Romeva fa un clam antirepressiu i per una república social al primer acte de campanya d’ERC

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Raül Romeva ha estat un dels protagonistes del primer acte de campanya que ha viscut la ciutat després que el dijous per la nit es presentessin i s’enganxessin els primers cartells de cara al 14F. Va sortir de la presó el divendres passat per l’obtenció del tercer grau, que li ha permès passar el cap de setmana a casa, i aquest diumenge per la tarda ha participat al primer acte de campanya organitzat per ERC al Celler Cooperatiu.

“Estem davant la campanya més transversal i més global que hem fet mai per les circumstàncies i perquè el que passi aquí determinarà moltes coses a la resta de l’Estat i a la resta d’Europa”, ha reivindicat Romeva, “la situació que estem vivint no és casualitat sinó que és el resultat de la interconnexió global en què vivim cada dia”. Ha cridat a construir una República Catalana al servei de tothom. Segons Romeva, el 14F Catalunya es juga com aturar el feixisme i les seves derivades.

“Demà tornaré a dormir a Lledoners i així fins que algú que algú obri els ulls i obri el cor i entengui que així no es resolen les diferències”, ha lamentat, “en aquests moments tenim gairebé 3.000 persones represaliades”. També ha recordat que la repressió va més enllà dels partits amb exemples com el proper empresonament del raper Pablo Hasel, condemnat a presó “simplement per criticar la monarquia”. “Construir la llibertat no ha estat mai fàcil i sabem que ERC ha partit molt al llarg de la història”, ha dit, “és impossible que avui em sentís millor en qualsevol altre espai”.

Amb una mirada local, ha posat en valor la tasca del govern municipal i d’altres companys de partit, amb un esment especial a l’alcaldessa, Mireia Ingla; a la regidora de Salut, Gemma Aristoy; a la comissionada per l’emergència climàtica, Alba Gordó; a Joan Gaya; al senador Bernat Picornell, i a l’eurodiputada Diana Riba: “Sant Cugat és la ciutat en la qual trobem que la gent d’ERC no és només part d’un projecte polític sinó que és sobretot part d’un projecte social; motor d’una resposta per la via institucional i social a unes necessitats”.

Romeva ha estat acompanyat per Diana Riba, eurodiputada i parella de Romeva; Laura Vilagrà, exalcaldessa de Santpedor i número 2; Mireia Ingla, alcaldessa de la ciutat que ocupa simbòlicament el lloc 83 a la llista; Roger Torrent, exalcalde de Sarrià de Ter, president del Parlament i número 3, i Juli Fernández, exalcalde de Sabadell i candidat comarcal en el número 17. Tots ells –excepte Riba i Romeva– són candidats per la demarcació de Barcelona en les eleccions catalanes que se celebren d’aquí dues setmanes.

Riba ha donat la benvinguda a casa a Romeva, ha agraït l’impuls de les persones que l’han acompanyat a Sant Cugat i ha fet èmfasi en la mirada antirepressiva i per la justícia social. “La lluita de la classe obrera no va ser ni curta ni fàcil per aconseguir la jornada laboral de vuit hores, com tampoc ho va ser la de les dones per aconseguir el dret a vot”, ha reivindicat Riba, “el fil roig de la justícia i del bé comú agermana i fa avançar la humanitat”.

Parafrasejant Junqueras ha dit que la feina dels representants d’ERC és fer política al costat de la gent i ha cridat a què l’independentisme superi el 50% dels vots: “Volem la independència per fer una república més justa, més empàtica, més feminista, més ecologista i més pròspera”. Ha acabat la seva intervenció reivindicant l’amnistia.

Acabar amb 40 anys de propostes sociovergents”

Vilagrà ha dit que la victòria d’ERC a les eleccions del 14F ha de servir per acabar amb la sociovergència. Per això ha cridat a una onada independentista, antirepressiva, contra la corrupció i feminista. De fet, ha començat la seva intervenció posant en valor la implicació de les dones en política i s’ha felicitat perquè durant els darrers anys ERC ha passat de ser “el partit de les barbes al partit de les dones”.

Ha defensat que els governs han de tenir en compte el jovent per evitar perdre talent i per reduir les desigualtats. “Ara ens trobem una caiguda del PIB d’un 11% però hi ha alguna esperança, com la indústria i les exportacions que aguanten bé i l’arribada de fons europeus”, ha defensat, “ens trobem en un moment de reconstrucció de feina, sostre, oportunitats laborals i família”.

