Una reserva pressupostària obre el debat sobre si el nou edifici de l’Escola de Música ha de ser polivalent
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Jordi Pascual (arxiu)
CONTRACRÒNICA.La necessària millora de les instal·lacions de l’Escola de Música de Valldoreix s’apropa després que el Ple de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) hagi aprovat una modificació pressupostària amb tres noves partides per al centre: 20.279,36 euros per despeses vinculades a la COVID-19, 9.000 euros per al concurs d’idees del projecte i 90.447,50 euros per a l’empresa guanyadora d’aquest concurs. El que a priori pot semblar una bona notícia ha anat acompanyada d’un debat polític sobre com ha de ser aquest edifici.
Els tres grups d’esquerres, ERC-MES, CUP-PC i PSC, aposten perquè l’edifici no sigui exclusivament per a l’escola. Proposen, de fet, un equipament polivalent on l’Escola de Música tingui un ús prioritari però compartit amb altres entitats culturals de la vila. Tot i que la modificació pressupostària té el nom específic de l’escola, enlloc obliga a fer un edifici exclusiu per a aquest centre. Tot i això, els tres partits tenen dubtes.
Segons un informe intern de les necessitats de l’Escola de Música, ha explicat la vocal del PSC, Susanna Casta, es preveu una despesa d’obres d’1,6 milions d’euros. Tenint en compte que aquest document només parla de les necessitats de l’escola, els tres partits consideren que el govern no garanteix que l’edifici pugui ser polivalent i temen que intentI avançar en el tràmit per acabar fent un edifici exclusiu per a l’escola.
“L’Escola de Música té 88 alumnes de Valldoreix”, ha explicat Casta, “amb totes les deficiències i mancances que tenim a la vila, hem de ponderar les necessitats i a quants ciutadans beneficiem amb la inversió de diners públics”. Per això la proposta llençada pels tres grups és crear un centre per a tota la cultura valldoreixenca. Tenint en compte que al pressupost del 2018 el govern ja es va marcar el repte de fer un nou edifici per a l’Escola de Música, Casta ha dit que l’aprovació de la modificació pressupostària no s’ha de deslligar de la previsió econòmica de les obres si no es vol crear una falsa esperança a l’escola.
Una mirada similar han plantejat Lluc Cahís (ERC-MES) i Ferran Margineda (CUP-PC), tot considerant que calia fer una reunió prèvia al Ple per acordar que al concurs d’idees i al projecte s’obligarà a preveure un edifici de caràcter polivalent. Segons Cahís, tirar pel dret amb un projecte exclusiu per a l’Escola de Música posaria en evidència que cal revisar el Pla d’Equipaments. Per a Margineda, cal arribar a un acord sobre la polivalència perquè, al seu parer, la suma de totes les despeses –els 99.000 euros d’aquesta modificació i l’1,6 milions de l’informe intern– són massa elevades ja que només beneficien un dels actors de la cultura a Valldoreix.
Davant del mar de crítiques rebudes, la vocal d’Economia, Elena Degollada, ha recordat que a la darrera reunió amb l’Escola de Música es va prendre el compromís de dotar pressupostàriament el concurs d’idees al Ple de gener. Degollada diu que l’oposició va dir que votaria favorablement a aquesta dotació, que per ella sola no marca si l’edifici ha de ser polivalent o no; una decisió que, diu, s’haurà d’incloure en les bases del concurs públic.
Amb un debat aferrissat –i una mica llarg–, s’ha evidenciat una vegada més la mirada diferent que tenen el govern i l’oposició pel que respecta a com ha de ser el nou emplaçament de l’Escola de Música, ara compaginant els baixos de la Casa de la Vila amb mòduls condicionats, unes instal·lacions petites i que dificulten algunes de les activitats. Entre mirades diferents, finalment el vot determinant ha estat el de la representant que no ha parlat sobre aquest afer, la vocal de Ciutadans, Anna Cano.
El govern ha votat a favor de la seva modificació, que també incorpora una reserva de 579.450,30 euros per al projecte de reurbanització de l’eix comercial de l’avinguda Mossèn Jacint Verdaguer i les partides corresponents a l’increment salarial (0,9%) dels treballadors de la casa. ERC-MES, CUP-PC i PSC han votat en contra. En canvi, Cano s’ha abstingut, permetent que la modificació s’hagi aprovat amb el vot de qualitat del president, Josep Puig, davant de l’empat entre vots favorables i contraris.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari