i l’espera, ha instat el govern a trobar un acord entre els tècnics i el veïnat.

Manteniment, cobertura i altres temes recurrents

El torn obert i l’informe de la presidència han esdevingut un llarg repàs d’alguns dels temes habituals al Consell de Barri de les Planes, des del manteniment fins a la manca de cobertura passant pels talls de llum i el manteniment de franges. Davant la multiplicitat de temes, alguns dels quals queden diluïts enmig de peticions concretes, el president de l’Associació de Veïns de les Planes, Ignasi López, ha proposat la creació d’una comissió de seguiment per als temes més rellevants, una proposta que Gordó ha rebutjant tot dient que aquesta funció ja la desenvolupen les comissions que depenen del Consell.

La presidenta ha explicat que, per evitar que s’encallin projectes, s’ha creat un espai de coordinació entre àrees de l’Ajuntament amb reunions mensuals per fer seguiment dels afers que preocupen al veïnat del districte. Entre d’altres temes, ha explicat que durant els propers mesos s’instal·laran cinc marquesines per a les parades d’autobús que s’han retirat del centre, que s’ha tornat a la neteja habitual després de les dificultats de les gelades de les setmanes anteriors, que s’ha iniciat un projecte per repensar la mobilitat del barri i que s’haurà de replantejar tot el projecte de les escales del ringo-rango.

Bona part dels assistents al Consell no han quedat satisfets de l’aportació de la presidenta i per això han insistit en alguns afers i també n’han remarcat d’altres, com la petició d’arranjament de la plaça de la Mata, que hores d’ara no té cap pla i que precisaria d’un acord entre els ajuntaments de Barcelona i Sant Cugat ja que està dividida entre els dos municipis. Davant les crítiques i l’incompliment de l’horari previst, Gordó ha fet autocrítica, tot assegurant que pretenia donar resposta a totes les peticions, i ha dit que treballaran per millorar.

Repàs als projectes pendents dels diners de lliure disposició

La sessió d’aquest dilluns del Consell de les Planes també ha servit per repassar l’estat dels projectes derivats dels diners de lliure disposició de l’òrgan de participació. Del 2020 només s’ha executat la neteja de l’entorn natural mentre es troben en execució la creació d’una campanya de civisme sobre la circulació de vehicles i els tallers i activitats familiars a l’espai Pere Grau. Com que encara no s’ha constituït ni ho farà en breus, no es podrà fer difusió del grup d’autoprotecció; destinant-se els 1.000 euros que s’havien reservat a algun altre projecte d’inversió.

Dels anys precedents només queda pendent d’execució la rehabilitació del Casal del Pi de Can Borrull, per al qual s’havien reservat 40.000 euros al 2019, i es troba en execució la finalització de la rehabilitació dels vestidors de l’espai Pere Grau, per als quals s’havien reservat 48.000 euros al 2018. Només falta acabar d’equipar-los.

29 propostes als pressupostos participatius

Al Consell també s’ha informat que ja s’han triat les propostes que es poden votar en el marc dels pressupostos participatius, que seran informades durant les properes setmanes amb una carta al veïnat. Tot i això, a la sessió s’ha fet públic el llistat, dividit en tres blocs. És el següent:

Persones

– Xerrades sobre criança i infància (5.000 euros, ordinari)

– Jornades musicals per totes les edats (5.000 euros, ordinari)

– Jornada de sensibilització sobre el bosc i el medi ambient (5.000 euros, ordinari)

– Sala per activitats musicals al Casal de les Planes (50.000 euros, inversió)

– Espai familiar al Casal de les Planes (20.000 euros, inversió)

– Hort comunitari i espai de lleure a Can Cortés (50.000 euros, inversió)

– Activitats pel dia de la Dona i el 25N (5.000 euros, ordinari)

– Formació professional en energies renovables. (5.000 euros, ordinari)

– Punt wi-fi a Creu d’en Blau i Espai Pere Grau (50.000 euros, inversió)

Ciutat

– Cartells indicatius de camins de Collserola (15.000 euros, inversió)

– Espai de trobada i lleure a Can Cortés (50.000 euros, inversió)

– Il·luminació i pavimentació de l’espai entre la pista Pere Grau i l’Eco (50.000 euros, inversió)

– Càmera de seguretat a Can Cortés (50.000 euros, inversió)

– Millores en escales i passatges de Can Borrull (50.000 euros, inversió)

Forn comunitari per fer pa a l’Espai Pere Grau (20.000 euros, inversió)

– Cobert d’ovelles per fer neteja del sotabosc (50.000 euros, inversió)

– Accions per promoure un mercadet de productes de proximitat (5.000 euros, ordinari)

– Campanya de promoció de professionals del barri (3.000 euros, ordinari)

– Sessions informatives de cooperativa de consum (1.000 euros, ordinari)

– Accions per impulsar un banc del temps col·laboratiu (5.000 euros, ordinari)

– Campanya per potenciar l’ús de les cases deshabitades (5.000 euros, ordinari)

Planeta

– Baranes per a vianants als carrers del recorregut del bus (50.000 euros, inversió)

– Estudi de mobilitat al barri per millorar la seguretat dels vianants (20.000 euros, inversió)

– Pintar i senyalitzar recorreguts ciclables (50.000 euros, inversió)

– Eines pel taller de fusteria i reciclatge de l’Eco (10.000 euros, inversió)

– Compostadors domèstics (10.000 euros, inversió)

– Cartells i papereres per un bosc net (10.000 euros, inversió)

– Panells solars fotovoltaics als equipaments (50.000 euros, inversió)

– Assessorament en rehabilitació i energies renovables al habitatge (5.000 euros, ordinari)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article