També ha cridat a avançar en la transició energètica i ecològica i la consecució d’una mobilitat sostenible però a través d’un consens social que tingui en compte les reivindicacions de les zones no metropolitanes. Alhora, ha cridat a una República Catalana en què les persones estiguin al centre i on la cultura sigui un motor econòmic, “amb el català present”.

Reivindicació de la mirada social, independentista i per l’amnistia

Ingla ha fet el tret de sortida a l’acte entregant un ram de flors a Romeva. “ERC va guanyar les eleccions municipals a aquest país”, ha recordat, “la victòria municipalista l’hem aconseguit perquè la millor gent dels nostres pobles i ciutats és a ERC”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha cridat a construir un Sant Cugat i una República Catalana que facin front al canvi climàtic, a la corrupció, al masclisme i al model elitista. També ha posat en valor la tasca realitzada pels ajuntament i per la Generalitat per fer font a la pandèmia.

“L’ètica republicana és fer del bé comú el nostre únic propòsit polític”, ha assegurat Torrent, “fent-ho així construïm les majories perquè el nostre projecte avanci”. El president del Parlament ha dit que construir una majoria àmplia va més enllà del projecte polític d’ERC perquè amb aquesta suma es pretén fer avançar la societat “aglutinant i agermanant tota la diversitat del país”. “No som aquí per guanyar les eleccions per un, dos, tres, cinc o tan de bo més escons, sinó que som per guanyar un país”, ha reivindicat, “avui la independència és més necessària que mai”. Ha defensat ERC com el partit capaç de sumar una majoria per l’autodeterminació i per l’amnistia, recordant els companys de partit empresonats.

Fernández, per la seva banda, ha dit que amb les eleccions del 14F s’obre l’oportunitat de tenir un govern de la Generalitat liderat per “l’independentisme d’esquerres”: “És molt diferent liderar un govern que formar-ne part”. El candidat comarcal ha dit que ERC està preparada per assumir l’impacte de la pandèmia perquè vol estar al costat de la gent i no de l’Ibex i pretén reconstruir el país. “Farem el que sempre hem volgut fer, guanyar la independència, sense deixar ningú enrere”, ha reivindicat Fernández, tot dient que ERC guanyarà el PSC arreu.

Crítiques per la resolució del TSJC

Les eleccions del 14F estan marcades per la pandèmia i per la resolució judicial que prohibeix l’ajornament previst per al 30 de maig. Aquest afer ha estat apuntat per diversos dels representants d’ERC. Torrent ha començat la seva intervenció fent referència a l’acord de la taula de partits per postposar els comicis i ha dit que ser al capdavant de les institucions en situacions com aquestes és difícil però que s’ha d’actuar amb responsabilitat. Ha dit que el PSC i el TSJC han esdevingut un tàndem per evitar l’ajornament de les eleccions.

“Anirem a votar perquè la justícia, un cop més, s’ha imposat sobre la voluntat del poble de Catalunya”, ha dit Riba, tot criticant la decisió del TSJC de prohibir l’ajornament electoral, “la decisió, amb el suport evident del govern d’Espanya, demostra una vegada més la judicialització de la política i la repressió”. De cara a unes eleccions marcades per la pandèmia, l’eurodiputada ha cridat al civisme durant la jornada electoral.

Els resultats d’ERC a Sant Cugat en els darrers comicis

A les darreres eleccions catalanes, convocades després de l’aplicació de l’article 155 i celebrades al desembre del 2017, ERC va ser la tercera força més votada a Catalunya amb un 21,38% dels vots i amb l’obtenció de 32 diputats. El resultat va ser lleugerament inferior a Sant Cugat, amb un 20,82% dels vots. Des de llavors s’han celebrat tres comicis, essent la força més votada en les dues generals del 2019: les eleccions generals del 28 d’abril del 2019 (20,75% a Sant Cugat i 24,59% a Catalunya), les municipals de maig del 2019 (19,5%) i les generals del 10 de novembre del 2019 (23,33% a Sant Cugat i 22,56% a Catalunya). En les enquestes de cara al 14F ERC apareix majoritàriament com a força guanyadora tot i que frec a frec amb Junts i amb el PSC.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article